Yeni yılı kutlamak için genellikle akşam yemekleri tercih ediliyor. Ailelerin mutlu bir gün geçirmek için her şeyi özenle seçtiği bu günün kusursuz olması için doğru beslenme taktikleri ve mutluluğu artıracak besinler de önem taşıyor. Akşam yemeğindeki porsiyonların büyüklüğüne dikkat edilmesi en önemli noktalardan biridir, çeşitliliğin çok olduğu bu yılbaşı sofralarında küçük porsiyonlar hakinde tüketmekte fayda var. Hem her şeyden tatmış olursunuz hem de çok fazla kalori almamış olursunuz. Aynı zamanda yüksek miktardaki besin tüketimi mide problemleri, baş ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlar yaşatabilir. Gün içerisinde diğer öğünleri daha hafif geçirmek de en azından akşam yemeği için biraz daha esneme payı kazanmamıza katkı sağlayacaktır. Aç kalmak ya da hiçbir şey yememek yerine yeterli ve dengeli bir kahvaltı sonrasında çorba, sebze ve yoğurttan oluşan bir öğle yemeği ve ara öğünlerde tüketilebilecek meyvelerle akşam yemeğinin ağırlığı dengelenmiş olur. Akşam yemeği öncesinde yenilmesi gereken ara öğünü kesinlikle atlamamak gerekir, bu sayede akşam sofrasına boş mide ile oturmayarak daha kontrollü bir tüketim gerçekleştirilebilir.
Yeni yıl yemeğinde kalp dostu olan ızgara balık harika bir tercih olacaktır, bu sayede hem kaliteli bir protein kaynağı hem de ilave yağ içeriği olmayan bir ana yemek tüketmiş olursunuz. Eğer yılbaşı sofralarının simgesi haline gelen hindi tercih edilecekse fırında pişmiş, az yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve görünen yağları tüketilmemelidir. Kızartmalar, kavurmalar, bol yağlı yemekler ve hamur işlerinden uzak durmakta fayda var. Çok yüksek enerji içeren bu ürünler hem kilonuzu hem de kalp sağlığını tehdit etmektedir. Aynı zamanda sindirimleri de zor olduğu için gecenin ilerleyen zamanlarında sizi rahatsız edebilir. Sofralarda bol miktarda sebze yemekleri ve salataya yer ayırmak gerekir.
Her zaman olduğu gibi gün içerisinde bol bol su içmek ihmal edilmemelidir. Çünkü su tokluk dengesini ayarlayacak ve rahat bir akşam geçirilmesine yardımcı olacaktır. Özellikle alkol tüketilecekse su ertesi gün çekebileceğiniz baş ağrısını azaltmakta sizin en iyi yardımcınız olacaktır.
Yeni yıl sofranızda tatlı bir şeyler de olmasını istiyorsanız sizin için birkaç tane sağlıklı tatlı tarifi de hazırladım.
ÇİKOLATALI FİT KEK
Malzemeler
- 3 adet muz
- 2 yumurta
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 bardak süt
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı kakao
- 4 kare bitter çikolata
Yapılışı: Muzlara çatalla iyice ezin. Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın. Üzerine zeytinyağı, süt ve muzu eklenip 1-2 dakika daha çırpın. Ardından un, kabartma tozu ve kakaoyu da eleyerek kek karışımına ekleyip homojen bir karışım oluşana kadar kaşık yardımıyla karıştırın. Oluşan karışım düz bir fırın kabına yerleştirdiğiniz yağlı kağıt üzerine dökün, üzerine kırdığınız bitter çikolataları ekleyin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 40 dakika pişirin. Fırından çıkınca 15 dakika dinlendirip, dilimlediğiniz kekin üzerine 2 yemek kaşığı süt ekleyerek ılık ıslak kek olarak servis edebilirsiniz.
FİT MOZAİK PASTA
Malzemeler;
- 300 gr hurma ya da 400 gr gün kuru kayısı
- 1 avuç yer fıstığı
- 2 çorba kaşığı tahin
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı mavi haşhaş
- 2 kare bitter çikolata
Yapılışı: Hurmaları kaynatıp süzün, bir kaseye alın. Kakao, tarçın ve tahini ilave edip el blenderı ile püre kıvamına getirin. Yer fıstığını rondoda iri parçalar halinde parçalayın. Parça fıstıkları, kırılmış bitter çikolataları ve mavi haşhaşı ilave edip karıştırın. Bu karışımı yağlı kağıt ile mozaik pasta yapar gibi sarın. Fit mozaik pastanızı 4 saat dondurucuda dinlendirip servis edin ve sürekli dondurucuda muhafaza edin.
HURMA TRÜF
300 gr hurmanın çekirdeklerini çıkartın, 1 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı hindistan cevizi tozu ile beraber rondoda macun kıvamına gelene kadar çekin. (Eğer hurmalarınız çok kuru ise az miktarda süt ya da su ile yumuşatabilirsiniz.) Ceviz büyüklüğünde toplar haline getirin, dışını mavi haşhaş ve toz tarçın ile kaplayın, 1 saat buz dolabında bekletin.
YAZI: Diyetisyen Abdullah MOLLAMEMİŞOĞLU
Yılbaşını evde karşılayanlar için 10 özel tarif
Yılbaşı sonrası 3 günlük arınma detoksu
Kestaneli yılbaşı hindisi