Cts. Nis 27th, 2024

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – YSK’nın kesin sonuçlarına göre Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, yurt içi, yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan geçerli oyların yüzde 49.52’sini, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.88’ini, Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan yüzde 5.17’sini aldı.

Adaylıktan çekildiğini açıklayan ancak resmi olarak süre dolduğu için oy pusulasında yer alan Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin oyu ise yüzde 0.43’ünü oldu. Adayların oy sayıları ise şöyle: Erdoğan 27 milyon 133 bin 849 oy, Kılıçdaroğlu 24 milyon 595 bin 178 oy, Oğan 2 milyon 831 bin 239 oy, İnce 235 bin 783 oy.

14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı seçimi 1. turuyla birlikte aynı gün yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili ise itiraz süreci devam ediyor. Seçim sonuçlarına itiraz süresinin 24 Mayıs’ta dolmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK), itirazları görüşüp karara bağlayacak ve milletvekili seçimi kesin sonuçlarını ilan edecek.

Son gün çarşamba

Gözler milletvekili genel seçimi sonuçlarına ilişkin itiraz sürecine çevrildi. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun uyarınca, sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı sırasıyla ilçe seçim kurulu, il seçim kurulu ve en son da YSK’ya itiraz hakkı bulunuyor.

Milletvekili genel seçiminde YSK’ya, il seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı son itiraz süresi ise 24 Mayıs Çarşamba günü saat 17’de dolacak. YSK, 24 Mayıs’tan sonra itirazları görüşüp karara bağladıktan sonra milletvekili seçimleri kesin sonuçlarını ilan edecek.

Şentop’un açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, salı günü canlı yayında konuya ilişkin soruları yanıtlarken milletvekili seçilen bakanların yemin edene kadar görevde olduklarını belirtmiş, yemin töreninin de ikinci tur sonrasına kalacağını söylemişti. Şentop, seçime yönelik gündemin işlediğini, Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin görevinin devam ettiğini belirtmişti.

 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen