Çar. May 1st, 2024

Her çocuk bir şekilde tuvalet alışkanlığı kazanacaktır ama bazı aileler için bu kabusa dönüşebiliyor. Her gelişim çocuğun hızına göre değişmektedir. Tuvalet alışkanlığı kazanma süreci de çocuklar arasında değişkenlik gösterecektir. Tuvalet eğitimi konusunda zamanlama ve çocuğun hazır oluşu büyük öneme sahip. Genellikle yaz dönemi olsun der anneler ama ilk bakılması gereken nokta çocuk hazır mı? Tuvalet eğitimi 18-36 ay arasında verilmesi uygun bir süreçtir. Bu dönemde çocuklar mesane kaslarının kontrolünü yapabildikleri için beceriyi kazanmaları daha kolaydır. Çocuğunuzun kendini ifade edebilmesi bu süreçte artacağı için ihtiyacını anlatacak ve sizin de söylediklerini tam olarak anlayacaklardır. Bu sürece bazen anne kaygısından dolayı erken başlanılmaktadır fakat böyle bir durum olduğunda çocuk beceri eksikliğinden yapamayacağı için kendini yetersiz hissedecektir. Bu dönem daha sonraki kendini başarısız hissetme travmasını tetikleyecektir. Okula başladığı dönemde yani genellikle 3 yaş itibari ile başlanır bezleniyor olması annesine bağlılığı devam ettiğini çocuğa düşündüreceği için okula uyum problemi yaşayabilir.

Çocuğun hazır olduğunu nasıl anlarız?

Çocuğunuz yönerge alıyorsa ve ihiyaçlarını söylüyor ya da belli ediyorsa, birkaç saat kuru kalıyorsa, tuvaletini tutabilecek kas gelişimi oluştuysa, kendi özbakım becerilerini yapmaya başladıysa, bezinin ıslaklığından rahatsızlık duyuyor ve haber veriyorsa tuvalet eğitimi başlatmak düşünülebilir.

Ne zaman uygun değil?

18 ay öncesi başlatmak, yukarıda geçen özellikler çocuğunuzda yoksa, hayat şaartlarında değişmler olduysa mesela ev değişimi, kardeş gelişi,kayıp yaşama bu sürecin uygun olmadığını gösterir. Tuvalet eğitimini verirken birçok kişini veriyor olması bu süreç için uygun değildir. Alışkanlık kazandırılırken çocuğunuzun hatalar yapması altına kaçırması gibi tepkiler vermesi beklenilir eğer anne yada baba bağırır ise o zaman tuvalet alışkanlığı kazanması daha uzun sürecektir.

Unutmamak gerekir ki çocuklar tuvalet alışkanlığı kazandıktan sonra geri akış yaşıyorlar ise ruhsal dünyalarında bir problem var demektir. Alışkanlığı kazanma becerisi olarak bakılmaması gerekir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen