Pts. May 6th, 2024

Bazı insanların özgüven eksikliği ya da geçmişte yaşadığı inanç sarsıcı alakalar nedeniyle başka beşerlerle kurduğu ilgilerde hissini paylaşmaktan çekindiğini belirten uzmanlar, bu şahısların bağlantılarda utangaç, huzursuz, kuşkucu ya da alakadan ziyan görme kaygısı taşıdıklarını söz ediyor. Uzmanlar, her ortamda birçok insan ile kısa müddette samimiyet kuran şahısların genelde özgüvenli, kendisi ile barışık, hislerini rahatça tabir edebilen ve hislerinden tasarruf etmeyen beşerler olduklarına dikkat çekiyor. His tasarrufunda kıymetli olan onları bastırmak değil, yönetebilmektir diyen uzmanlar, sağlıklı ve uzun müddetli bir münasebet için ise hislere mantığın da eşlik etmesi gerektiğini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, bağlardaki his tasarrufundan ve nedenlerinden bahsetti.

Duyguların söz biçimi bireye nazaran değişiyor

Günlük yaşantıda hislerin söz biçiminin bireyden bireye değişkenlik gösterebildiğini belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Tabii burada akla şu soru gelebilir: His tasarrufu varsa, his israfı da olabilir mi? Bir uçta hislerini tabir etmeyen, edemeyen, hissini dışarı vermeyen beşerler, öteki uçta hayatı büsbütün hisleri ile yaşayan, hislerine kapılıp giden beşerler var.” dedi.

Aile içi münasebetler en belirleyici öge oluyor

İnsanın toplumsal bir varlık olarak aileden başlayıp genişleyen bir halde toplumsal bağlar ağı içerisinde öbür beşerlerle irtibat kurma hüneri geliştirdiğini tabir eden Öztekin, “Bu ilgilerin şekillenmesinde birinci ve en belirleyici öge aile içi münasebetlerdir. Kişiliğin oluşmasında da başrol oynayan aile, çocuğun bağlantılarının şekillenmesinde de tesirli oluyor. Duygusal paylaşımların rahatça aktarılabildiği bir aileden gelen bireyin sonrasında çocukluk çağından ileri yaşlara kadar her devirde hislerini öteki beşerlerle rahatça paylaşabilmesi, dışa aktarabilmesi daha kolay oluyor.” diye konuştu.

İlişki mantık süzgecinden de geçmeli

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, ‘Özel ömürde, cinsel hayatta, eğitim hayatında, iş ömründe, anne, baba, eş, kardeş üzere ikili alakalarda ya da geniş, kalabalık kümelerle bağlantıda hislerine denetimsizce kapılıp gitmeden ancak öbür taraftan hislerini hiç çekinmeden rahatça tabir edebilen beşerler, sağlıklı bağlantı kurabilme ve sürdürebilme hünerini de gösterebilen insanlardır.’ dedi ve kelamlarına şöyle devam etti:

“Böylece sağ beyin-sol beyin istikrarı kurularak hislere mantığın da eşlik etmesi sağlanmış oluyor. Her ortamda birçok insan ile kısa müddette samimiyet kuran ya da birinci tanıştığı şahıslarla çabucak samimi olan beşerler vardır. Bu bireyler genelde özgüvenli, kendisi ile barışık, hislerini rahatça tabir edebilen ve hislerinden tasarruf etmeyen insanlardır. Lakin bu samimi bağların ilerleyen etaplarında yalnızca duygusal paylaşım kâfi olmayabilir. Alakanın mantık süzgecinden de geçmesi, öteki tabirle hislere mantığın da eşlik etmesi sağlıklı ve uzun periyodik bir alakanın de yolunu açar.”

Sarsıcı alakalar hislerin paylaşılmasını engelliyor

Özgüven eksikliği nedeniyle ya da geçmişte yaşadığı inanç sarsıcı alakalar nedeniyle öbür beşerlerle kurduğu bağlantılarda hissini dışa vurmaktan çekinen ya da paylaşmaktan korkan insanların da olduğundan bahseden Öztekin, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bu bireyler nedenleri farklı da olsa bağlarda utangaç, huzursuz, kuşkucu ya da bağlantıdan ziyan görme tasası taşıyan insanlardır. Bağlantılarının inançlı olduğundan emin olana kadar da bu hisleri yaşarlar. Sonuç olarak, hisler bizi aşikâr bir istikamette harekete geçmeye ve belirli bir doyum elde etmeye zorlar lakin düşünmeden yalnızca hislerin yönlendirmesiyle aksiyonda bulunmak, kısa vadeli ve küçük bir doyum elde etmemizi sağlarken bizi ilerde daha büyük bir doyum elde etmekten alıkoyar. Ayrıyeten bazen düşünmeden aldığımız kararlar ve yaptığımız işler pişmanlık duymamıza mutsuz olmamıza, ziyan görmemize yol açabilir. His tasarrufunda kıymetli olan onları bastırmak değil, yönetebilmektir zira hisler aslında harekete geçmemizi sağlayan dürtülerdir.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen