Paz. May 5th, 2024

İçinde yaşadığımız dijital kültür çağında dijital irtibat teknolojisinin hayatın her alanında kullanıldığını belirten uzmanlar, artık tek bir aygıtla pek çok gereksinimin karşılandığını kaydediyor. “Dijital vatandaşlık” kavramına dikkat çeken uzmanlar, teknolojik gelişmelere kuşku ile bakan ve bu irtibat imkanlarına aralı yaklaşan bireylere mahallî idarelerce dijital medya okuryazarlığı eğitimleri verilerek dijital vatandaşlık alanında eksiklerin tamamlanmaya çalışıldığını kaydediyor.

Üsküdar Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Yeni Medya ve İrtibat kısmından Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, dijital bağlantı teknolojilerine ait değerlendirmede bulundu.

Dijital bağlantı teknolojileri nelerdir?

Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, dijital irtibat teknolojilerinin genel olarak internete bağlanma özelliği olan ya da taşınabilir aygıt olarak da bildiğimiz dijital irtibat araçları olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, “Bu araçlar masaüstü bilgisayarlardan tutun da akıllı saat, akıllı telefon, akıllı televizyon, tablet ya da dizüstü bilgisayara kadar geniş bir skalaya sahiptir.” dedi.

Yaşamın her alanında muhtaçlıkları karşılıyor

Dijital irtibat teknolojisinin hayatın her alanında kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, “Bugün içinde yaşadığımız dijital kültür çağında enformasyonun süratli bir biçimde elde edilip, iletilmesi, üretilip tekrar inşa edilmesine kadar toplumsal hayatın her alanında gereksinimleri karşıladığı söylenebilir.” dedi.

Artık bir aygıt tek fonksiyona sahip değil

İletişim teknolojilerinin dijitalleşmesi ve teknolojik yakınsamanın tesiriyle artık bir aygıtın tek bir fonksiyona sahip olmadığını söz eden Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, şunları söyledi:

“Örneğin televizyon yahut telefon iç içe geçen teknolojiler ile tıpkı anda birçok gereksinimi karşılamanız için yol haritası sunar. Dijital irtibat teknolojilerinin gelişmesi ve gündelik hayatta yaygınlaşması ile birinci olarak vakit ve uzam sınırlılıkları ortadan kalkar. Vakit ve uzamın ortadan kalktığı akıllı aygıtlarda kamu kuruluşlarındaki işlerinizi çevrimiçi olarak tamamlayabilir, oyun oynayabilir, e-postalarınızı cevaplayabilir, sinema yahut dizi izleyebilir, bankacılık süreçlerinizi gerçekleştirebilir, çevrimiçi derslere yahut etkinliklere katılabilir, alışveriş yapabilir ya da arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz.”

“Dijital vatandaşlık”: Eksikler tamamlanmaya çalışılıyor

Dijital bağlantı teknolojileri sayesinde bireylerin farklı beklentileri, ihtiyaçları, gereksinimleri ve ilgilerinin karşıladığını kaydeden Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, dijital vatandaşlık kavramına dikkat çekti:

“Dijital göçmenler olarak söz edilen ve teknolojik gelişmelere kuşku ile bakan ve bu bağlantı imkanlarına aralı yaklaşan bireylere mahallî idarelerce dijital medya okuryazarlığı eğitimleri verilerek dijital vatandaşlık alanında eksikleri tamamlanmaya çalışılıyor. Bu noktada gündelik hayat içerisinde uzun sürecek süreçlere dijital kültür pratikleri aracılığıyla sürat kazandırılarak bireyler için en pahalı olan vakit kavramına tasarruf kazandırdığı için en büyük yarar burada sağlanıyor.”

İletişimin tek taraflı yapısının etkileşimli bağlantıya dönüştüğünü kaydeden Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, “Dijital irtibat teknolojileri eşzamanlı (gerçek zamanlı) ve farklı vakitli (geciktirilmiş zamanlı) irtibat aktifliği yaratarak bireylere gereksinim duydukları irtibat alanını seçme imkânı sunuyor. Eş vakitli (gerçek zamanlı) irtibat, çift istikametli bir etkileşim yaratarak yüz yüze bağlantı simülasyonu oluşturuyor. Günümüzde canlı yardımdan tutun da Covid pandemisi ile birlikte yaygınlık kazanan sıhhat alanında çevrimiçi-randevu ya da çevrimiçi-bankacılık süreçlerine kadar pek çok alanda birey-birey etkileşimine imkân sağlıyor. Birebir vakitte toplumsal medya canlı yayınları, çevrimiçi aktiflik, çevrimiçi ders yahut eğitim imkanları ile farklı yerlerde bulunan ancak etkileşim muhtaçlığı içinde olan bireylere birey-grup etkileşimi sağlıyor. Farklı vakitli irtibat ise dijital platformlarda bireylerin muhtaçlık duydukları içeriklere ulaşması ve izleme edimleri üzerinden gerçekleşiyor.” diye konuştu.

Bilgiye ulaşmak tesirli hale geliyor

Dijital irtibat teknolojileri sayesinde enformasyonun kıymetinin arttığını da kaydeden Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu, “Deneyimlerden çok bilgiye ulaşmak tesirli hale geliyor. Hatta Margaret Mead bu süreci bilakis toplumsallaşma kavramı ile açıklıyor. Teknolojik gelişme ile bilginin özgür ve süratli bir formda deverana girmesi, artık yetişkinlerin gençlere danışmanlık ya da mentorluk yaptığı devirlerin geride kalmasına neden oluyor. Günümüzde Z nesli bireylerin ebeveynleri ile ortasında gelişen çatışmaların temel sebeplerine bakıldığında aksine toplumsallaşmanın tesirli olduğu söylenebilir.” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen