Per. May 2nd, 2024

Ülkemizin deprem bölgesi olmasının yanı sıra son günlerde yaşana İzmir’de 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından deprem anında ne yapılması gerektiğini uzmanlar uyarıyor. Deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, hayati önem taşıyor. Peki deprem anında ne yapılmalı, depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir? Deprem hakkında tüm merak edilenleri araştırdık. İşte yanıtlar:

Geçtiğimiz günlerde yaşana büyük İzmir depremi sonrası olası deprem riskine karşı neler yapılması gerektiği konusundaki tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye’nin deprem kuşağında olması ve her an deprem olma riski taşıyan büyük şehirlerimizin olması, alınacak önlemlerin ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kez daha gösterdi. Depremin tam ne zaman olacağı bilinemese de kaç büyüklüğünde ve nerelerde olabileceği bilimsel olarak tahmin edilebiliyor. Bu yüzden depremin gerçekleşeceğini bilen bir toplum olarak, deprem öncesinde alınması gereken önlemler ve deprem anında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmamız ve ona göre davranmalıyız. Deprem öncesi yapılması gerekenler, deprem anında ne yapmalıyız sorusunu soran herkesin ilk bilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü deprem gerçekleşmeden önce alınan önlemler, deprem anında yaşanabilecek sorunları da azaltacaktır. Yaşana İzmir depreminin ardından uzmanlardan deprem öncesi ve sonrası yapmamız gerekenler konusunda peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. İşte deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler:

DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

DEPREM ANINDA YAPILMASI VE BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi uzmanlarına göre bu bilgiler bir deprem anında hayat kurtaracaktır.

Uzmanlara yaptığı bilimsel araştırma ve deneylere göre bina yıkımlarında oluşabilecek şartlar dahilinde direk olarak gözlemlenebilen ve bilimsel şartlar altında hayatta kalma tekniklerini uygulayan ‘çömelip korunan/ saklanan’ kişiler için hayatta kalma şansının sıfır olduğunu ifade ediyor.

Hayat üçgeni metodunu kullananlar için hayatta kalabilme şansı yaklaşık olarak % 100 oldu.

Binalar çökerken basitçe çömelen ve korunan kişiler istisnasız her defasında ezilerek ölüyorlar. Masa, araba gibi nesnelerin altına giren kişiler her zaman ezilirler.

Kediler, köpekler ve bebeklerin hepsi doğal bir şekilde dizlerini ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında sizi de bu şekilde kıvrılmalısınız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun.

Ahşap evler deprem anındaki en güvenli yapılardır. Sebebi basittir; ahşap esnektir ve depremin zorlamasıyla hareket eder. Eğer ahşap bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. Ayrıca, ahşap binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaklardır. Tuğlalar birçok yaralanmalara sebep olacaktır, ama (beton) bloklardan daha az ezilmiş vücutlar yaratırlar.

Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır.  Oteller müşterilerine deprem anında yatakların yanında yere uzanmalarını salık veren bir uyarı notunu odalarda her kapının arkasına asarlarsa depremlerde çok büyük hayatta kalma oranlarını sağlayabilirler.

Televizyon izlerken deprem olursa ve kolayca kapıdan veya pencereden dışarı kaçmak mümkün değilse, kanepe veya büyük bir koltuğun/ sandalyenin yanında cenin pozisyonunda kıvrılarak yere uzanın.

Bina çökerken kapı kirişlerin altına geçen herkes ölür.. Nasıl mı? Eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşürse inen tavanın altında ezilirsiniz. Eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz. Her iki durumda da ölürsünüz!

Hiçbir zaman merdivenlere gitmeyin/yönelmeyin. Merdivenler ( ana binadan) farklı bir ‘frekans aralığına’ sahiptir; ana binadan bağımsız/ ayrı olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar.

Merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. Korkunç şekilde sakatlanırlar. Bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun. Merdivenler binanın hasar görmesi en muhtemel kısmıdır.

Depremde yıkılmamış olsa dahi, merdivenler bağırarak kaçmaya çalışan insanların aşırı yüklenmesi ile çökebilir. Merdivenler binanın geri kalan kısmı zarar görmemiş olsa dahi her zaman güvenlik açısından kontrolden geçirilmelidir.

Binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. Binanın iç kısımlarındansa dış kısımlarına yakın yerlerde olmak çok daha iyidir. Binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır.

Deprem anında üst yolun yıkılmasıyla ezilen araçların içinde bulunan insanlar ezilirler. Araçların dışına çıkıp, aracın yanına uzanan veya oturarak kolaylıkla hayatta kalabilirler.

 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen