Paz. Eyl 22nd, 2024

İzmir Milletlerarası Mizah Şenliği 17-23 Aralık tarihleri ortasında beşinci sefer düzenleniyor. “Mizah Dünyasının Tanınan Kahramanları” temasıyla yapılan şenlik kapsamında Turhan Selçuk, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz üzere usta isimler anılacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in İzmir’i kültür sanat kenti haline getirme vizyonu doğrultusunda İzmir Milletlerarası Mizah Şenliği 17-23 Aralık tarihleri ortasında beşinci kere düzenleniyor. “Mizah Dünyasının Tanınan Kahramanları” temasıyla yapılan şenlik, Vecdi Sayar’ın direktörlüğünde müzikten sinemaya tüm sanat kollarında aktiflikleri kapsıyor.

Soyer: “Mizahımızın üç ustasını anıyoruz”
Festival, 17 Aralık Cuma günü saat 19.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) “İzmir’de bir İstanbul Beyefendisi: Abdülcanbaz”, Turgut Çeviker’in küratörlüğünde “Çizgi Kahramanlar” ve Cengiz Özek’in “Gelenekselden Çağdaşa Karagöz” stantlarının açılışı ile başlayacak. Lider Tunç Soyer, şenlikte mizah dünyanın usta isimlerinin öne çıktığını söyleyerek “Abülcanbaz standı bağlamında mizahımızın üç ustasını hürmetle anıyoruz. Abdülcanbaz’ın çizeri Turhan Selçuk ve Abdülcanbaz’ın birinci periyodunda metinleri yazan Aziz Nesin ile Rıfat Ilgaz… Şenliğin başka aktiflikleri de temamız ve ustalarımızla ilintili. Aziz Nesin ustayı doğum günü olan 20 Aralık’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları’nın Yücel Erten idaresinde sahnelediği ‘Azizname’ ile, Rıfat Ilgaz’ı ünlü yapıtı ‘Hababam Sınıfı’ ile anacağız. Bu yıl birinci kere vereceğimiz ‘Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü bedelli tiyatro ve sinema sanatkarı Müjdat Gezen’e takdim edeceğiz” dedi.

Üçüncü gün Meddah oyunu ile sonlanıyor
Festivalin ikinci gününde 12.00’de İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde Cengiz Özek’in “Çöp Canavarı isimli Karagöz oyunu ve 15.30’da Aydın Ilgaz’ın sunumuyla “Hababam Sınıfı” gösterilecek. 19 Aralık Pazar günü AASSM’de 14.00’te “Büyülü Ağaç” isimli Karagöz oyununun akabinde 15.00’te Cengiz Özek izleyicilerle bir söyleşi yapacak. 16.00’da araştırmacı-yazar Sabri Koz “Halk Kültürümüzde Tanınan Müzik Kahramanları” üstüne bir konuşma yapacak. 17.00’de ise Prof. Dr. Semih Çelenk Ege’nin mizah ustası anısına “Sahnede Şair Eşref” bahisli bir söyleşiyle izleyiciyle buluşacak. Program, 18.00’de Mehmet Esen’in “Meddah” oyunu ile sonlanıyor.

Tiyatro kuran komedyenler
20 Aralık Pazartesi günü 18.00’de İzmir Sanat’ta dramaturg-yazar Eren Aysan’ın “Tiyatro Kuran Yönetmenler” üstüne bir söyleşisi var. Şenlik direktörü Vecdi Sayar “Bu söyleşiyle, doğumunun 100. yıl dönümünde Ulvi Uraz, vefatının 50. yılında Avni Dilligil ile tiyatromuzun ustalarından Muammer Karaca, Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan, Altan Erbulak, Nejat Uygur, Tevfik Gelenbe, Eniz Fosforoğlu, Levent Kırca ve yakınlarda yitirdiğimiz Ferhan Şensoy’u anıyoruz” dedi.
Söyleşinin akabinde 20.00’de İzmir Kent Tiyatroları’nın “Azizname” oyunu sahnelenecek. 21 Aralık’ta AASSM Büyük Salon’da 18.30’da Gökmen Ulu’nun imzasını taşıyan Müjden Gezen belgeselinin gösterimi yapılacak. Belgeselin akabinde Lider Tunç Soyer Müjdat Gezen’e Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü sunacak, akabinde Gezen ve Ulu ile bir söyleşi var. En uzun gece olan 21 Aralık’ta program Şarlo sinemalarıyla tamamlanacak. Gecede, Chaplin’in birinci devrinden iki kısa sinemayla, “Asri Zamanlar” ve “Şarlo Diktatör” sinemaları gösterilecek.

Balkanlardan ustalar
Festivalin Balkan ülkelerinden gelen konukları da var. Ünlü Bulgar karikatürist Lubomir Mihailov, 22 Aralık Çarşamba günü 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde Balkan karikatürünün özelliklerini örneklerle anlatacak. Ukrayna’dan ünlü bir çizer Oleg Gutsov ise söyleşiye çevrim içi katılacak. 20.00’de dünya canlandırma (animasyon) sinemasının en değerli yaratıcılarından Ion Popescu Gopo’nun sinemaları, Romanya’dan gelen sinema müellifi Dana Duma’nın sunumuyla gösterilecek. Şenliği 23 Aralık’ta AASSM’de 20.00’de “KomiKlasik” isimli konserle sona erecek. Konserde, İzmir Büyükşehir Belediyesi El Ele Müzik Senfoni Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı yönetecek. Aktifliğin solisti ise bu projenin yaratıcısı viyola sanatkarı Efdal Altun olacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen