Çar. May 1st, 2024

Yıllık 700 bin tonu bulan peynir üretim sektörüne sahip olan Türkiye’de satışa sunulan peynir çeşidi sayısı 105’i buldu.


Yıllık 700 bin tonu bulan peynir üretim sektörüne sahip olan Türkiye‘de satışa sunulan peynir çeşidi sayısı 105’i buldu.

4.7 milyar TL’yi bulan peynir sektöründe pazar paylarını arttırmak isteyen yerli üreticilerle, ithalat yapan firmalar arasındaki rekabet tat yarışına dönüşünce, yöresel ve klasik Türk peynir çeşitlerine sucuk baharatlısından cips soslusuna, fıstıklısından fesleğenlisine, çörek otludan barbekülü, hardallıya kadar farklı lezzetler katıldı ve çeşit sayısı 105’i buldu.

Holllanda ve İtalya başta olmak üzere yurt dışından ithal edilen peynir çeşidi sayımız 67’ye dayandı. Ambalajlı ve açıkta satılan peynirler arasındaki fiyat rekabeti de yerini lezzete bıraktı. Ambalajlı peynirlerin toplam pazardan aldığı pay da yüzde 30’u buld

Türkiye’de üretilen yaklaşık 12 bin 320 bin ton sütün yüzde 55’i peynir olarak işleniyor. 700 bin tonluk peynir pazarının yüzde 70’ini de ambalajsız açık ürünler oluşturuyor. Ancak, açık peynir üretiminin pazardan aldığı pay, son 3 yılda yüzde 80’lerden yüzde 70’lere kadar geriledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen