Cum. Nis 26th, 2024

Türkiye’de ilk kez, Atletizm 1. Lig ve Süper Lig finallerinde doping kontrolü için sporculardan kan örneği alındı.

Bugüne kadar idrardan doping kontrolü yapan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu, 2-3 Eylül’de Ankara’da yapılan 1. Lig ve Süper Lig finallerindeki kontrollerde ilk kez sporculardan kan örneği aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Rüştü Güner, 37 sporcudan kan örneği aldıklarını belirterek, “Kan örneğinden doping kontrolüne daha önce başlamak istedik ancak numunelerin, Köln Laboratuvarı’na ulaştırılması sırasında gümrüklerde bekletilmesi sonucu bozulma ihtimali vardı. Numuneler hem Türkiye hem de Almanya’daki gümrüklerde uzun süre bekletildiği için bozulacaktı. Bu sorun, atletizm müsabakaları öncesinde giderildi ve numunelerin hızlı transferi sağlandı” diye konuştu.

Kan örneklerinin 4 ila 8 derecede, özel taşıma kutularında, bozulmadan 36 saat içinde laboratuvara ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Güner, “37 sporcunun kan örneği 36 saat içinde Köln’e ulaştırıldı. Kan örneği, biyolojik pasaport ve idrarda saptanamayan maddelerin analizini sağlayacak” dedi.

Kan örnekleri alımının, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) ile koordineli bir şekilde yapıldığını vurgulayan Güner, “Köln, biyolojik pasaportta Atina’dan daha deneyimli olduğu için numuneleri oraya gönderiyoruz. Bundan böyle diğer branşlarda da kan örneği analizine başlayacağız” diye konuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen