Pts. May 20th, 2024

İstinye Üniversitesi Hoş Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı 4’üncü sınıf öğrencisi Onur Metin, dünyanın en itibarlı restoranlarından biri olan Lucas Carton’da staj yapacak. Fransa’nın başşehri Paris’te bulunan restoranda staj yapabilmek için azimle çalışan Metin, restoran şefi maillerine cevap vermeyince parasını biriktirip Paris’e gitti. Restorana gittiğinde şefin ofisinde olduğunu öğrenen Metin, bir kutu lokum ile şefin ofisinin kapısını çaldı ve yaptığı görüşme sonrasında staj kabulünü resmiyete dökmeyi başardı.

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Hoş Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı 4’üncü sınıf öğrencisi Onur Metin, dünyanın en itibarlı restoranlarından biri olan Fransa’nın başşehri Paris’teki Lucas Carton’da staj yapacak. 18’inci yüzyıldan itibaren önde gelen şeflerin çalıştığı Lucas Carton, Şef Alain Senderens’in muvaffakiyetlerinin üzerine yerini alan Şef Julien Dumas ve akabinde Şef Hugo Bourny ile ülkü yemek-şarap eşleşmesi, erişilebilir ve klâsik yemek geleneğini sürdürüyor. Üniversite öğrencisi Metin de bu ünlü şeflerin müsaadeden giderek, dört ay boyunca yapacağı stajda mutfak sırlarının püf noktalarını öğrenecek.

“Bir kutu lokumla şefin odasının kapısını çaldım”

Uzun stajını Michelin yıldızlı Lucas Carton restoranda gerçekleştirecek olmaktan ötürü memnun ve heyecanlı olduğunu tabir eden Metin, staja kabul sürecini ise şöyle anlattı:

“Paris’te yer alan Avrupa’nın en itibarlı restoranlarından biri olan Lucas Carton’da staj yapmayı çok istiyordum ve e-posta yoluyla restoranla bağlantıya geçtim. Restoranın şefinin yazdıklarıma karşılık vermediğini fark ettim ve kısa müddet sonra Paris’e seyahate başladım. Paris’e vardıktan kısa bir mühlet sonra bende daha fazla vakit kaybetmeden restorana gittim kapıda beni karşılayan görevlilere şef ile rezervasyonum olduğunu söyledim, mutfağı buldum Sosu Chef’e durumu anlattım. Kendisi bana şefin ofiste olduğunu söyleyince hiç vakit kaybetmeden staj evraklarım ve bir kutu lokum ile şefin ofisine süratlice giriş yapıp staj kabulümü resmiyete dökmeyi başardım. Bu noktada İstinye Üniversitesi öğrencisi olmanın birinci memleketler arası stajımı ayarlarken bana çok faydası olduğunu söylemem lazım. Eğitim müfredatımızda yer alan Fransızca ve mutfak dersleri stajımı ayarlarken bana sorulan sorulara tam ve net biçimde karşılık vermemi sağladı. Özgüven ve yüzde yüz gerçek bilgi ile girdim şefin odasına. Üstelik hem kendisinin ana lisanı olan Fransızca hem de İngilizce olarak bir saatten uzun mutfak üzerine konuştuk. Dört yıl boyunca aldığım eğitim sonunda bana yöneltilen her terminolojik, bilgi ve deneyime dayalı sorulara gerçek yanıtlar verdim. Bana hakikat adımları gösteren bütün hocalarıma çok teşekkür ederim.”

“İnanılmaz bir muvaffakiyet öyküsü”

İSÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı müfredatı sekizinci yarıyılını büsbütün staj ve mezuniyet projelerine ayırıyor. Öğrencisinin uzun periyot stajını dünyanın en güzelleri ortasında gösterilen Lucas Carton restoranda yapacağı için çok keyifli olduklarını belirten İSÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısım Lideri Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özer, Onur’un uğraşını takdir ederek şöyle konuştu:

”Bu sahiden inanılmaz bir muvaffakiyetin hikayesidir. Onur ikinci yılın sonunda derslerine tartı vermeye başladı yani birinci iki sene pek üniversiteye gelmedi diyebiliriz. Kendisindeki bu değişim uygulamalarda ve teorik derslerde başarısı ile sonuçlandı. Azminin en hoş örneği yabancı lisandaki başarısıdır. Kısım Fransızca derslerinin dışında yabancı lisanını geliştirmek için Fransızca çocuk kitapları okumaya ve çizgi sinema seyretmeye, tiyatrolara gitmeye başladı bu noktada yabancı lisanı hem İngilizce hem de Fransızca oldu. Lucas Carton onun için bir hayal ve emeldi. Paris’te şefi ile yüz yüze görüşebilmek için çalıştı para biriktirdi, biletini aldı ve gitti. Mülakatta hem kendisini hem de üniversitesini ve kısmını en âlâ biçimde gösterdi ve dört aylık stajyer olarak kabul imzasını aldı geldi. Muvaffakiyete giden yol azimdir, hedeflerdir, yılmamaktır. Onur’u bilgi ve marifet ile donatan her hocamıza teşekkür ediyor ve kendisi ile gurur duyuyorum. Mezuniyetinden sonra gerisinden yetişen İstinyeli şef adaylarına tecrübe ve deneyimlerini aktarmasını ve takımımıza katılarak akademisyenliğe adım atmasını diliyorum.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen