Cum. Nis 26th, 2024

Bu günkü yazımızda Canonical Url ve kavramlarından bahsedeceğiz. Bildiğiniz üzere aynı içeriğe birden fazla url’den giriş yapılması web sitelerinin korkulu rüyası olmasının yanı sıra “duplicate content” olarak algılanarak kopya içerik yaptırımlarına neden olabilmektedir.

Aynı içeriğin birden fazla url ile ulaşımında kullanarak sitenize koruma altına alabileceğiniz SEO uyumlu etiket olan Canonical Url’de işte tam bu süreçte işimize yarıyor. İçerik ve link bazlı çakışmaların önüne geçmek için kullanılan SEO uyumlu link yapısı Canonical Url aynı zamanda meta taglara benzerliği ile de ön plana çıkan Rel Canonical olarak da kullanılabilir.

Canonical Etiketi Nedir?
Arama motorları tarafından aynı içeriğin iki farklı link yapısı ile ulaşılması sonucunda örümceklerin hangi linki baz alacağını rel canonical etiketi ile belirtmemizi sağlar.

Örneğin 2 farklı linkimiz bir kategori sayfasına ulaşıyor olsun.

tatoglubilisim.com/eticaret-blog
tatoglubilisim.com/eticaret-blogu

Bu iki sayfanın içerik olarak aynı olması ve bizim sadece 1. Linkte göstermek istediğimiz bir widgetten dolayı 2 linke çıkarmamız gerektiğini düşünelim.

Asıl olarak arama motorlarının /teknoloji-haberleri linkini baz almasını istiyorsak 1. Linkteki meta taglara arasına rel canonical etiketini de eklememiz gerekmektedir.

<link rel=”canonical” href=” tatoglubilisim.com/eticaret-blogu ” />

Bu şekilde arama motoru örümcekleri /teknoloji-haber linkine ulaşsa dahi bu url’in bulunduğu linki değil rel etiketi ile verilen /teknoloji-haberleri url’ini baz alacaktır.

Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?
Canonical etiketi, yinelenen (kopya) içeriği probleminin önüne geçmek için kullanılan hızlı bir yöntemdir. Sitenizde bir veya birden fazla bağlantıda kopya veya benzer içerikler varsa bir içeriği ana içerik olarak belirleyip diğer içeriklerinizi canonical etiketiyle bu içeriğe bağlamak kopya içerik sorununun önüne geçecek ve sayfanızın değeri artacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi arama motoru örümceklerinin baz almasını istemediğiniz linkler içerisinde kodlama kısmında diğer meta tagların altında yer verebilirsiniz.

Eğer ki WordPress alt yapısını kullanıyorsanız Yoast plugini bu isteğinizi kendisi otomatik olarak yerine getirmektedir. Eklentiyi kurmanızın ardından hangi sayfa/yaz için canonical url oluşturarak baz alınacak linki iletecekseniz düzenle dedikten sonra en altta bulunan Yoast ayarlarından kolaylıkla yapabilirsiniz.

Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Tespit Edilir?
Eğer ki bir içeriğinizin site içerisinde aynı içerikten farklı bir link yolu olduğunu düşünüyorsanız sizlere ücretsiz bir araç olan SEO VİEWER TOOLS sitesinin “Canonical Url Location Checker” aracını önerebiliriz. Site içerisinde yapmanız gereken şüphelendiğiniz linki kopyalamak ve “Perform Check” butonuna basmanızdır. Birden fazla linki de kontrol edebilme gücüne sahip olan araç oldukça kullanışlıdır. Ardından çıkan sonuçlara göre bazı sayfalarınızı Rel Canonical etiketi ile sitenizin sağlığını iyileştirebilirsiniz.

Altın İpucu : Tüm linklerinizi tek tek kontrol etmek uzun süre alabileceğinden sitemap.xml linkinizden tüm linklerinizi tek seferde kontrol etmeniz size zaman kazandıracaktır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen