Per. May 16th, 2024

Her alanda hızlı bir değişimin yaşandığı günümüzde şirketler, kendi refah düzeylerini yükseltmek istemekte ve bu çerçevede iktisat alanında birinci sıralara tırmanma çabası vermekteler. Bu gayretin ana öğesini ve kalkınmanın temelini hiç elbet teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan yüksek düzeyde eğitilmiş kurumlar oluşturmakta. Bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için de üniversitelere ve endüstriye değerli misyonlar düşmekte. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında endüstrinin muhtaçlık duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve maharet yetkinliği yüksek insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdam odaklı siyasetlerin oluşturulması konusunda Üniversitelerle dirsek temasında bulunan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ni ağırladı. Manisa Teknopark, MCBÜ SEFERİM ve Proje Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkilileri ile bir webinar gerçekleştiren iş örgütü, Üniversite-Sanayi İşbirliği’nde Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin faaliyetlerini dinledi.

Üniversitelerin temel vazifesi bir yandan eğitim ve öğretim hizmetleri vermek, başka yandan da temel ve uygulamalı alanlarda araştırma yaparak bilime hizmette bulunmaktır. Yapılan araştırmaların temel gayesi ise, bilgi üretilmesi ve mevcut bilgilere yenilerinin katılmasıdır. Üniversitelerin yaptıkları araştırmaların çoğunluğunu temel araştırmalar, bir kısmını ise uygulamalı araştırmalar oluşturmakta. Yürütülen uygulamalı araştırmalar ile endüstrinin sorunlarına pratik tahliller getirilmekte. Öbür bir tabirle üniversiteler bir yandan yaptıkları eğitim-öğretim faaliyetleri ile endüstrinin gereksinim duydukları Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışanını yetiştirmekte, başka yandan da araştırma yaparak endüstrinin muhtaçlık duyacağı alanlarda bilgi üretmeye çalışmaktadırlar. Bu kapsamda Üniversiteleri endüstrinin kıymetli bir kolu olarak gören EGİAD, üyelerinin teknoloji gelişimine dayanak olmak ve nitelikli istihdam gücüne katkıda bulunmak için Ege Bölgesi’ndeki yüksek eğitim kurumlarıyla iş birliği çalışmaları gerçekleştirmekte. Bu çerçevede Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile geçtiğimiz günlerde protokol imzalayan EGİAD, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Umut Burak Geyikçi, Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, MCBÜ SEFERİM Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof Dr. Süleyman Koçak, Proje Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Uygur ile sanayicileri buluşturdu. Konut sahipliğini EGİAD Lider Vekili Kaan Özhelvacı’nın, Moderatörlüğünü Genel Sekreter Prof. Dr. Fatih Dalkılıç’ın yaptığı aktiflikte üniversitenin faaliyetleri aktarıldı.

Toplantıda, EGİAD Lider Vekili Kaan Özhelvacı, ülkelerin gelişmesinin sanayi ile mümkün olabileceğini belirterek konuşmasına başladı. Dünyada üniversite ve sanayi işbirliği odaklı uygulamalarda, bilhassa teknoloji ve inovasyon bağlamında yapılan iştiraklerin stratejik bir yeri olduğuna dikkat çeken Özhelvacı, “Özellikle pandemi devrinde yüksek süratle artan dijitalleşme ile hayatın ve ticaretin çok hızlanıp değişken bir periyoda evrildiğini daima birlikte gördük. Geleceğimizin bu manada yeni neslin vizyonu ve alışkanlıklarıyla şekilleneceğini öngörüyoruz ve EGİAD olarak çalışmalarımızı bu doğrultuda planlıyoruz” dedi. Türkiye’de Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik dönüşümün ekosisteminde Teknoloji Transfer Ofislerinin ve Teknokentlerin özel bir yeri olduğuna vurgu yapan Özhelvacı, “Teknokent; üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının birebir ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, katma pahalı eserler ortaya çıkardıkları, birbirleri ortasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve toplumsal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezleridir. TTO’lar, üniversiteler, araştırma merkezleri, özel dal ortasında; araştırmacılar ile teşebbüsçüler ortasında konumlanarak yatırımcılar ve endüstriciler ile gerekli ve gereksinim duyulan kontakları sağlamaya çalışıyor. Sanayicileri ve yatırımcıları, araştırmacılarla buluşturan ve endüstriye know-how aktarılmasını sağlama noktasında öncü olan TTO’lar, bilgilendirme, uyum, araştırmayı yönlendirme, yeni Ar-Ge şirketleri kurulmasını teşvik etme, işbirliği geliştirme, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi bahislerinde da faaliyet gösteriyor. Bu doğrultuda teknolojilerin geliştirilmesi, geliştirilen teknolojilerin ticarileşmesi, girişimcilerin desteklenmesi, finansman sağlanması hepsi başka farklı değer arz ettiği üzere, bir bütün olarak da kıymetlendirilmesi hepimizin vazifesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Günümüzde rekabet gücü oluşturmak, korumak ve geliştirmek için ekosistemdeki değişim ve dönüşümün yakından izlenmesi gerektiğini söz eden Özhelvacı, EGİAD olarak, teknoloji alanındaki pazarın geleceğini belirleyebilmek için ekosistemi güçlendirmenin çok değerli olduğuna inandıklarını kaydetti.

Rektör Danışmanı Doç. Dr. Umut Burak Geyikçi, işyeri odaklı bir eğitim sistemi benimsediklerini, mezun olan öğrencilerin bu sayede çabucak istihdam edilebildiğini belirtti. MCBÜ SEFERİM Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof Dr. Süleyman Koçak ise, 2011 yılında Kalkınma Bakanlığı takviyesiyle kurulan DEFAM’ın tanıtımını yaptı. Manisa Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş ise, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin faaliyet alanlarını aktardı. Teknokent’in 2018 yılında 98 Milyon TL ciro yaptığını kaydeden Aktaş, 2019 yılında bu sayının 103 Milyon TL’ye, 2020 yılında 105 Milyon TL’ye ulaştığını tabir etti. 2017 ile 2021 yılları ortasında 37 TÜBİTAK Projesi, 29 KOSGEB projesinin yer aldığını tabir eden Aktaş, son yıllarda daha çok teknoloji firmaların tartıda olduğunu vurgulayarak bünyelerinde 114 firmanın bulunduğunu kaydetti. Proje Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Öğretim Üyesi Emre Uygur da iş beşerlerine fon alabilecekleri programlara ait bilgiler verdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen