Per. May 2nd, 2024

Borçelik Teknik Akademi (BTA) nitelikli iş gücünün yetiştirilmesindeki zorluluklar, yetişmiş iş gücüne erişim zahmeti üzere somut sıkıntılara bir tahlil olarak yürüttüğü Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı kapsamında IBM ile iş birliği gerçekleştirdi. IBM, 2030 yılına kadar 30 milyon bireye yeni maharetler sağlamayı taahhüt ederken iş birliği kapsamında meslek lisesi öğrencileri dijitalleşen dünyaya uygun yeni yeteneklere sahip olacak.

Borusan Küme şirketlerinden Borçelik’in, nitelikli iş gücünü artırmaya yönelik hayata geçirdiği Borçelik Teknik Akademi (BTA), Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı kapsamında IBM ile iş birliği gerçekleştirdi. Öğrencilerin mesleksel ve özel hayatlarına katkı sağlayan programa entegre edilen IBM’in SkillsBuild programı ile meslek lisesi öğrencileri, dijitalleşen dünyaya uygun olarak yeteneklerini geliştirme imkânı yakalayacak.

İlk etapta 600’den fazla öğrenci “dijitalleşecek”

IBM, 2030 yılına kadar 30 milyon bireye yeni marifetler sağlamayı taahhüt ediyor. Bu kapsamda hayata geçirdiği SkillsBuild programı ile Yapay Zeka, Bulut Teknolojileri, Blokchain, Objelerin İnterneti, Bilgi Bilimi, Siber Güvenlik üzere dijital yetkinliklerin yanı sıra pazarlama, çeviklik, iş müracaatının temelleri üzere farklı bahislerde profesyonel marifetlere ait eğitimlere yer veriyor. IBM ve Borçelik ortasında yapılan iş birliği ile iki şirketin eğitim ve marifetler alanında yaptığı çalışmaların vizyonu çerçevesinde programın kullanımının artırılması hedefliyor.

Meslek liselerinin 11. ve 12. sınıfında başlayan Borçelik Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı, IBM iş birliği ile 9. ve 10.sınıfları da programa dahil ediyor. İki kurum ortasındaki paydaşlık sonucu pilot çalışmalar Gemlik Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi makine, metal ve elektrik-elektronik kısmı öğrencileri ile Atatepe Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi bilişim ve ulaştırma kısmı öğrencileri ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamda 9. sınıfta eğitim gören 260 öğrenci, 48 mevzu başlığı altında 500 dakika, 10. sınıfta eğitim gören 380 öğrenci ise 13 mevzu başlığında 440 dakika eğitim alacak. Başka kısımlardaki öğrenciler de isteğe bağlı olarak eğitimlerden yararlanabilecek. Dijital eğitimleri alan ve uzmanlaşmak isteyen öğrenciler ayrıyeten BTA tarafından verilecek seminer ve workshoplarla desteklenecek. Muhakkak mevzular özelinde davet edilecek konuk konuşmacılar tecrübelerini öğrencilerle paylaşacak.

IBM SkillsBuild üzerinde verilen Türkçe içerik üzerinden, öğrenciler tamamladıkları eğitimler sonucu rozetler kazanabilecek. Profesyonel Maharetler Rozet Programı”nı tamamlayan 9.sınıf öğrencileri ve “Yeni Teknolojileri Keşfedin Rozet Programını” tamamlayan 10.sınıf öğrencileri, 11.sınıfta başlayan Meslek Lisesi Gelişim Programı’na iştirakte ve 12. sınıfta yapacakları iş yeri stajında önceliğe sahip olacak.

450’den fazla öğrenciye özgüven ve yetkinlik kazandırdı

Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı ile yaş, cinsiyet yahut toplumsal sınıf ayrımı gözetmeksizin herkesin eğitime ulaşma hakkını sahiplendiklerini belirten Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır; “Parlak geleceğin fakat eğitimle mümkün olduğunun şuuruyla hareket ediyor, meslek eğitimini bir sorumluluk olarak görüyoruz. BTA liderliğinde büsbütün gönüllülük aslıyla yürüttüğümüz Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı pek çok noktaya dokunan kıymetli bir proje. Program ile hakikat yönlendirme yapılamayan gençlere ışık tutmayı, ferdî ve teknik manada öğrencilerin yetkinliklerini geliştirmeyi, potansiyellerini keşfetmelerini, her şeyden kıymetlisi öğrencilere umut vermeyi ve özgüven aşılamayı amaçlıyoruz. Kız öğrencilerin programa katılmalarını da çok önemsiyor, ilgili okullarla iş birlikleri gerçekleştirerek endüstride bayan çalışan temsilinin artması ismine çalışıyoruz. IBM ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile gençlerimizi, dijitalleşen dünyaya uygun yeteneklerle donatmaya yardımcı olmaktan ötürü memnunluk duyuyoruz” dedi.

IBM Türk Genel Müdürü Volkan Sözmen iş birliği hakkında şunları söyledi; “21’inci yüzyılın iş gücü için gerekli olan marifetler daima değişiyor. Eğitimin sunabildiklerinin de artık çok daha farklı olan teknolojik bir dünyaya uyarlanması da bir muhtaçlık. Bu nedenlerle yeni yeteneklerin gelişimi için sunulan fırsatların, toplumun her kesitine erişmesi daha da değer kazanıyor. Bu muhtaçlıkları karşılamak ve değişen dünyanın gerektirdiği yeteneklerin gelişimi için başlattığımız IBM SkillsBuild Programı’nın kurumsal iş birlikleri ile devam etmesi bu yolda attığımız kıymetli bir adım. SkillsBuild ile fiyatsız dijital eğitimler ve dijital rozetler dışında ayrıyeten faal iş arayanlar için de pratik meslek hazırlık kaynakları sunuyoruz.”

Borçelik Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı kapsamında öğrenciler koçlarla eşleştiriliyor ve 2 yıl boyunca öğrenciler ferdî ve teknik eğitimlerini koçlarıyla birlikte sürdürüyor. Programa dahil olan öğrencilerin tüm eğitim ve gelişim karneleri “Borçelik Stajyerim” programında takip ediliyor, açık ilanlar anlık olarak programdan mezun olan öğrencilerle paylaşılıyor. Programdan mezun olan öğrencilerin öncelikli olarak Borçelik bünyesinde istihdam edilmesi hedefleniyor. Her yıl 4 meslek lisesinden yaklaşık 90 öğrenci eğitim ve gelişim faaliyetlerine katılırken bugüne kadar programdan 450 öğrenci mezun oldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen