Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında, SANKO Holding’in Türkiye’nin 17 farklı vilayetinde bulunan üretim tesis ve ofislerinde çalışan 100 aile, Gazi kentte bir ortaya geldi.
SANKO Holding, Antep’in destansı kurtuluş uğraşının yeni kuşaklara daha uygun anlatılabilmesi ve bu örnek çaba azminin gelecek jenerasyonlara aktarılabilmesi gayesiyle düzenlediği “Gaziantep’in Kurtuluşunun 100. Yılında SANKO’lu 100 Aile Tarihte Seyahate Çıkıyor” programına çocuklarıyla birlikte katılan çalışanlar, Gaziantep’in tarihi ve kültürel yerlerini rehberler eşliğinde iki gün boyunca gezerek kentin bir asırlık destanına yerinde şahit oldu.
SANKO Holding, Gaziantep’in kurtuluşunun 100. yılında, kurtuluş gayreti tarihinin anlatılması ve bu örnek gayret azminin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi gayesiyle “Gaziantep’in Kurtuluşunun 100. Yılında SANKO’lu 100 Aile Tarihte Seyahate Çıkıyor” seyahat programını düzenledi. İstanbul, Bursa- İnegöl, Mudanya, Bartın, Zonguldak, Adana, Osmaniye, Denizli, Manisa-Salihli, Malatya, Tokat, Ankara, Kilis, Kahramanmaraş-Narlı, Adıyaman üzere Türkiye’nin dört bir yanından Gaziantep’e gelen SANKO’lu 100 aile; 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Beyefendi Mahallesi’ndeki Atatürk Anı Müzesi, Şehitler Anıtı, Gaziantep Kalesi üzere kentin tarihi ve kültürel yerlerini profesyonel rehberler eşliğinde gezdi. İki gün süren seyahatte rehberlerin anlattıkları bilgilerle Kurtuluş Savaşı’nda verilen kahramanca çabayı dinleyen iştirakçiler kentin bir asırlık destanına yerinde şahit oldu.
Program kapsamında düzenlenen akşam yemeğine, SANKO Holding İdare Konseyi Lideri Sayın Adil Sani Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci, SANKO Holding Mali Koordinatörü İhsan Akyol, SANKO Holding Ticaret Müdürü Faruk Kolukısa, Sanko Dokumacılık Genel Müdürü Gökhan Aydın, Sanko Havlu Genel Müdürü Serdar Erpamukçu, Poligon İnşaat Genel Müdürü Ahmet Sayın, Gaziantep Ytong Genel Müdürü Cengizhan Açık, Sanko Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, SANKO İdaresi, SANKO’lu çalışanlar ve aileleri katıldı.
“Gaziantep’in destansı kurtuluş gayreti, yurdumuzun her köşesindeki direnişlere örnek olmuştur”
Akşam yemeği davetinde konuşma yapan SANKO Holding İdare Şurası Lideri Adil Sani Konukoğlu, “Bu yıl Gaziantep’in Kurtuluşu’nun 100. yılı. Gaziantep, kendi kentini kurtararak Gazilik unvanını almış, destansı kurtuluş gayretiyle yurdumuzun her köşesindeki direnişlere örnek olmuş ve ülkede Kurtuluş Savaşı’nın temellerini atmış bir kent. SANKO da bu yüzyıllık tarihe tanıklık etmiş bir kurum. Bu şuurla istedik ki; Türkiye’nin dört bir yanındaki çalışma arkadaşlarımız ve çocukları Gaziantep’e gelerek kurtuluş destanına yerinde şahit olsunlar ve Gaziantep’imizi yakından tanısınlar. Hepiniz güzel geldiniz” dedi.
Konukoğlu kelamlarına şöyle devam etti: “Bugün Gaziantep’in tarihi yerlerini gezdiniz. Gaziantep’in Gazilik unvanını alması kolay olmamıştır. Onu alabilmek için kent, nüfusunun yarısını kaybetmiş lakin uğraşına durmadan devam etmiştir. O küçücük Gaziantep, şehitlerinin kanı yerde kalmasın diye, farklı bir uğraş başlatmış; ekonomik olarak savaşacağım, ülkenin başkan kentleri ortasına gireceğim ve bu kenti dünyanın tanınan kentleri ortasına sokacağım demiştir. Bunu bizim annelerimiz, teyzelerimiz geriye kalanlarla birlikte çalışarak başarmışlardır. Bugün Gaziantep’in geldiği noktaya baktığımızda üretimiyle, ihracatıyla dünyanın tanınmış markalarını ve dünyada birçok kesime liderlik eden bir kent haline gelmiştir. Bu kent, çabayı elinden bırakmadan hiçbir halde yılmayan insanların bir ortaya geldiği bir kent. İşte şu anda ülkemizin 17 farklı vilayetinde, yaptığınız özverili ve örnek çalışmalarla sizler de bu gayret ruhunu yaşatıyorsunuz. Bundan ötürü hepinize teşekkür ederim.”
“Unutmayın ki ne okursanız okuyun, hayatta ne yapmak isterseniz yapın fakat en uygununu yapın.”
Gezi programına katılan ailelerle sohbet eden Konukoğlu, gençlere de seslendi: “Ülkemizin kalkınması için gençlerimize çok iş düşüyor. Gençler, biz bu ülkeyi buralara kadar getirebilmek için çabaladık. Bu ülkeyi daha da ileriye götürebilecek olan sizlersiniz. Şu anda sizin önünüzde inanılmaz imkanlar var. Bilgi çağında yaşıyorsunuz. Eriştiğiniz bilgiyle, ileride bizlerden çok daha uygununu başaracaksınız, ben hepinizin gözünde bu ışığı görüyorum. Bundan sonra sizler bizlere yol gösteren olacaksınız. Unutmayın ki ne okursanız okuyun, hayatta ne yapmak isterseniz yapın lakin en uygununu yapın.”
Gezi sırasında, başarılı sunucu ve üretimci Hasret Tunca Esirgenç de Gaziantep’te iştirakçilere eşlik ederek Gazi kenti yakından tanıdı. Esirgenç, “Ülkemizin en hoş kentlerinden birinde, Gaziantep’teyiz. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kesişme noktasında bulunan, ülkemizin en kıymetli kentlerinden Gaziantep, tarih boyunca pozisyonu ve verimli topraklarıyla medeniyetlerin beşiği olmuş. Tarihi ipek yolunun buradan geçmesi, kesişen yolların kavşağında bulunması, ilim, ticari, kültürel ve sanatsal alanlardaki popülaritesi de günümüze kadar gelmiş. Gaziantep eğitim, ticaret ve sanayi kenti. Sanayi ve gelişmişlik bakımından ülkemizde birinci sıralarda yer alan bir kent. Gaziantep’in gelişmesine, bir dünya markası olmasındaki yoluna vesile olan, ülkemizin en değerli dünya markalarından, 11 farklı dalda 14 bin şahsa istihdam sağlayan, yüzyılı aşkın seyahati boyunca Anadolu endüstrileşmesinin öncülerinden olan SANKO Holding’e bu hoş tertip için bir sefer daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Programın ikinci gününde, iştirakçiler dünyanın en büyük Mozaik Müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesini ziyaret ettiler. Akabinde SANKO Tekstil’in üretim tesislerini gezerek Gaziantep’in üretim gücü ve kümenin amiral gemisi pozisyonundaki dokuma bölümü hakkında ayrıntılı bilgi aldılar. Gençlerin SANKO Üniversitesi ziyaretinde, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ve akademisyenlerin iştirakiyle üniversite öğrencilere yakından tanıtıldı. Üniversite ortamını gören ve verilen eğitime dair bilgiler edinen öğrenciler, Gaziantep’te eğitim alanındaki son gelişmeleri de öğrendi.
İki gün boyunca Gaziantep’in ulu tarihini yakından tanıtan seyahat programı, Gastronomi kısmında, UNESCO “fark oluşturan Kentler Ağı”na girerek dünyanın en varlıklı mutfaklarından biri olduğunu dünya çapında tescil ettiren Gaziantep Mutfağına ilişkin özel lezzetleri iştirakçilerin deneyimlemesiyle sona erdi.
SANKO HOLDİNG HAKKINDA
Temeli 1904 yılında atılan ve 117 yıllık esaslı geçmişiyle Türkiye’nin sayılı sanayi kümelerinden biri haline gelen SANKO Holding; dokuma, güç, çimento ve ambalaj başta olmak üzere 11 farklı dalda faaliyetlerini sürdürmektedir. 100’den fazla ülkeye ihracat yapan küme; yaklaşık 14 bin bireye istihdam sağlamakta ve ülkemiz için paha yaratmaya devam etmektedir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı