Cum. May 3rd, 2024

Belirsizlik zamanlarında altın her zaman en çok aranan güvenli liman varlığı olarak rolünü sürdürüyor.  ABD seçimleri iyice yaklaştıkça ve küresel pandemi kötüleşmeye devam ettikçe önümüzdeki birkaç ay, oldukça çalkantılı ve olaylı geçecek gibi görünüyor. Bu nedenle, altın, yatırımcılar için önümüzdeki bu zorlu ve öngörülemeyen zamanlarda hayatta kalmak için kesinlikle çok önemli bir rol oynayacak.

Koronavirüs krizi ve Başkanlık yarışından kaynaklanan belirsizlik, altının temelindeki arz ve talep dinamiği için en önemli belirleyici olmaya devam ediyor. Tek fark, bu ikisinin etkisinin son birkaç hafta içinde daha belirgin hale gelmesi.

Piyasa, olası bir Joe Biden galibiyetini şimdiden fiyatlandırdı, bu nedenle seçimlerin ardından büyük bir piyasa sürprizine yol açma olasılığı düşük. Ancak, gerçekten kazanırsa ve sonra Donald Trump, ABD Yüksek Mahkemesinde seçim sonuçlarına itiraz etmeye karar verirse, bu yeni belirsizlik turlarına yol açabilir. Sonuç olarak, küresel altın talebinin daha da artması muhtemel görünüyor.

Koronavirüs kriziyle ilgili olarak, son AstraZeneca aşı haberleri, gergin küresel piyasaları geçici olarak rahatlattı, ancak küresel vakalar arttıkça baskı artmaya devam edecek. Sonunda, hükümetler daha sıkı kontrol önlemleri uygulamaya zorlanacak ve bu da altın için yüksek talebi destekleyecek.

Genel olarak, altta yatan temeller, altın fiyatının önümüzdeki haftalarda ve aylarda değer kazanmaya devam edeceğini gösteriyor gibi görünüyor; ancak, görülmek üzere olduğu için, teknik resim daha az net.

  1. Uzun Vadeli Görünüm:

Aşağıdaki günlük grafikte görülebileceği gibi, altının fiyat hareketi şu anda bir konsolidasyon aralığının üst sınırına yakın bir yerde. Son fiyatlar USD1927,24 (%23,6 Fibonacci geri çekilme seviyesi) ile USD1836,28 (%38,2 Fibonacci geri çekilme seviyesi) arasında uzanıyor. Bu aralık azalan bayrak formasyonunun sona ermesinin ardından 8 Ekim’de ortaya çıktı.

Bayrak, koronavirüs çöküşünün ortaya çıkmasından önce büyük bir hareketli destek rolüne hizmet eden 100 günlük hareketli ortalamanın (MA-mavi renkte) hemen üzerinde sonlandı. Hareketli ortalamanın Eylül ayı sonundaki gücünün bu ilk testi, Mart ayından bu yana ilk büyük düşüşü temsil etti ve bu da daha büyük bir düşüş eğiliminin oluşumunun erken bir başlangıcı olabilir.

Özellikle ilginç olan, fiyat hareketinin son birkaç haftada 100 günlük MA’nın üzerinde ancak 50 günlük MA’nın (yeşil renkte) altında konsolide olması. Dahası, 20 günlük MA’nın (kırmızı) hemen üzerinde işlemler devam ediyor.  Bu davranış iki ana MA arasındaki fiyat hareketinin kontrol altına alındığı açıkça görülebilen bir ‘Darboğaz’ etkisi yaratmakta.

Bu tür sessiz fiyat hareketi, tipik olarak, her iki yönde de önemli bir kırılma oluşmadan önce işlem hacminin azalmasını gerektirir. Esasen, altının şu anda “fırtınadan önce sakinliği” yaşadığı söylenebilir. Altın 50 günlük MA ve % 23,6 Fibonacci’nin üzerinde doğru kırılırsa, bir sonraki hedef USD2000’deki psikolojik olarak önemli direnç olacaktır. Tersine, 100 günlük MA’nın altındaki bir hareket ise ayıların bir sonraki %38,2 Fibonacci’nin gücünü test etmelerinin yolunu açacaktır.

  1. Kısa Vadeli Görünüm:

Aşağıdaki 4H şeması, darboğaz modelinin doğasını özetlemekte. Fiyat eylemi, darboğazın üst ve alt sınırlarını zaten iki kez test etti; bu, belirleyici bir kırılma / bozulma meydana gelmeden önce aynı hareketi en az bir kez daha yapabileceği anlamına geliyor.

Darboğazın oluşmasından önce, fiyat hareketi bir baş ve omuz modeli ve bir çift dip modeli oluşturdu. İkisinin yaka alanları kabaca iki önemli alanı özetlemekte: biri direnç ve diğeri destek. Bu nedenle, darboğazdan nihai kopuş / düşüşün de yeşil renkli iki alanda kalması gerekecek.

Yukarıda belirtilen temeller göz önüne alındığında, yükseliş eğilimi daha makul görünüyor; ancak olası bir düşüş de tamamen göz ardı edilmemeli. Şu anda, fiyat USD1900.00’da psikolojik olarak önemli desteğin hemen üzerinde işlem görüyor ve bu önemli bir dönüm noktası. Bunun altındaki potansiyel bir kırılma, piyasa ayılarının kararlılığını gerektirecek ve daha fazla düşüşe yol açabilir.

Aksine, darboğazın üzerindeki bir kırılma üç önemli testle uğraşmak zorunda kalacak: darboğazın kendisinin üst sınırı; %23,6 Fibonacci ve USD1950 direnci.

  1. Sonuç:

Piyasa ayılarının altın fiyatını USD 1900 psikolojik desteğinin altına düşmeyi başarması ‘düşüş testi alanı’ içinde fırsat yaratacaktır. Çoğunlukla yükselişe yönelik temeller ve fiyat hareketinin günlük grafikte 100 günlük ortalamanın üzerinde yoğunlaştığı gerçeği göz önüne alındığında, bu yaklaşımın yüksek derecede risk içerdiği görülüyor.

Piyasa boğaları, tersine, eğilimi tersine çeviren stratejilerini kullanmak için bir fırsat arıyorlar. Fiyat hareketi, yukarıdaki saatlik grafikte görüldüğü gibi çoğunlukla nötr olan “konsolidasyon alanı” içinde yoğunlaşırken, boğalar olumsuz dalgalanmalardan zarar görebilir. Buna göre, fiyat hareketi “yükseliş testi alanları” 1 ve 2’nin üzerinde çıkmayı başarırsa, uzun vadeli yükseliş tahminlerini haklı çıkaran daha fazla kanıt olacak.

FX Street

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen