Sabancı Vakfı’nın yaşadıkları etrafta karşılaştıkları problemleri çözmek için uğraşan, topluma yürek veren kişi ve kurumları görünür kılmak, topluma ilham vermek ve seçilen kişi ve kurumların kapasitelerini artırmak amacıyla yürüttüğü “Fark Yaratanlar” programının 13. dönem müracaatları sona erdi. Programa bu yıl, 1-30 Kasım 2021 tarihleri ortasında Türkiye’nin 78 vilayetinden toplam 1.764 müracaat alındı.
Yeni döneminde da “Fark Yarat Hayatlar Değişsin” sloganıyla devam eden programa, en çok müracaat sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Çankırı vilayetlerinden olurken geçtiğimiz sene olduğu üzere bu sene de bayanlar erkeklere nazaran daha fazla müracaat yaptı.
Eğitim, sıhhat, toplumsal adalet, yurttaş iştiraki, ekonomik gelişme ve etraf olmak üzere toplam 6 kategoride müracaat alan programda, bu dönem en yüksek müracaat 872 ile eğitim kategorisinden alındı. Eğitim kategorisini sırasıyla etraf, toplumsal adalet, sıhhat, yurttaş iştiraki ve ekonomik gelişme kategorileri izledi.
Türkiye’nin 78 vilayetinden binlerce başvuru
Bugüne kadar 42 vilayetten 200 Fark Yaratan’ın hayatına dokunan Fark Yaratanlar programı, 13. dönemi ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanından toplamda 10 bine yakın müracaata ulaştı Sivil toplumun gelişimi için bireylerin ve kurumların desteklenmesinin kıymetine olan inanç ile yol alan Fark Yaratanlar Programı, toplumsal yarar sağlamasının yanı sıra bireyleri ve kurumları fark yaratmaları için de teşvik ediyor.
Toplumsal meselelerin ferdi ve örgütlü gayret ve etkin vatandaşlık örneğiyle nasıl çözülebileceğine dair topluma ilham vermeyi hedefleyen programın yeni devrinde de adayların belirledikleri problemlere getirdikleri tahlillerin somut değişim yaratması; yaratıcı, sürdürülebilir, yaygınlaştırılabilir, şeffaf ve muteber olması bekleniyor. Sürecin adil ve şeffaf olması ismine Fark Yaratanlar bağımsız bir istişare heyeti eşliğinde yapılacak değerlendirmeler sonrasında belirlenecek.
13. dönem Fark Yaratanları, 200 kişilik ağa dahil olarak hem öbür Fark Yaratanlar ile iş birliği yapma fırsatına sahip olacak hem de 1 yıl boyunca Sabancı Vakfı ile yakından çalışma ve Impact Hub İstanbul kolaylaştırıcılığında hayata geçirilecek atölye ve eğitimlere katılma talihi yakalayacaklar. Program dahilinde; Fark Yaratanların daha geniş kitlelere hitap edebilmesi, somut ve ölçülebilir maksatlarını belirleyebilmesi, sürdürülebilir stratejiler oluşturması için düzenlenen atölyeler ise Fark Yaratanlar ile yapılacak teğe bir görüşmeler sonrasında onların gereksinimleri ve önceliklerine nazaran belirlenecek. Bunların yanı sıra gereksinim tahlilleri sonrasında belirlenen öncelik alanlarına nazaran Fark Yaratanlar ile sivil toplum ve toplumsal girişimcilik alanının tesirli ve dinamik isimleri Mentorluk Programı dahilinde bir ortaya gelecekler.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı