Paz. May 12th, 2024


Dünyada iki kıtada koşulan tek yarış olan İstanbul Maratonu’na ‘kardeş’ geldi. İBB iştiraki Spor İstanbul’un 28 Eylül-1 Ekim tarihleri ortasında düzenleyeceği ‘Uluslararası İstanbul Bisiklet Turu- Tour of İstanbul’ için tanıtım toplantısı düzenlendi. 15 ülkeden, 21 gruba mensup toplam 147 atletin iki kıta ortasında pedal çevireceği yarış için düzenlenen toplantıda konuşan İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, “Maddi gücü bizden çok daha âlâ durumda olan, alım güçleri çok daha fazla olan ülkeler, kentler, belediyeler, bisiklet kullanımını teşvik ediyor. Bir kentin ve halkının zenginlik imajı, artık lüks özel otomobiller değil, bisiklet kullanımıyla oluşuyor” dedi. 

Dünyada iki kıtada koşulan tek yarış olan İstanbul Maratonu’na 45 yıldır mesken sahipliği yapan İstanbul’a ‘kardeş’ geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul A.Ş., Cumhuriyet’in 100’ncü yılında, “Uluslararası İstanbul Bisiklet Turu” düzenleyecek. Memleketler arası Bisiklet Birliği’nin (UCI) memleketler arası yol bisikleti takviminde 2.2 kategorisinde yer alan ve 4 etaptan oluşan “Tour of İstanbul”, 28 Eylül-1 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. Tour of İstanbul’un 4. Etabı’nda, İstanbul Maratonu’nda olduğu üzere, Avrupa ve Asya kıtaları ortasında pedal çevrilecek. Tour of İstanbul, dördüncü günündeki Halk Çeşidi ise, bisiklet tutkunlarını, harika İstanbul görüntüsü eşliğinde bir ortaya getirecek.

MERHUM NUSRET ERGÜL’Ü ANDI

15 ülkeden, 21 kadroya mensup toplam 147 sporcuyu bir ortaya getirecek “Tour of İstanbul” için, İBB’nin Saraçhane’deki ana yerleşkesinde, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun iştirakiyle basın tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda, sırasıyla; Yarış Yöneticisi Memnun Erçevik, Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, Balkan Bisiklet Birliği Onursal Lideri ve Avrupa Bisiklet Birliği Onursal Lider Yardımcısı Athanasios Tzimas, Türkiye Bisiklet Federasyonu As Lideri Metin Cengiz ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. Konuşmasında, bugün hayatını yitiren eski ulusal bisikletçi ve ulusal ekip antrenörlerinden Nusret Ergül’ü anan İmamoğlu, merhum atletin ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerini iletti.

“TOUR OF İSTANBUL’U İSTANBUL MARATONU KADAR GÜÇLÜ VE KALICI HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

İstanbul’un her manada dünyanın kesişim ve buluşma noktası olduğunu vurgulayan İmamoğlu, kentin uzun yıllardır çok büyük spor tertiplerine konut sahipliği yaptığına dikkat çekti. İstanbul Bisiklet Turu’nun da bu listeye dahil olduğunu kaydeden İmamoğlu, Tour of İstanbul’u da İstanbul Maratonu kadar güçlü ve kalıcı bir spor tertibi haline getirmeyi hedeflediklerini aktardı. “Birçok spor tertibi ortasından bisiklete öncelik vermemiz asla bir tesadüf değil” diyen İmamoğlu, “Kent ömrü, insanların ömür kalitesinin artması üzere bahislerde yapılan sayısız araştırma, çok farklı sonuçlar verebiliyor. Milletlerarası uzmanlar, birçok raporla birçok teklif de bulunuyor. Hepsinin ortak noktalarını incelediğimizde ise, bisiklet daima birinci sıralarda geliyor. Avrupa Birliği ülkeleri ömür kalitesi endeksi ile bisiklet kullanımı bilgileri incelendiğinde, en bisiklet dostu ülkelerin en kaliteli ömür sürdüren ülkeler olduğu net bir biçimde ortaya çıkıyor” dedi.

 

“MADDİ GÜCÜ FAZLA OLAN KENTLER BİSİKLET KULLANIMINI TEŞVİK EDİYOR”

“Maddi gücü bizden çok daha güzel durumda olan, alım güçleri çok daha fazla olan ülkeler, kentler, belediyeler, bisiklet kullanımını teşvik ediyor” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bir kentin ve halkının zenginlik imajı, artık lüks özel otomobiller değil, bisiklet kullanımıyla oluşuyor. Hayat kalitesinin en yüksek olduğu birinci 10 AB ülkesinden altısı, tıpkı vakitte toplam trafik hacminde bisiklet kullanımının en büyük hisseye sahip olduğu birinci 10 AB ülkesi. Büyükşehir Belediyesi olarak toplum sıhhati ve ömür kalitesi en değerli önceliklerimizden biri. Bisiklet sporunu yayarak, daha sağlıklı bir geleceğe adım atabiliriz. Bisiklet, herkesin ulaşabileceği, tabir yerindeyse daha demokrat bir ulaşım aracı. Birçok yaş, gelir ve farklı toplumsal kümeden insan, bisiklete binerek hayatını kolaylaştırabilir. Belediye olarak, halkımızın bisiklete ulaşması için de çalışmalar yapıyoruz. Ve her seferinde halkımızdan olumlu ve hoş geri dönüşler almanın memnunluğunu yaşıyoruz. Bilhassa çocuklarımız ve gençlerimiz için kapalı ortamlardan, ekran karşısındaki hayatlardan kurtulup, açık havaya çıkmaları, macera hissini yaşamaları, kent içinde dolaşmalarını sağlamak için çok değerli bir öncelik olarak görüyoruz.”

“İSTANBUL OLARAK BU GERÇEKLERİ GÖZ GERİSİ EDEMEYİZ”

Bisikletin, Birleşmiş Milletler’in, “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Global Hedefler” planında da değerli yer tuttuğunu aktaran İmamoğlu, “Uluslararası toplumun altına imza attığı 17 global amacın 11’ine, insanların bisiklet kullanımı direkt tesir ediyor. Dünyanın dört bir yanından proje haberleri alıyoruz. Viyana, 2025’te ulaşımın yüzde 80’inin toplu taşıma, yürüyüş ve bisikletle gerçekleştirmeyi planlıyor. Münih’te, tüm ulaşımın yüzde 17’si bisikletle sağlanıyor. Paris, ‘Her bölgesine bisikletle ulaşabileceğiniz’ bir kent planlamasını tamamlamak üzere. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin 424 kentinde, şu anda faal bisiklet projeleri hayata geçiyor” bilgilerini paylaştı. İstanbul olarak bu gerçekleri göz gerisi edemeyeceklerinin altını çizen İmamoğlu, “16 milyon için bisiklet kullanımı hayati değer taşıyor. Bisiklet yollarının sayısını ve arasını arttırmak, kentte bisiklet kullanımını teşvik etmek için çalışmalarımız vazifeye geldiğimiz günden itibaren gelişerek devam ediyor” formunda konuştu.

“SAĞLIKLI VE İNANÇLI BİR GELECEĞE, PEDAL ÇEVİREREK ULAŞABİLECEĞİZ”

Tour of İstanbul’un bu manada ilham vereceğine inandıklarını belirten İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bisiklet konusunda yaptığımız planların önde gelen kesimlerinden biri, İstanbul’a memleketler arası bir bisiklet tipi armağan etmekti. Zira spor alışkanlıkları, genelde görerek, izleyerek, küçük yaşta sporun yıldızlarını, onların tarzlarını taklit ederek kazanılır. Bilhassa çocuklarımızın ve gençlerimizin atletleri örnek alması, onları izleyerek küçük yaştan itibaren bisiklet alışkanlığını edinmesi gayesiyle İstanbul Bisiklet Cinsi’ni projelendirdik. İnancım odur ki, bu aktiflik bundan sonra çocuklarımızın ve gençlerimizin daha fazla bisiklet kullanmasına da ilham kaynağı olacak. İstanbul Bisiklet Turu’nun milletlerarası platformlarda da yayınlanmasını sağlayarak kentimizin hoşlukları için de güçlü bir tanıtım aracı olmasını sağlayacağız. Daha birinci yılından Avrupa ve dünyanın en tesirli spor platformlarından biri olan Eurosport’tan canlı yayınlanacak cinsimizin, gelecek yıllarda çok daha fazla kanala ve ülkeye ulaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birincisini Cumhuriyet’imizin 100. yılında hayata geçireceğimiz ve tanıtım başta olmak üzere her açıdan ülkemize büyük fayda sağlayacağını düşündüğümüz bu tertibin İstanbul’a ve Türkiye’ye daha yaşanabilir bir kent ve daha sağlıklı bir gelecek sağlayacak. Halkımızı yarından itibaren milletlerarası ismiyle Tour of Istanbul’da atletlere takviye vermek için etaplara ve halk koşusuna davet ediyoruz. Tüm bilimsel datalar gösteriyor ki, sağlıklı ve inançlı bir geleceğe, biraz da pedal çevirerek ulaşabileceğiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen