Per. May 2nd, 2024

Zorlu yaşam olayları, değişen alışkanlıklarımız veya ilişkisel problemlerimizi çözebilmek için bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak olarak tanımlayabiliriz psikoterapiyi. Peki bu zorlu süreci aşmak için yardım almaya karar verdikten sonrası nasıl oluyor biraz da ona bakalım. Genellikle ruh sağlığı uzmanınızı seçtikten ve uygun gün ve saatinizi belirledikten sonra sizi en az birkaç seanslık bir süreç bekliyor.

Bilişsel davranışçı terapi ruhsal bozuklukları çözmede etkililiği kanıtlanmış en iyi psikoterapi yöntemlerinden birisidir. Bu yönteme göre genellikle haftada bir olmak üzere 45-50 dakikalık seanslar gerçekleştirilir.

İlk seans değerlendirme seansıdır ve bu seansta terapistiniz sizi dinleyecek, hangi sebeplerden başvurduğunuzu öğrenecek ve beraber bir yol çizmeye başlayacaksınız. Terapiye dair hedeflerimizi genellikle ilk seanslarda belirlemek önemlidir. Bunu terapistinizle beraber gerçekleştirmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Terapinin etkinliği çok çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Sorununuzun doğası ve ciddiyeti bir rol oynayacaktır, ancak seanslarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için yapabileceğiniz şeyler de vardır:

  • Güven ve iş birliği: İyileşmeyi sağlayan en önemli faktörler güven ve iş birliğidir. Terapistinize ne kadar güvenebileceğinizi hissederseniz bir o kadar kolay anlatacaksınızdır. Öte yandan terapi hem danışanın hem de terapistin beraber çalışmasını gerektirir. Bütün süreç boyunca iletişimin kuvvetli olması ve karşılıklı etkileşim terapinin en iyi şekilde sonuçlanmasını sağlar.

  • Terapistinize karşı dürüst olmak: Sorunları veya duyguları saklamaya çalışmayın. Amacınız, kişiliğinizin ortaya çıkarmaktan korktuğunuz yönlerini gizlemeye çalışmadan gerçek benliğiniz olarak ortaya çıkmaktır.

  • Duygularınızı hissetmek: Keder, öfke, korku veya kıskançlık gibi olumsuz veya üzücü duyguları saklamaya çalışmayın. Bu duygular hakkında terapi bağlamında konuşmak, onları daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

  • Sürece açık olmak: Terapistinizle açık ve gerçek bir terapötik ittifak oluşturmaya çalışın. Bazı araştırmalar, terapinin, sizi tedavi eden ruh sağlığı uzmanıyla bir bağlantı hissettiğinizde en etkili olduğunu öne sürüyor.

  • Seanslarınıza katılmak: Hayat meşgul olur, ancak elinizden geldiğince tedavi planınıza ve planlanan randevularınıza bağlı kalmaya çalışın.

  • Çalışmayı yapmak: Terapistiniz seanslarınızın dışında çalışmak üzere ödev verirse, bir sonraki seanstan önce bitirmeye çalışın.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen