Per. Nis 25th, 2024

KKTC İktisatbank: Pfizer-BioNTech sonrası Moderna; içerde ise TCMB ‘aşısı’ bekleniyor

Küresel mali piyasalar, yeni haftayı oldukça iyimser bir tablo ile karşıladı. Çin’den gelen olumlu makroekonomik veriler ile Asya’da başlayan alımlara Avrupa borsaları da eşlik ederken, Pfizer ve BioNTech’in %90 oranında etkili olan aşısından daha da etkili olduğu görülen Moderna’nın aşı haberi, küresel olarak iyimserliği perçinledi.

Aşı haberleri, ister istemez küresel izolasyonların azalacağı, uçuşların yeniden başlayacağı, ve haliyle petrole talep olacağı beklentisini fiyatlayarak dün petrol ve havacılık hisselerini adeta uçurdu. Üzerine, OPEC+’nın üretim kesintisini 6 ay daha uzatma noktasında görüş birliğine varması da eklenince, Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 45 dolara dayandı. Portföyümüzde mevcut Lufthansa, Shell, ve Devon Energy hisseleri dün %6’dan fazla prim yaptı.

İçeride ise, ‘asıl doktorun’ Perşembe günü 14:00’da hastayı görmeye geleceği, ve gereken aşıyı yapacağı beklentisinin yarattığı iyimserlik, günler yaklaşırken bir miktar da olsa ‘acaba’ sorularının sorulmasına neden oluyor.

CDS risk primi 394 baz puan ile 8 ayın en düşük seviyesinde kalmaya dün de devam ederken, 1,5 baz puan gerileyen 2 yıllık tahvilin bileşik faiz, dün %13,99 seviyesinde yatay bir seyir izledi.

Eylül ayında 200 baz puan faiz artırarak politika faizini %8,25’den %10,25’e çıkaran TCMB, sürpriz yapmış, beğeni kazanmış; aynı TCMB, Ekim toplantısında ise beklentiyi karşılayamayarak toplantıyı pas geçmek suretiyle, yurtiçi yerleşiklerin döviz alımlarının ivme kazanmasına, TL’nin Dolar karşısında yaklaşık 1 TL değer kaybetmesine neden olmuştu (7,7’den 8,6’ya).

Bu öngörülmezliğin ortadan kalkacağını, daha şeffaf, daha basit, ve piyasa dostu bir para politikası izleneceğini ifade eden yeni başkanın piyasaları ters köşeye yatırmaması için, matematiksel olarak en az %10,25+425 baz puana = %14,50 ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Dün itibariyle, TCMB’nin piyasalara verdiği likiditenin ortalama faizinin %14,64 olduğu düşünülürse, 425-475 baz puanın altında kalacak her artırım, aslında pratikte piyasalarca faiz indirimi olarak kabul edilecek ve istenilen etkiyi de yapamayacaktır.

Reuters:  Dar aralıkta seyreden Türk varlıkları PPK kararını bekliyor, küresel piyasalar izleniyor

Ekonomi yönetiminin geçen hafta değişmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi yönetiminin “güven ve krebilite”yi ön plana çıkaran açıklamalarına destek vermesinin ardından TL geçen hafta dolar karşısında %10’a yakın değer kazandı.

Yatırımcılar ekonomi yönetimindeki değişikliğin para politikasına ilk somut yansımasını ise TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararında görecekler. Reuters anketine göre Merkez Bankası’nın (TCMB) Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artırarak %15’e yükselteceği tahmin ediliyor. halinde bu faiz artışının piyasalardaki faizlere belirgin bir yansıması olması beklenmiyor. Gecelik faizler hali hazırda %14,75, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyet (AOFM) ise %14.64 seviyesinde. Ancak yine de piyasalar faiz kararını şu ana kadar yapılan açıklamaların ilk sınavı olarak görüyorlar. yönetimindeki değişiklikten önce 6 Kasım’da gördüğü tarihi zirve olan 8.58’den sert gerileyen dolar/TL dün 7,6045’e kadar indikten sonra değer kaybetmeye başlayarak 7,7600 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL bu sabah 0845 itibarıyla dünkü zirve seviyelere göre hafif gerileyerek 7,7000 seviyesinden işlem gördü.

Deniz Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede, “Özellikle de günün ikinci yarısında etkili olan eğilimi sağlıklı görmekle birlikte tüm beklentilerin sadece 19 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek olan PPK toplantısına birikmiş olması muhtemel volatilite açısından risk oluşturuyor.” denildi.

Sabah Bülteni: Zaman daralıyor, küresel boyutta “acı reçeteye” doğru gidiyoruz!

Şevin Ekinci ile Paranın Nabzı, Ekonomist Güldem Atabay: Merkez Bankası Döviz Rezervleri

FÖŞ:   Salgından Mali Krize Giden Yoldayız

Vakıf Yatırım Euro-bond analizi

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen