Çar. May 15th, 2024

Sürdürülebilir finansman konusunda bölümüne liderlik eden Garanti BBVA ve Milletlerarası Finans Enstitüsü (IIF), gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanına bakışını, Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sonrası oluşan gündemi pahalandırmak üzere IIF İklim Finansmanı Çalıştayı’nı düzenledi. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ve Memleketler arası Finans Enstitüsü Sürdürülebilir Finans Kıdemli Yöneticisi Sonja Gibbs’in açılış konuşmasını yaptığı Çalıştay’da, Türkiye iktisadı için iklim finansmanını harekete geçirme konusunda kamu, akademisyen ve özel bölüm temsilcileri görüşlerini paylaştı.

T.C. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Lider Yardımcısı İstek Önsal da Çalıştay’da, COP26’da öne çıkan kararları ele alarak Türkiye açısından kıymetlendirdi. Türkiye’nin 2053 net sıfır amacı ve NDC’nin güncellenmesi hakkında bilgi veren Önsal, İklim Değişikliği Kanunu, ETS’nin kurulması, İklim Şurası üzere Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışmalarından bahsetti. Ayrıyeten İklim Değişikliği Başkanlığı altında kurulacak İklim Finansmanı ve Teşvikler Daire Başkanlığı ile Karbon Piyasası Daire Başkanlığının vazifelerine dair bilgi aktardı.

Çalıştay’da konuşan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “COP26’da kömür ve fosil yakıt kullanımının etaplı olarak azaltılması için davet yapıldı. Bu davet sonrası, Türkiye özelinde COP26 kararları iklim siyasetimiz açısından belirleyici olacak. Tıpkı vakitte Glosgow İklim Paktı’nın uygulanması konusunda Türkiye’nin bölgesel başkan olma konusundaki kararlılığının da altı çizildi. Tüm bu gelişmeler sonrası artık Türkiye’de de şirketlerin karbonsuzlaşma için de adımlar attığını görüyoruz. Garanti BBVA olarak, sürdürülebilir finans bakış açısıyla eser ve hizmetlerimizi dönüştürerek sürdürülebilir kalkınmaya 15 yıldan uzun müddettir katkı sağlıyoruz. Birebir vakitte çeşitli etkinliklerle mahallî sürdürülebilir finans pazarı için farkındalık yaratmaya değer veriyoruz. Eylül 2021 prestijiyle sürdürülebilir kalkınma için sağladığımız finansman fiyatı 60 milyar TL’yi aştı. Sürdürülebilir Kalkınma Emelleri ve COP26 sonuçları kapsamında ülkemizin düşük karbon iktisadına geçişini kolaylaştırmak için iş dünyasının dönüşümüne öncülük etmeye devam edeceğiz.” dedi.

IIF Sürdürülebilir Finans Kıdemli Yöneticisi Sonja Gibbs ise şu açıklamayı yaptı: “Bankalar, düşük karbonlu, net sıfır iktisada geçişin finansmanında çok büyük bir rol oynayacaklar. Garanti BBVA’nın konut sahipliğinde gerçekleştirilen bu Çalıştay, risk idaresi, bilgilendirme ve portföy ahengi da dahil olmak üzere iklim finansmanındaki temel mevzuları kapsıyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen