Paz. Eyl 29th, 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz düzeyinin altında kalan Mavişehir’de bilhassa denizin yükseldiği devirlerde yaşanan su baskınlarını önlemek için hayata geçirdiği Kıyı Rehabilitasyon Projesi’nin tesirleri görüldü. Son iki gündür kenti tesiri altına alan sağanak yağışlarda bu bölgede su taşkını yaşanmadı. Durum mahalle sakinlerinde memnuniyet yarattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz düzeyinin altında kalan Mavişehir’de bilhassa şiddetli lodosun olduğu günlerde deniz düzeyinin yükselmesiyle oluşan taşkınlara son vermek için yaptığı Kıyı Rehabilitasyon Projesi tesirini gösterdi. Meteorolojiden alınan bilgiye nazaran uzun yıllar Aralık ayı ortalamasının üzerinde yağışı ayın birinci 13 gününde alan Karşıyaka’da projenin uygulandığı Mavişehir bölgesinde korkulan olmadı.

Artık sona erdi
Mavişehir Mahallesi Muhtarı Gürol Küçükgörür, “Maalesef yıllardır en büyük problemlerimizden bir tanesi burada denizin yükselmesiyle birlikte mahalle içine kadar gelen sulardı. Son yapılan rehabilitasyon projesiyle bunun sona erdiğini düşünüyoruz. En son yağışlar sonrasında deniz yükselmesi olmasına karşın meşakkat yaşamadık. Projenin su baskınına pürüz olduğu sabitlenmiş oldu” sözlerini kullandı.

Fark hissedildi
Rehabilitasyon çalışmasının bölgeye nefes aldırdığını aktaran mahalle sakini Zeki Sungur ise, “16 yıldır burada oturuyorum. Denizin taşması burada daha evvel kimi sorunlar yarattı. Bugün çalışma yapılan bölgeyi dolaştım. Son yağışların şu anda bizim mahalleye tesiri olmadı. Çalışmanın yararı oldu, olacağına da inanıyorum. Kendim gittim, dolaştım, gördüm. Rastgele bir zorlukla karşılamadık. Denizin taşıp bu tarafa geçtiğini görmedim. Fark hissedildi. Suyun gümbür gümbür bu taraflara geçtiğini geçmişte görmüştüm” dedi.

Çalışma kapsamında neler yapıldı?
Peynircioğlu Deresi yakınındaki Deniz Kent Restoran önünden başlayıp kuzeye yanlışsız Mavi Ada bölgesini de içine alan 2.2 kilometrelik kıyı çizgisinde Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar Ekim ayında tamamlandı. Çalışmalar kapsamında kıyı bölgesinde hem deniz suyu kabarmasıyla meydana gelebilecek taşkını hem de taban altından deniz suyu geçişini engellemek için yerin 4 metre altında yapılan 2,2 kilometrelik su içi betonu imalatı yapılmış; ön kısımda kaya tahkimatı da tekrar imal edilmişti. Ön kısımda deniz düzeyinden 160 santimetre yüksekte yapılan kaya tahkimatının alanı dalga tesirinden müdafaası hedeflendi. Ayrıyeten yerleşim bölgelerindeki yağmur suyunu toplamak üzere bin 707 metre uzunluğunda yağmur suyu sınırı döşendi. Toplanan sular mevcut terfi merkezindeki pompalar aracılığıyla denize verildi. Proje kapsamında halkın denizle bağını güçlendirmek için 53 ve 32 metre uzunluğunda iki adet deniz merdiveni ve çocukların kuşları tanıyacakları kuş adacıkları da yer alıyor. Bu alan sanatsal etkinlikler için de kullanılacak.

Aralık ayı ortalamasının üzerinde yağışlar
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye nazaran Karşıyaka bölgesinde (2014 – 2021) Aralık ayı uzun yıllar ortalaması 75.4 kilogram iken, 1-13 Aralık 2021 tarihleri ortasında metrekareye 131.5 kilogram yağış düştü.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen