Sal. Nis 30th, 2024

Genel anlamda hem görsel olarak hem de vücut kitle indekslerine baktığımızda fazla kilodan müzdarip bir milletiz.

Peki, bunun sebebini hiç düşündünüz mü?

Sağlıklı beslenmiyor muyuz? Kalorili besinler tükettiğimiz için mi fazla kilolarımız var? Çok hamur işi veya ekmek tükettiğimizden mi? Spor yapmadığımızdan mı?

Evet, bu soruların hepsinin cevabı doğru kilo alımında rol oynayan etkenler fakat ben bu blog yazımda farkı ve etkisinin büyük olduğunu düşündüğüm birkaç nedenden daha bahsedeceğim. Kendi gözlemlerimden yola çıkarak beslenme tarzımız yani yemek yeme eylemimizin de fazla kilo alımına sebep olduğunu düşünüyorum.

Nasıl mı şöyle;

1. si çok hızlı yemek yiyoruz. Neredeyse tıkınırcasına, alelacele yiyip bitiriyoruz sonra mide ağrıları, krampları, hazımsızlık…

Yemek yemek fiziksel doyumun yanı sıra oldukça yoğun bir haz verir, tıpkı sevdiğimiz bir şeyleri yapmak gibi. Hızlıca yiyip tükettiğimizde besinlerin tadını daha az alırız çünkü dilin tad alma oranıyla besinin küçülmesi doğru orantılıdır. Besini parçaladıkça minik parçalar dilin pütürlü yapısından aşağıya iner ve onun lezettine varırız. Yani besinleri ne kadar çiğnersek o kadar küçük parçalara ayrılır ve biz de o kadar çok tadını alırız.

İşte tam burada 2. neden devreye giriyor, yeterince çiğnemeden yutmak. Besinleri yeterince çiğnemeden yuttuğumuzda hem tadını almamız azalıyor hem de midemizin öğütmesi için ona daha büyük parçalar yolluyoruz. Bu da sindirim süresini uzatıyor ve mideyi daha fazla yoruyor.

3. ve benim en çok dikkatimi çeken nedense; doyduğumuz halde yiyoruz. Bu madde Türk kültüründe oldukça yaygın. Hadi oğlum/kızım şunu da ye, aa yemezsen arkandan ağlar, o tabak bitecek, bunları sizin için hazırladım yarım bırakmak yok vs… Gibi cümleleri hemen hepimiz duymuşuzdur. Çocukluktan başlayan bu duyumlar, doyduğumuz halde önümüze sunulan porsiyonu bitirmemiz gerektiği sinyalini verir ve beslenme tutumumuzu etkiler. Kimi zaman doyduğumuz halde ayıp olmasın, karşı taraf üzülüp kırılmasın diye, kimi zaman çok sevdiğimiz yemek/tatlı olduğunda midemiz arısa dahi devam ediyoruz. Doyduğumuz halde, vücuda fazla besin yüklemesi yapıyoruz. Bir pil düşünün gereğinde fazla volt elektrik verildiğinde önce şişer ve sonra da patlar. Doyduktan sonra yediğimiz besinler de fazla kilo olarak bize geri döner. Fazla kilolar almaya başladığımızda diyetler yapıyoruz, spor yapmayı deniyoruz bunlar bir süre kilo vermemizi sağlıyor. Yeme tutumumuzu değiştirmek fazla kalori almamamızı sağlayacak ve sürdürebilir bir hale getirdiğimizde kilomuz daha stabil kalacaktır.

Uzm. Klnk. Psk. Gamze ÖZBEK

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen