Paz. May 5th, 2024

Dynabook Türkiye İş Ünitesi Yöneticisi Ronald Ravel, 2022 yılında teknoloji dünyasını nelerin beklediğini açıkladı:

  • Şirketlerin yüzde 91’i önümüzdeki 5 yıl içinde uç bilişim teknolojilerine yönelecek.
  • Akıllı gözlük kullanımı önümüzdeki 24 ay içerisinde yüzde 63 artacak.
  • Otomasyon ve robotik üzere teknolojilere duyulan muhtaçlık artmaya devam ederken drone ile teslimat kendinden daha fazla kelam ettirecek.
  • Geri dönüştürülmüş dizüstü bilgisayarlar sürdürülebilirlik trendinin yükselişiyle birlikte daha da yaygınlaşacak.

13 Aralık 2021, İstanbul, Türkiye – Pandemiyle birlikte, her şeyin süratle değiştiği teknoloji dünyasında geleceği iddia etmek her zamankinden daha sıkıntı hale geldi. Dynabook Türkiye İş Ünitesi Yöneticisi Ronald Ravel, iş dünyasının yükselen trendi haline gelen hibrit çalışma tertibine geçişle birlikte 2022 yılında teknoloji bölümünü nelerin beklediğini paylaştı.

Akıllı gözlük kullanımı önümüzdeki 2 yılda süratle artacak

Uç bilişim teknolojileri gelişmeye devam ediyor. Dynabook tarafından gerçekleştirilen The Hybrid Shift: Managing an increasingly remote workforce (Hibrit Değişim: Giderek artan uzak iş gücünü yönetmek) isimli araştırmaya nazaran, şirketlerin yüzde 63’ü önümüzdeki 24 ay içinde akıllı gözlükleri ve sunduğu teknolojilerini işe dahil etmeyi planlıyor. Bunun ana nedeni olarak ise akıllı gözlüklerin bulunduğu ortama anında ve gerçek reaksiyon vererek birçok farklı iş kolunda süreçleri kolaylaşması gösteriliyor.

Şirketlerin 2022 yılında akıllı gözlük teknolojilerine yönelik fikir basamağında olan planlarını hayata geçireceğini belirten Dynabook Türkiye İş Ünitesi Yöneticisi Ronald Ravel, “Akıllı gözlük kullanımı, imalat üzere kesimlerde saha çalışanlarının rastgele bir Wi-Fi ağına bağlanmadan her yerden çalışmasında kilit rol oynayacağı için giderek yaygınlaşacak. IBM tarafından gerçekleştirilen araştırma da şirketlerin yüzde 91’inin önümüzdeki 5 yıl içinde uç bilişim stratejilerini bu aygıtlar üzerinden uygulamaya koyacağını söylüyor” diyor.

BT başkanlarının yüzde 81’i için teknolojik aygıtların güvenliği öncelikli

Pandemiyle birlikte iş maksatlı kullanılan teknolojik aygıtların güvenliğinin daha değerli hale geldiğini belirten Ravel, “Araştırmamız, BT başkanlarının yüzde 81’inin yeni aygıt satın alırken güvenlik özelliklerini göz önünde bulundurduğunu ve uzaktan çalışma devam ettiği sürece bu ehemmiyetin giderek artacağını ortaya koyuyor. Şirketlerin konuttan çalışmayı ofiste olduğu kadar inançlı hale getirmek için çalışanlarına iki faktörlü kimlik doğrulama, Windows 11 ve Trusted Platform Module (Güvenilir Platform Modülü) üzere özellikler içeren aygıtlar vermesi gerekiyor. 2022 yılında işletmeler daha inançlı taşınabilir istemci sunarak bu ve gibisi güvenlik tedbirlerini daha da sıkılaştıracak” dedi.

Uç bilişim yatırımları 2028 yılında kadar 800 milyar doları aşacak

Uç bilişime olan ilgi 5G’nin kullanılabilir hale gelmesinden itibaren artan bir ivmeyle büyümeye devam ediyor. Linux Foundation’ın 2021 yılında yürüttüğü bir çalışmaya nazaran, uç bilişim altyapısının global piyasa pahasının 2028 yılına kadar 800 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Ronald Ravel, “Şirketler yapay zekaya yatırım yapmak istiyor. 2022 yılında bu dijital dönüşümün ötesine geçilerek uç bilişim ve yapay zeka bir ortaya gelecek. Bu sayede uzaktan yardım ve montaj sınırı takibi üzere uygulamalar daha erişebilir olacak. Tüketiciler satın alma süreçlerini online olarak gerçekleştirdikçe, Edge AI, kullanılan analitik sistemi sayesinde şirketlerin süratli ve hakikat karar vermesini sağlayacak anında içgörüler sunacak. Bu da tüketici eğilimlerini, satın alma ve karar modellerini anlamada büyük kolaylık yaratacak” diyor.

Drone ile teslimat trendi yükselecek

Pandemi, dünyanın dört bir yanında tedarik zinciri süreçlerinin değişimine yol açtı. Lojistik şirketlerinin daima artan siparişlerin toplanması, paketlenmesi ve gönderilmesine yardımcı olacak otomasyon ve robotik üzere teknolojilere olan gereksinimi büyük oranda artış gösterdi. Otomasyon ve robotik üzere teknolojilerin 2022 yılında da bu alanda büyük rol oynamaya devam edeceğini belirten Ronald Ravel,“Bundan beş yıl evvel drone ile teslimat hizmetleri vaktinin epeyce ötesindeydi, fakat kimi meseleler ve büyük ölçüde Amazon’un Prime Air planlarındaki sallantılar nedeniyle biraz geri kaldı. Fakat iddialar bu durumun değişmek üzere olduğunu gösteriyor. Dünya genelinde 2021 yılında 4,7 milyar dolar olan depolara yönelik robotik teknolojileri pazarının 2026 yılına kadar 9,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu teknoloji, sağlam bir tabana oturmaya başladığında bilhassa önümüzdeki bir yıl içinde kendinden daha çok kelam ettirecek” diyor.

Sürdürülebilir teknolojiler için dizüstü bilgisayarların geri dönüşümü artacak

2022 yılının geri dönüştürülmüş dizüstü bilgisayarların yılı olacağını düşünen Dynabook Türkiye İş Ünitesi Yöneticisi Ronald Ravel, “2020 yılının Mart ayından bu yana aygıt filolarının daha sık güncellenmesiyle birlikte bu durumun etraf üzerindeki ziyanlı tesirleri konusunda artan bir tasa ve işletmelerin bu mevzuda harekete geçmeleri konusunda büyük bir baskı var. E-Waste’e nazaran, dünya genelinde işletmelerin yüzde 97’si pandemi sırasında uzaktan çalışma modeline geçiş için yeni dizüstü bilgisayarlar satın aldı. Önümüzdeki yıl şirketlerin bilhassa COP26 taahhütlerini yerine getirmek için akıllı ve sürdürülebilir seçim yapmaları gerekecek. Bunun için en kolay yollardan biri yine satış yahut geri dönüşüm üzere teşebbüslerle eski aygıtları sürdürülebilir hale getirmek olacak. Önümüzdeki periyotta daha fazla şirketin bu yaklaşımı benimsediğini görmeyi umuyoruz. Bundan sonraki 10 yıl içinde şirketlerin karbon ayak izlerini azaltmanın ve hibrit çalışma modelini herkes için uygun hale getirmenin en uygun ve en sürdürülebilir yollarını bulacağından eminiz” açıklamasını yapıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen