Çar. May 1st, 2024

Madencilik faaliyetlerinin aktif olarak devam ettiği Türkiye’de, karmaşık iş süreçlerinin kolay denetim edilebilir olması ve iş alanlarının inançlı hale getirilmesi için dijital tahliller belirleyici bir rol üstleniyor. Kilometrelerce karelik büyüklükteki maden ocaklarında itimatla çalışabilmek ve faaliyetleri en verimli halde yürütebilmek için devreye giren yapay zekâ ve IoT teknolojileri, şiddetli maden şartlarında büyük avantaj sağlıyor. Faal Radyo Frekanslı Tanıma (RFID) ve Objelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinden faydalanarak geliştirdiği akıllı madencilik tahlili ile fark yaratan Wipelot, iş süreçleri ve ortamlarında anlık takip imkanı sunmanın ötesinde dijital bir idare anlayışı ortaya koyuyor. Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine nazaran en tehlikeli iş kolları ortasında yer alan madencilik kesiminde çok fazla iş kazası yaşandığına dikkat çeken Wipelot CEO’su M. Rifat Ok, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında açıklamalarda bulunarak bu mevzudaki yaklaşım ve tahlil tekliflerini paylaştı.

Bilgi, teknoloji, tecrübe, uzmanlık ve daima kontrolü gerektiren dünyanın en güç ve riskli işleri ortasında yer alan madencilik bölümündeki kaza istatistikleri incelendiğinde iş kazalarının bariz biçimde arttığı gözlemleniyor. İş güvenliği açısından anlık takibin büyük kıymet arz ettiği madencilik bölümünde ağır olarak tercih edilen Wipelot IoT tahlilleri; verimlilik ve kârlılığın artırılmasını, maden operasyonlarının daha inançlı ve aktif gerçekleştirilmesini, iş kurallarına uyulmasını sağlayarak iş kazalarının önlenmesini, büyük data ve raporlama sistemleri ile yeni idare sistemleri sağlanmasını ve böylece rekabet gücünün artırılmasını hedefliyor.

Akıllı madencilik sistemleriyle operasyonel verimlilik ve güvenlik üst düzeyde

Her yıl 4 Aralık tarihinde kutlanan Dünya Madenciler Günü hasebiyle açıklamalar yapan Wipelot CEO’su M. Rifat Ok,gelişen teknolojiye karşın madenciliğin hala dünyanın en güç operasyonlarından biri olarak kabul edildiğine ve Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine nazaran madencilik kesiminde çok fazla iş kazası yaşandığına dikkat çekti. Sanayi 4.0 kapsamında dijital teknolojilerin süratle gelişmesi ve gelişmelerin önünün açılmasıyla madencilik dalında de dijital dönüşümün hızlanması gerektiğini söyleyen Ok, tehlikeli iş kolları ortasında birinci sırada yer alan madencilik bölümünün gereksinim ve dinamikleri doğrultusunda geliştirdikleri entegre tahliller hakkında şu bilgileri aktardı:

“Madencilik dalına özel entegre bir IoT-RFID tahlili olan Wipelot Smart Mine, gerçek vakitli pozisyon takibi (RTLS) ve yapay zekâ (AI) teknolojilerini birleştirerek işçi güvenliği, görünürlük ve izlenebilirlik sağlıyor. Sistem; çalışanların pozisyonlarını belirleyen, kıymetlendiren ve acil durumlarda anında bilgiyi gerekli noktalara ileten işçi iş güvenliği ve takibi modülünün yanı sıra araç, iş makinesi, motorlu ekipman pozisyon ve durum takibi, ekipman idaresi ve takibi, saha içerisinde personel ve ekipmanlar ortasında meydana gelebilecek kazaları önleyen çarpışma ikaz sistemi, data tahlili ve yapay zekâ tahlilleri üzere farklı modüller içeriyor. Trafik sinyalizasyon sistemi ile maden alanları içindeki trafik akışını düzenleyen Wipelot Smart Mine, madencilik dalındaki komplike iş süreçlerini kolay denetim edilebilir ve verimli hale getiriyor. Vazife atama ve idaresini de dijitalleştiren bu uygulama, çevresel izleme özelliğiyle dikkat çekiyor. Konseyimi epey kolay olan Smart Mine, örgüsel ağ yapısı sayesinde heyetim maliyetlerini düşürüyor. Kullanım açısından da kullanıcı dostu olan bu teknoloji, tek bir platform üzerinden birden fazla uygulamayı çalıştırabilme özgürlüğü sağlıyor.”

Elektrik olmadan 12 saat kesintisiz çalışma imkânı sunuyor

Maden ortamlarındaki riskli durumların oluşmasını engellemek ve madenlerdeki iş süreçlerinin daha denetimli ve kolay ilerlemesini sağlamak için birçok avantaj sunduklarını söz eden Rifat Ok; “Wipelot’un madencilik bölümünde yüksek verimlilik ve güvenlik sağlayan uygulaması, birçok rakipsiz özelliğiyle öncü olmayı hedefliyor. Acil durumlarda elektriksiz 12 saat çalışabilen bu uygulama; hareket sensörü, panik butonu ve çeşitli sensör seçenekleri içeriyor. Tehlikeli gazlar, toz, sıcaklık, ekstansometre üzere donanımlar ile çevresel parametreleri izleyen teknoloji, saha güvenliğini de azamî düzeye çıkarıyor. Gelişmiş güvenlik özelliklerinin yanı sıra gerçek vakitli idare üzere işlevleriyle fark yaratan Wipelot Smart Mine tahlili, cevher çıkarma süreçlerini uzaktan yönetme imkânı sunarak sürece mobilite ve esneklik kazandırıyor. Hakikat datayı sağlama konusunda çok başarılı olan bu tahlil, yüksek doğruluk hissesi sayesinde yanılgı riskini minimize ediyor” diyerek kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen