Pts. May 6th, 2024

İzmir’de gerçekleşen 6.6’lık deprem, evlerin depreme ne kadar hazırlıklı ve dayanıklı olduğu sorusunu yeniden akıllara getirdi. Ev ve deprem ilişkisi yalnızca binanın dayanıklılığını değil, ev dekorasyonunun depreme uygunluğunu da kapsar. Peki bir evi, deprem uygun olarak nasıl dekore edebilirsiniz? Sizler için evleri depreme uygun dekore edebilme önerilerini derledik.

Türkiye, bir deprem ülkesi. Son 21 yıl içerisinde Marmara, Düzce, Van, Elazığ ve son olarak 30 Ekim tarihinde gerçekleşen İzmir depremi ve bu depremlerde yaşadığımız acı kayıplar, bizleri bu gerçekle daha çok yüzleştirdi. Bu süreçlerde daima evlerin, binaların depreme dayanıklılığı sorgulanır. Ancak bu konu kadar, ev dekorasyonunun depreme uygunluğu da önemli bir konudur. Oluşabilecek bir artçı depremde dahi, sarsıntının etkisinden en az hasarla etkilenmek mümkün. Ev dekorasyonunu yaparken profesyonel bir kişiden ayrı bir destek alabilirsiniz fakat buna yönelmek istemezseniz de, sizin için hazırladığımız bu rehber niteliğindeki içerikte yer alan önerileri de tek başınıza kolayca uygulayabilirsiniz. Amacınız, evinizin bir yaşam üçgeni düzeni şekilde dekore edilmiş olması olmalıdır.

DEPREME UYGUN EV DEKORASYONU

Evinizi dekore ederken, temel olan kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Mühim olan, mobilyalarınızın sabit olmasıdır.

– Koltuk ve yataklarınızı, duvara sabitlemelisiniz. Pencerelerden ve tablo, çerçeve gibi düşüp kırılabilecek eşyalardan, devrilebilecek dolaplardan uzak tutmalısınız.

– Bir vitrin veya konsol yerleştiriyorsanız, ağır eşyalarınızı en alt rafa koymalısınız. Ancak bu, vida veya dübel ile yapılmalıdır.

– Avizeler konusunda hafif modelleri tercih etmelisiniz.

– Vitrin, konsol, dolap vb. birimlerinize, kilitli kulp takmalısınız.

Güvenli eşya kullanımı sayesinde evinizi dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bunlardan biri, avize yerine spot ışık kullanmaktır. Bununla beraber beyaz eşya, televizyon ünitesi ve gardıroplarınız gibi düşme tehlikesi bulunan eşyalarınızı, kullanıldığı duvara sabitleyebilirsiniz. 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen