Pts. May 6th, 2024

Çin yerel basınında çıkan haberlere göre ülkenin kuzeyinde yer alan Harbin isimli şehirde Covid-19 testi pozitif çıkan üç ev kedisi uyutuldu.

Beijing News Online’a göre Harbin’deki yetkililer, kedileri öldürmelerinin sebebi olarak; hayvanlara yönelik mevcut bir tedavi olmamasını, bu yüzden de sahibine ve apartmanın sakinlerine tehlike oluşturma ihtimalini gösterdi.

Kedilerin sahibinin Covid-19 testi 21 Eylül günü pozitif çıktı. Bunun ardından kedilere su ve yemek bıraktı ve kendini karantinaya aldı. Eve gelen bir yetkili de kedilere iki kez koronavirüs testi yaptı. Testin sonuçları iki seferde de pozitif çıktı. Sonraki günlerde de sahibin itirazlarına rağmen kediler öldürüldü.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) araştırmalarına göre Covid-19’un hayvanlardan insanlara bulaşma riski oldukça düşük olarak nitelendiriliyor. CDC, Covid-19’a yakalanan hayvanlarla çok yakın temasta bulunulmadığı sürece bir sıkıntı olmayacağını belirtiyor ve şunları söylüyor: Şu anda virüsün yayılmasında hayvanların önemli bir rol oynadığına dair bir kanıt yok.”

Kedilerin öldürülmesine tepki yağdı

Nottingham Üniversitesi’nden viroloji profesörü Rachel Tarlinton olayla ilgili, “Kedilerin sahiplerine veya çevresine Covid-19 bulaştırması gerçekçi bir ihtimal değil” ifadelerini kullandı. City University of Hong Kong’tan da hayvan hastalıkları uzmanı Vanessa Barrs da ev hayvanlarından insanlara virüs bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu, salgın boyunca bu tarz bir vakanın hiç görülmediğini belirterek Çin’in bu hareketini kınadı.

Sosyal medya platformları üzerinden birçok insan da kedilerin öldürülmesine tepki gösterdi ve yetkililerin kararını eleştirdi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen