Sal. Mar 19th, 2024

Tanzim Satış Sonrası Fiyatlar Dibe Vurdu! Marketler Kilo Sınırı Getirdi

Sebze ve meyvedeki fahiş fiyatları düşürmek için hayata geçen tanzim satış noktaları 48 saat geçmeden etkisini gösterdi. İstanbul ve Ankara’daki zincir marketlerde fiyatlar yüzde 50 gerileyip neredeyse tanzimle aynı seviyeye geldi. Bazı marketler, tanzimde olduğu gibi satışları 2 kg ile sınırladı.

Tanzim satışın adı bile marketlerdeki fiyatların düşmesine yetti. Uygulamanın başlamasından 48 saat bile geçmeden, 10 lirayı gören sebze ve meyvelerde tanzim rakamlarını bulan etiketler gözlemlendi. Kamunun mahalli idareler aracılığıyla piyasaya bir aktör olarak girmesinin bu sonuçta etkili olması mutfak masraflarını aşağı çektiği için vatandaşları sevindirdi. Aylardır vatandaş için adeta çileye dönüşen gıda fiyatlarının bir günde dibe vurması dikkat çekti.

Türkiye’nin en yaygın beş market zincirindeki sebze ve meyve fiyatlarını yerinde gözlemlendi. İki günde tanzim satış noktalarındaki fiyatlarla satışa başlayan zincir marketlerin her biri birer tanzim gibi vatandaşa ucuzdan ürün vermeye başladı. İstanbul ve Ankara’da hafta başı başlayan tanzim satış noktalarında soğan ve patatesin kilosu 2 liradan; biber, domates, salatalık ve patlıcan ise kilosu 3 liradan satılıyor.

FİYATLARI KARŞILAŞTIRDIK

Yeni Şafak’ın haberine göre,Tanzim Satış Noktalarında uygun fiyatlarla sebze satışı yapılırken gözler vatandaşın cebini yakan marketlere çevrildi. Dün öğlen saatlerinde İstanbul Mecidiyeköy’deki zincir marketlerin nabzını tuttuk. Tanzim noktalarında satılan ürünlerle marketlerin fiyatlarını karşılaştırdık. Migros, Carrefoursa, A101, Şok Market ve BİM’in fiyatlarını indirdiğini görüyoruz. Migros’taki görevliler, toptan maliyetinin altına satış yaptıklarını savundu.

YARI YARIYA İNDİRİMLER VAR Şok’ta ise biber ve patlıcanın tezgahta olmadığını görünce görevliye nedenini sorduk. Görevli, “fiyatlar inince erkenden tükendi” cevabı verdi. BİM’de patlıcan, biber, kabak ve domates gibi ürünlerin üzerine “indirimli” yazısı vardı dün. Burada önceden 5,95 lira olan domatesin fiyatı dün 3 liraya, sivri biber 8,75’den 6 liraya, patlıcan ise 8,45’den 4,50’ye indi. A101’deki manav reyonu görevlisi ise “Fiyatlarımızda düşme var. Kabak önceden 7 liraydı şimdi ise 5 lira. Patlıcan 13 liradan 4,50’ye düştü. Salatalık is 8 liradan 4 liraya düştü” diyor. SATIŞ NOKTASI SAYISI ARTTIRILMALI Vatandaşlar, tanzim satış noktalarının arttırılmasını istiyor. İstanbul’daki Mecidiyeköy tanzim satış noktasında dün saat 13:30 itibariyle tezgahta sadece patates, soğan ve domates kaldı. Bu durum vatandaşların talebinin yerinde olduğunu gösteriyor. Mecidiyeköy’deki Tanzim Satış Noktası sırasında sohbet ettiğimiz vatandaşlar, marketlerdeki fiyatlardan şikayet ederek, şu eleştiride bulundu: “Marketlerde 6-7 lira burada ise 2 lira. Dün haberim yoktu burada satış yapıldığının yoksa hemen gelirdim. Sebzeler erkenden tükenmiş.” ANKARA’DA 10 SAAT İSTANBUL’DA 9 SAAT AÇIK İstanbul Mecidiyeköy’deki tanzim satış noktası görevlisiyle dün öğlen saatlerinde sohbet ediyoruz. Görevli şu bilgileri verdi: “Ürünlerimiz her gün geliyor. Sadece iki kilo alma hakkınız var. Saat 10:00’da satış başlıyor ve 19:00’a kadar devam ediyor.” Ankara’da sebze satış saatleri yoğun talep sonrası arttırıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, yeni satış saatleri sabah 09.00 akşam 19.00 arası olarak güncellendi.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”