Cts. May 18th, 2024

Kış aylarındaki yanlış beslenme alışkanlıklarının kilo artışına neden olabileceğini vurgulayan Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Diyetisyen Gökçenur Aşık, “Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi, fizikî aktivite yoğunluğunun azalması, gecelerin uzaması sonucunda televizyon başında fazla vakit geçirilmesi ve atıştırma tüketimindeki artış üzere nedenlerden ötürü beden tartısında istenmeyen değişiklikler olabilmektedir” dedi.

Kış mevsiminde kâfi ve istikrarlı beslenmenin enfeksiyon hastalıklarından ve Covid-19’dan korunmak için de değerli olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Dyt. Gökçenur Aşık, “Kış aylarının yaklaştığı şu günlerde bağışıklık sistemini desteklemek için yanlışsız besinlerin tüketilmesi çok büyük ehemmiyet arz etmektedir. Gerçek ölçülerde tüketilecek yanlışsız besinler ile birçok hastalıktan korunmak mümkündür” tabirlerini kullandı.

SAĞLIKLI YEMEK TABAĞINA NAZARAN BESLENİLMELİ

Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için sağlıklı yemek tabağında kâfi ölçüde yer verilmesi gereken besin kümelerini şöyle sıraladı:

– Süt ve ürünleri

– Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller (nohut, fasulye, mercimek), yağlı tohumlar, sert kabuklu yemişler (ceviz, badem, fındık)

– Tahıllar (pirinç, makarna, bulgur, tam tahıllı ekmek)

– Sebzeler

– Meyveler

BU VİTAMİNLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan vitaminler ve bu vitaminleri içeren besinlerle ilgili değerli bilgiler veren Dyt. Gökçenur Aşık, şunları söyledi:

“A ve C vitamini üzere antioksidan vitaminlerden varlıklı havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz üzere sebzelerin yanı sıra kış aylarında çokça bulunan portakal, mandalina, elma üzere meyvelerin tüketimi kıymetlidir. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde tesirlidir. Soğuk algınlığı ve öbür enfeksiyonlara karşı beden direncini artırmaktadır. E vitaminin âlâ kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz üzere yağlı tohumlardır. Günlük olarak mevsimine uygun 3 porsiyon zerzevat, 15-20 adet fındık yahut 5-6 adet ceviz ve haftada 2-3 kere kurubaklagil tüketilmelidir. D vitamini de bağışıklığın güçlendirilmesinde kıymetli rol oynamaktadır. D vitamini güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Bu yüzden bilhassa kış mevsimde havanın güneşli olduğu vakitlerde mümkün olduğunca güneşten faydalanılmalıdır.”

5 PORSİYON MEYVE VE ZERZEVAT TÜKETİLMELİ

Günde mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve ve zerzevat tüketilmesi gerektiğini ve bu tüketimin 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon zerzevat biçiminde olması gerektiğini tabir eden Dyt. Aşık, “Ayrıca prebiyotik besinler, sebzeler, kurubaklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar, meyveler ve probiyotik eserler kefir, yoğurt, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu, turşular bağışıklık sistemini olumlu etkilerler. Ayrıca her gün 2 yahut 2.5 litre su tüketilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay üzere içecekler tercih edilmelidir” formunda konuştu.

KİLO DENETİMİ İÇİN ŞEKERLİ VE YAĞLI BESİNLERDEN UZAK DURUN

Kış aylarında konut içerisinde daha çok vakit geçirildiğini ve beden yükü denetiminin öteki aylara göre daha da sıkıntı olacağını vurgulayan Dyt. Gökçenur Aşık, şu bilgileri paylaştı:

“Vücut tartısının denetimi için kolay karbonhidratlardan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur üzere tam tahıl eserlerinin tüketilmesine itina gösterilmelidir. Gücü yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar yahut meyve tatlıları tüketilmelidir. Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine sağlıklı içecekler tercih edilmelidir. Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma, kavurma üzere pişirme usulleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yolları kullanılmalıdır. Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim sorunlarının önüne geçmek için haftada 2 yahut 3 defa posa içeriği yüksek kuru baklagiller tüketilmelidir. Uygun ortamlar sağlanarak sistemli fizikî aktivite ve gün içerisinde en az 20 dakika tempolu yürüyüş yapılması, hem kilo denetimi hem de bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından yararlıdır.”

SEBZELER ÇOCUKLARIN SEVECEĞİ HALDE HAZIRLANABİLİR

Ailelerin çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak üzere kış sebzelerini yedirmekte zorlanabileceğini ve ısrar etmek yerine bu zerzevatları değişik hallerde sunmanın yararlı olacağına değinen Dyt. Aşık, “Örneğin; kerevizi rendeleyerek yoğurda karıştırmak ve içine bir ölçüde ceviz ekleyerek çocuğunuza sunmak bu zerzevatın tüketimi için tesirli olabilir. Birebir biçimde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklar için ıspanak krep üretiminde kullanılarak sunulabilir” diyerek kelamlarını noktaladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen