Cts. May 4th, 2024

Yeni Kanun Taslağı bugün EKK’ya sunuluyor. Taslağa göre futbolcuların vergi oranı yüzde 15’ten yüzde 35’e kadar çıkacak. Gelirinden fazla harcayana ‘bu parayı nasıl harcadın?’ diye sorulacak..

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın hazırlandığını, taslağın yarınki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında sunulacağını açıkladı. Bakan Şimşek, ‘Vergi tabanını genişleteceğiz, beyanname veren mükellef sayısını artıracağız’ dedi. Kanal 7’de soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Kanun Taslağı’nın bugünkü EKK toplantısında sunulacağını söyledi ve taslakla ilgili şu bilgileri verdi:

– Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştiriyoruz.
– Kanunları basit ve anlaşılabilir hale getirmek istedik.
– 250 maddelik bir kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indirdik.
– İstismarları daraltacağız.
– Diyelim ki futbolcular çok iyi para kazanıyorlar.
– Onların vergi oranı örnek olarak yüzde 15. Ama siz diyelim ki bir şirkette üst düzey yöneticisiniz, siz de iyi maaş alıyorsunuz, sizin vergi oranınız yüzde 35’e kadar çıkıyor.
– Bunların hepsini biz gözden geçiriyoruz. Yani 8-10 sayfayı kapsayan muafiyet ve istisnalar var. Bundan sonra yani halen vergi ödemeyen bazı kesimler veya az ödeyen bazı kesimlerin, artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek.

‘Nasıl harcadın?’ sorusu
Bakan Şimşek temmuzda taslakla ilgili şu ipucunu da vermişti: ‘Diyelim ki birinin aylık harcaması 20 bin lira. Fakat bana diyor ki ayda 2 bin lira kazanıyorum. ABD’de olsa çağırıp bu 18 bin lirayı nereden buldun diye sorarım. Yeni Gelir Vergisi reform taslağında birçok modeli tartışmaya açacağız. Vergi kaçağı konusunda yaptırımları ağırlaştırmak lazım.’

EVSAHİBİNE TAKİP, 300 BİN OTOYA İNCELEME!
İnternet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını belirten Maliye Bakanı ‘Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz, vatandaşın da beyanıyla karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamahala göstereceğiz, ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır. Mesela biz 300 bin lüks araba satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demektir.’

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”