Cum. May 17th, 2024

Dünyada ve Türkiye’de sıhhat konusunda şuurun artması, tıbbın ve teknolojinin gelişmesi ile hayat mühleti de uzama eğilimi gösteriyor. Uzmanlar, günümüzde ortalama hayat müddetinin uzaması sonucunda ileri yaşta olanların sayısının artmasının konutta bakım muhtaçlıklarının çoğalmasına neden olduğunu belirtiyor. Konutta hasta bakım hizmetleri, hastalara özerkliklerini ve kendiliklerini muhafaza imkanı vererek insanların yaşadıkları ortamda daha keyifli olmalarını sağlıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Meskende Hasta Bakımı Program Lideri Öğretim Vazifelisi Büşra Ecem Kumru, son periyotlarda değeri uygunca artan meskende hasta bakımı ve konutta hasta bakımının gerekliliğine ait değerlendirmelerde bulundu.

Evde bakım gereksinimi artıyor

Öğretim Vazifelisi Büşra Ecem Kumru,hastaları sırf tedavi edici değil, birebir vakitte esirgeyici, destekleyici ve rehabilite edici sıhhat ve toplumsal hizmetlere muhtaçlık duyulduğunu söyledi. Kumru, “Günümüzde ortalama ömür mühletinin uzaması sonucunda ileri yaşta olanların sayısında artış olmuştur. Tıp ve teknolojideki gelişimin sıhhat hizmetlerinin birçoğunun konutta verilmesine imkan sağlamış, hastanede yatış mühletinin kısalması ve günlük cerrahinin artması ile de konutta hasta bakımının ehemmiyeti artırmıştır.” dedi.

Evde hasta bakımı ile kaliteli bir hayat alanı hedefleniyor

Evde bakımın genel olarak, “bireyin sıhhatini korumak, yükseltmek, tekrar sıhhatine kavuşturmak emeliyle sıhhat ve toplumsal hizmetlerin profesyonel seviyede yahut aile bireyleri tarafından bireyin kendi konutunda yahut yaşadığı ortamda sunulması” olarak tanımlanabileceğini belirten Kumru, şunları söyledi:

“Sözü edilen bu hizmetler, hem sıhhat hem de toplumsal hizmetleri içine alan geniş bir yelpazede bireyin ihtiyacı doğrultusunda ömür kalitesi ve toplumsal saygınlığının korunmasını da amaçlamaktadır. Bu manada meskende bakım hizmetleri genel olarak, kurum bakımının yerini alan, kurumlarda kalış ihtiyacını azaltan ya da geciktiren hizmetler olarak tabir edilmektedir. Meskende hasta bakımın kapsamı bireyin ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik göstermektedir.”

Evde bakım hizmetlerinde maksat grup

Öğretim Vazifelisi Büşra Ecem Kumru, meskende bakım hizmetlerinin yöneldiği yaş kümelerinin, yüklü olarak 65 yaş ve üzerindeki kronik ve uzun müddetli bakımı gereken yaşlı hastaların yanı sıra kronik hastalığı olan her yaş kümesi olduğunu söyledi. Kumru, bebek ve çocukların da çok taraflı bakım hizmetlerini inançlı konut şartlarında alabildiğini kaydetti.

Kumru, terminal devirdeki kanserli yetişkin ve çocuk hastaların onur ve saygınlığını korumak, hayatın son günlerini daha sevgi dolu ve şefkatle geçirilmesini sağlamak gayesiyle da bakım hizmetlerinin meskende verilebildiğini tabir etti.

Büşra Ecem Kumru öte yandan tedavisi olanaksız ve ilerlemiş olan birçok hastanın vefatına kadar bakımlarının konutta verilmesinin tercih edildiğini de kaydetti.

Evde bakım hizmetlerinin avantajları

Öğretim Vazifelisi Büşra Ecem Kumru, meskende bakım hizmetlerinin sunduğu avantajları şöyle sıraladı:

– Hastalara özerkliklerini ve kendiliklerini muhafaza imkanı vererek insanların yaşadıkları ortamda daha keyifli olmalarını sağlamaktadır.

– Konutta bakım hizmetleri hastalara elde edebilecekleri özgürlük seviyesinin en yükseğine müsaade vermektedir.

– Hastaların etrafla olan irtibatları onların daha süratli iyileşmelerini sağlamaktadır.

– Hastanın hastanede hasta rolünü oynadığı ve bu rolü oynamasının güzelleşmeyi geciktirdiğine inanılmaktadır.

– Hastane hizmetlerinden daha tesirlidir ve daha ekonomiktir.

– Meskende sıhhat hizmetleri hami sıhhat hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırmaktadır.

– Meskende bakım hizmetleri uygunsuz hastane yatışlarını azaltmaktadır.

– Hastaneye müracaatlarda, hastanede kalış müddetinde ve hastane enfeksiyonlarında azalma olmaktadır. Hastane enfeksiyonları maliyetleri epeyce arttırmaktadır.

Uygulama ve pratik marifet önemseniyor

Öğretim Vazifelisi Büşra Ecem Kumru, üniversite olarak öğrencilerin uygulama ve pratik maharetlerini geliştirmek için alandaki uygulamalı derslerini çağdaş ve gelişen teknolojik çağa uygun donanıma sahip üniversite laboratuvarları, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, birçok devlet ve özel sıhhat kurumlarında gerçekleştirebildiğini de kelamlarına ekledi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen