Paz. Nis 28th, 2024

Microsoft’un iki eski işletim sistemi olan Windows 7 ve 8 / 8.1 uzun zamandır resmi olarak desteklenmiyor. Ocak 2023’te yazılım devi, Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri (ESU) programını sona erdirdiğinde, üçüncü taraf geliştiricilerin bir çoğu da aynı şeyi yapmış ve bu iki işletim sistemine verdikleri desteği sonlandırmıştı.

Gemiyi ilk terk edenler Edge ve Chrome olsa da Mozilla Foundation, Windows 7 ve 8 / 8.1’de Firefox kullanıcılarını desteklemeye devam etme kararı almıştı. Ama tabii ki bu sonsuza kadar sürmeyecekti; sürmedi de. Aylarca süren dikkatli değerlendirmenin ardından Mozilla, desteğin sona erme tarihini açıklamaya nihayet hazır.

Resmi Mozilla Destek web sitesinde yayınlanan bir belgeye göre, Windows 10 veya 11’e yükseltme yapmak istemeyen müşteriler Eylül 2024’e kadar Firefox 115 Genişletilmiş Destek Sürümü’nü (ESR) kullanmaya devam edebilecek. Yani önümüzde 1 yılı aşkın bir süre kalmış gibi görünüyor.

Ama bu kullanıcıların her yeni Firefox sürümünü kullanabileceği anlamına da gelmiyor. Firefox 115 Genişletilmiş Destek Sürümü, sunulan son sürüm olacak ve bahsi geçen tarihe kadar, sadece güvenlik güncellemeleri alacak.

Şirket kararını şöyle açıklıyor: “Microsoft, Ocak 2023’te Windows 7, 8 ve 8.1 için resmi desteği sonlandırdı. Desteklenmeyen işletim sistemleri hiçbir güvenlik güncellemesi almaz ve bilinen açıklar nedeniyle tehlike yaratır. Microsoft’un resmi desteği olmadan, eski işletim sistemleri için Firefox’u sürdürmek Mozilla için maliyetli ve kullanıcılar için tehlikeli hale geliyor.

Windows 7 ve 8 / 8.1 nispeten küçük pazar paylarına sahip olsa da (toplamda yaklaşık %5), Mozilla pek çok kişinin ölü işletim sistemlerine sahip PC’lerden internete erişmek için Firefox’u kullanmaya devam ettiğini söylüyor.

Elbette, desteğin sona ermesi, Windows 7’ye koşulsuz sadakat gösteren hayranları için muhtemelen hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Zira bazı insanlar hala Windows XP’yi kullanıyor. Yine de, artık güvenlik güncellemelerini almayan bağlı bir bilgisayar kullanmanın iyi bir fikir olmadığını hatırlatalım.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen