Cts. May 18th, 2024

Tuvalet Eğitimi:

Çoğunlukla ebeveynlerin ertelemiş olduğu tuvalet eğitimi sonrasında aileyi yoran hatta fazlaca mücadele gerektiren bir durum alabilir. Bu konuda temel unsurumuz ne kadar erken başlanırsa o kadar daha iyi ve daha kolay olacaktır. 2 yaş ile beraber tuvalet eğitimine başlatılması iyi bir dönemdir. Çocuğun sevebileceği renkte ve resimli bir lazımlık çocuğu heveslendirebilir. Çocuğunuz desteksiz bir şekilde oturmaya başladığı zaman onu lazımlığa oturtun ve tuvaletini yaptırmak için cesaretlendirin. Lazımlık kullanan bebeklere ait videolar izletebilirsiniz. Bu videolar çocuktan ne istediğinizi anlamasına yardımcı olacaktır.

Sabır gereklidir:

Bu eğitim günler belki de haftalarca sürebilir. Fakat ortalama birkaç hafta içerisinde bu iş tamamlanacaktır. Bu eğitime başlamak için en uygun zaman çocuğunuzun uykudan yeni kalktığı zamandır. Yakın bir süre zarfının ardından bezi terk edip lazımlığı kullanması için çalışmalara başlamanız gerekir. Çocuk kendinden beklenen davranışı sergilediğinde alkışlayarak ve başarısını tebrik ederek onu ödüllendirin. Bu size ve çocuğa tuvalet eğitimine en doğru noktadan nasıl başlayacağınıza rehberlik eder.

Adım Adım İlerleyin:

Bebeğin lazımlığı ne amaçla kullandığını bilse dahi her zaman kullanmayı sürdürmesini ondan bekleyemeyiz. Bu süreç bazen ufak sürprizlere yer açabilir. Çocuğunuz aniden gelen idrarını lazımlığa yetiştirme zamanı süreç içerisinde hızlanacak ve pratiklik sağlayacaktır. Ortalama 2 ile 3 yaş arasında tuvalet eğitiminin tamamlanmış olmasını umarız. Tüm bunlara rağmen ara sıra altına kaçırmalar gerçekleşebilir. Başlangıç zarfında bebek lazımlığa bir yada iki kez yapıyorsa bu bizim için başarılı sayılacak bir sonuçtur. Çocuk üzerinde baskıcı bir tutum sergilemeden sadece lazımlık için cesaretlendirmemiz yeterli olacaktır. Gün içinde bebeğin tuvalet ihtiyacını gerçekleştirdiği saatleri not alın. Bir hafta boyunca izlediğiniz bu takip, bebeğinizin ne zaman çiş yada kaka yaptığının sinyalini size verecektir. Ve bu saati öğrendiğiniz zaman bebeğinizi o saatte lazımlığa oturtmanız iyi bir alışma döngüsü oluşturabilir.

Bez Kullanımını Azaltın

Tuvalet eğitimine giriş yaptıysanız eğer zaman zaman birkaç saatliğine bebeğin bezini açınız. Bunu yapmak bebeğe kendisini özgür ve bağımsız hissettireceği gibi lazımlığın önemi ve kullanması amacında da yardım sağlar. Ayrıca altına bez taktığınızda altına kaçırmaması gerektiğini de öğrenmiş olur. Lazımlık kullanmayı ortalama 3-4 ay içerisinde öğrenmiş olan bebek, 3-4 yaşlarına kadar ara sıra küçük kaçırmalar yaşayabilir. Bu gayet normaldir. Bebek ortalama 1 yıl sonra tuvaletinin geldiğini dile getirecektir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen