Sal. Nis 30th, 2024


A Ulusal Grubumuzun yeni teknik yöneticisi Vincenzo Montella’nın resmi imza merasimi bugün Riva Hasan Doğan Ulusal Gruplar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Orhan Latife Konferans Salonu’nda düzenlenen imza merasimine Türkiye Futbol Federasyonu Lideri Mehmet Büyükekşi, TFF Ulusal Kadrolardan Sorumlu İdare Heyeti Üyesi Hamit Altıntop, A Ulusal Kadro’nun yeni teknik yöneticisi Vincenzo Montella ve TFF İdare Konseyi Üyeleri katıldı.

TFF Lideri Büyükekşi: “Montella’ya ailemize güzel geldiniz diyorum. Bu çok değerli vazifesinde muvaffakiyetler diliyorum”

Törende bir konuşma gerçekleştiren TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz hafta A Ulusal Grubun eski teknik yöneticisi Sayın Stefan Kuntz ile düzgün niyet ve profesyonellik çerçevesinde karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdıklarını belirterek, “Sayın Stefan Kuntz’a A Ulusal Grubumuza katkılarından ötürü teşekkür ediyor, bundan sonraki hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Yeniden geçtiğimiz hafta yeni Teknik Yöneticimiz Sayın Montella ile anlaştığımızı kamuoyuna duyurmuştuk. Kendisine ailemize beğenilen geldiniz diyorum. Bu çok değerli vazifesinde muvaffakiyetler diliyorum. Sayın Montella futbolculuk mesleği başarılarla dolu, genç, disiplinli ve geleceği parlak bir futbol adamı. Biliyorsunuz ülkemizde de Adana Demirspor’un teknik yöneticisi olarak muvaffakiyetle vazife yaptı. Hem teknik adamlık başarısıyla hem de saha dışındaki tavrıyla kendisine sevgi ve hürmet duyulmasını sağladı. Buradan gittiğinde Türkiye ile ilgili çok hoş övgü dolu açıklamalar yaptı. Türkiye’de misyon yapmaktan ne kadar memnun olduğunu kamuoyu ile paylaştı. Artık tıpkı istikrarını A Ulusal Ekibimiz için göstermesini bekliyoruz.” dedi.

“A Ulusal Grup Teknik Yöneticiliği son derece saygın, manalı ve kıymetli bir görevdir”

A Ulusal Kadrosu Teknik Yöneticiliği vazifesinin son derece saygın, manalı ve değerli bir vazife olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Bugüne kadar Ulusal Kadrolarımıza emek vermiş tüm teknik adamları da hürmetle anıyorum. Hayatta olmayanlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Zira Ulusal Ekip hepimiz için çok değerli. Ülkemizin bayrağını gururla temsil eden bir grup. Geçmişte çok kıymetli hocalarla çalışıldı.  Onların hepsine de başka farklı teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.

 

“EURO 2024 maksadımıza ulaşmak için önümüzdeki üç maç var. Bu maçlarda gerekli puanları alıp Ulusal Ekibimizin Almanya’da olmasını istiyoruz”

Avrupa’nın en genç takımına sahip A Ulusal Grubumuzun önündeki birinci gayesinin 2024 yılında Almanya’da düzenlenecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmak olduğunu kaydeden TFF Lideri, “Hedefimiz bununla hudutlu değil. Lakin EURO 2024 amacına ulaşmak için önümüzde 3 maçımız var. Bu üç maçtan gerekli puanları alıp Ulusal Ekibimizin Avrupa’da en çok Türk’ün yaşadığı Almanya’da olmasını istiyoruz. Gurbetçi vatandaşlarımızın Ulusal Grubumuza nasıl hasretle sahip çıktığını biliyoruz. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yer alacak Ulusal Ekibimizin Avrupa’nın her yerinden ve ülkemizden Türk vatandaşlarımızın nasıl bir dayanakla alanda olacağını da biliyoruz. İnşallah gurbetçi vatandaşlarımızın da Ulusal Ekibimizin Almanya’da elde edeceği başarılarla gurur duymasını istiyoruz. 3 yıllık muahedemiz içinde Sayın Montella’nın liderliğinde Ulusal Ekibimizin ülkemize büyük sevinçler yaşatması dileğiyle yeni teknik yöneticimize tekrar muvaffakiyetler diliyorum.” diye konuştu.

Hamit Altıntop: “Yeni hocamızla EURO 2024’e katılma amacımızı gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz”

TFF Ulusal Gruplardan Sorumlu İdare Heyeti Üyesi Hamit Altıntop ise Lider Mehmet Büyükekşi liderliğinde idare konseyi olarak yaptığımız değerlendirmeler sonucunda Vincenzo Montella’da karar kıldık. Bu muahedenin iyi olmasını diliyorum. Maksadımız Almanya’da yapılacak olan 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmak. Oradaki değerli Türk vatandaşlarımız ile bir ortaya gelmek. Yeniden Almanya’da düzenlenen 2006 Dünya Kupası’na futbolcu olarak katılamamak hayal kırıklığı yaratmıştı. Umarım EURO 2024’e katılarak bu hayal kırıklığını kısmen de olsa telafi edebiliriz. Bunu da yeni hocamızla başarabileceğimize inanıyoruz.” dedi.

Vincenzo Montella: “Bu ülke için, bu federasyon için hoş şeyler yapabileceğim için çok mutluyum”

A Ulusal Futbol Ekibi’nin yeni teknik yöneticisi Vincenzo Montella, imza merasimini takip eden basın mensuplarına geldikleri için teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Türkçe konuşamadığım için kusura bakmayın. O düzeye şimdi gelemedim. Fakat geldiğimde Türkçe konuşmak isterim. Bu ülkede çalıştığım için çok memnunum. Bu ülke için, bu federasyon için hoş şeyler yapabileceğim için çok memnunum. Öncelikle tüm taraftarlara sevinç ve memnunluk getirmek istiyoruz. Tabi ki de Almanya’da yapılacak turnuvada Almanya’da yaşayan vatandaşlarımıza bu memnunluğu yaşatmak istiyoruz.”

“Hiç tereddüt etmedim”

TFF’nin ilettiği misyonu kabul ederken hiç tereddüt etmediğinin altını çizen İtalyan çalıştırıcı, “Başkanımızın da dediği üzere genç bir gruba sahibiz. Âlâ ve bildiğim bir kadroya sahibiz. Bizim için kıymetli bir şey bu. Tüm Türkiye’ye Ulusal Grup ile birlikte memnunluk yaşatmak istiyorum. Bu gururlu hisleri, bilhassa halkımızın ve hepimizin hissettiği kıymetli ve ulusal hisleri biz de alanda futbolumuzla herkese geçirmek ve keyifli etmek istiyoruz. Çok kıymetli bir vazife, değerli bir sorumluluk farkındayım fakat ben de bu işi yapmak için buradayım.” tabirlerini kullandı. 

“Büyük bir sorumluluğum var. Lakin ben kendi futbol anlayışımla, kendi kararlarımla hem ülke hem federasyon için en düzgününü yapmaya çalışacağım”

İki yıldır Türkiye’de olduğunu ve hisleri, kültürü daha yeterli anladığını kaydeden Montella, “Bu hisler, küçükken yaşadığım hislerle emsal. İtalya’nın güneyinde, Napoli etrafında bir yerde doğdum, büyüdüm. Onların da sıcakkanlılığı ve hoş hisleri ile büyüdüm. Bu nedenle burada yaşadığım hisler bana çocukluğumu hatırlatıyor. Biz de burada bunu tekrar yansıtmaya çalışacağız. Beni eleştirenler de olacak, her kararımı kritik edecekler. Büyük bir sorumluluğum var. Fakat ben kendi futbol anlayışımla, kendi kararlarımla hem ülke hem federasyon için en uygununu yapmaya çalışacağım. Bir futbol kulübünü temsil etmiyorum. Her maçı izleyerek, hem Türkiye için hem yurt dışında her şeyi en güzel biçimde tahlil ederek kendi futbol görüşüme uygun kararlar verip en iyiyi yapmaya çalışacağız.” halinde konuştu.

“Takım ruhu çok kıymetli. Öncellikle burada aile olmalıyız. Bunu alana yansıtmamız lazım”

Takım ruhunun çok değerli olduğunu belirten A Ulusal Ekibin yeni teknik yöneticisi Vincenzo Montella, “Bunu alana yansıtmamız lazım. Öncellikle burada aile olmalıyız. Her oyuncu kendi kadrosunda, taraftarıyla birlikte oynadığı vakit alana ekstra şeyler koyabiliyor. Tıpkı formda buraya geldiklerinde Ulusal Ekip formasıyla da bunun daha fazla yansıtmaları lazım. O ruhu, o heyecanı oyuncularımın yaşaması lazım. Neleri daha fazla yapabilirimi düşünmeleri lazım. Biz de bunun için buradayız. Ulusal formayı giymek armağan değil çok büyük bir itibardır. Çok kıymetli bir ulusu temsil ediyoruz. Çok değerli bir misyon ve sorumluluğumuz var. Bunun da en düzgün halde üstesinden gelmeye çalışacağız.” dedi.

“Sadece sistem değil bir oyun metodu üstüne çalışacağız”

A Ulusal Ekibinin sistemi ne olacağıyla ilgili soruya Montella, “Belli bir niyetim var. Bunu geliştiriyoruz. Üstüne fikirler eklenecektir. Yalnızca sistem değil bir oyun metodu üstüne çalışacağız. İki yıldır bu ülkedeyim. Birçok oyuncuyu tanıyorum ve daha da tanıyacağım. Kendi ideallerimle birlikte hoş bir oyun ortaya çıkarmaya çalışacağız.” karşılığını verdi.

“Belirlediğimiz kriterler üzerinden yeni bir plan yapmayı düşünüyoruz”

A Ulusal Grubun evvelki maçlarını izlediğini kaydeden İtalyan teknik adam, “Bizim de gördüğümüz şeyler var. Her antrenör daha uygununu ister. Bu burnu büyüklük olarak algılanmasın lakin hepimiz daha güzelini istiyoruz. Daha âlâ olabileceğimizi düşünüyoruz. Kuntz’a olan hürmetimden dolayı şurası makûs, şurası gelişmeli diyemem fakat oyun konseyimi, alanda durum dağılımı ve grup oyunuyla ilgili birkaç şey belirledik. Bu kriterler üzerinden yeni bir plan yapmayı düşünüyoruz.” dedi.

“Çok gururluyum”

Vincenzo Montella, bir İtalyan gazetecinin “Yeni bir maceraya atıldınız. Bununla ilgili neler düşünüyorsunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Öncelikle çok gururluyum. Benim için ulusal grup çalıştırmak çok başka hisler. Çok değerli bir misyon. Neden burada olduğumu biliyorum. Burada o kaynaşmayı, müspet havayı tekrar yansıtmak istiyorum. İtalyan hocalar dünyada tekrar var olmaya başladı. Küresel manada sıkıntı dönem geçirdiğimiz söyleyebiliriz fakat geçen yıla baktığımızda Simone Inzaghi Şampiyonlar Ligi finali oynadı. Yarı final oynayan İtalyan hocalar var. Ben de bunu burada devam ettiriyorum. Hem taktiksel bilgimizle hem buralara alışarak, buradan da bir şeyler öğrenerek en uygununu yapmaya çalışıyorum.”

“Takım kaptanımız ve birkaç oyuncuyla görüştüm”

İlk gayesinin geleceğe bakmak olduğunu vurgulayan Montella, “Bugünün gerçeklerini ve neler yapmamız gerektiğini biliyoruz lakin birinci maksat geleceğe bakmak. Tarihi, geçmişi biliyoruz. Onlardan da bir çıkarım yapıp bu türlü olacak demiyoruz. Daima geleceğe bakıyoruz. Buraya gelmeden evvel liderimizle, Hamit Beyefendi ve Mustafa Beyefendi ile görüşmelerimiz oldu. İmzadan sonra da doğal olarak ekip kaptanımız ve birkaç oyuncu ile görüştüm. Alanda ve saha dışında neler istediğimle alakalı görüşmelerimiz oldu.” tabirlerini kullandı.

“Herkesin burada bir aile olduğumuzu ve bir ülkeyi temsil ettiğimizi bilmesi lazım. Bu birinci aşılayacağımız şeyler”

Göreve gelmesinin akabinde yapmayı planladığı değişiklikler, orta ve uzun vadeli maksatları sorulan A Ulusal Grup Teknik Yöneticisi Vincenzo Montella, “Taktik, geriden oyun kurma, durum alma, kolektif savunma birinci etapta düşündüğümüz değişiklikler. Herkesin burada bir aile olduğumuzu ve bir ülkeyi temsil ettiğimizi bilmesi lazım. Bu birinci aşılayacağımız şeyler. Türkiye dışında da bir küçük Türkiye var yurt dışında. Onların hislerini ulusal oyuncuların anlaması lazım. Şu an İstanbul’dayım. Bilhassa birinci etapta maçları izliyorum. Maç takip etmeyi, egzersizleri izlemeyi severim. Bunları denetimim altında yapacağım. Bir Ulusal Ekip hocasının kendi ülkesini çok yeterli tanıması lazım.” formunda cevapladı.

TFF Lideri Büyükekşi: “Hocamız daha evvel A Ulusal Ekip’te misyon yapan yabancı hocaların bilakis Türkiye’de ikamet edecek”

TFF Lideri Mehmet Büyükekşi de bundan evvel A Ulusal Grup’ta vazife yapan yabancı teknik yöneticilerin daima kendi ülkesinde kaldığını belirterek, “Maçlardan maçlara Türkiye’ye gelmiş gitmişler. Bizim yaptığımız muahedede hocamız İstanbul’da ikamet edecek. Türkiye’de kalacağı için de yalnızca 4 büyüklerin maçlarını değil Anadolu’daki maçları da izleyecek. Birinci adımını da çabucak atıyor. Biraz evvel de bir toplantı yaptık. Kendisi cumartesi günü Konya’ya gidiyor. Pazar günü Konyaspor – Beşiktaş maçını izleyecek. Oradan pazartesi günü Kayseri’ye geçecek ve Kayserispor – Başakşehir müsabakasını izleyecek. Bu bir seferlik değil bundan sonra gerekirse Anadolu’daki bütün grupların, yalnızca Harika Lig değil 1. Lig’in de müsabakalarını takip edecek. 21 Yaş Ulusal Grubumuz da hocamızın denetiminde olacak. Oyuncu havuzumuzu genişletmek istiyoruz. Bu genişleyen havuzdan futbolcu seçiminde hocamız bu işin sorumlusu olacak. Kendi ajandasını belirleyerek bütün maçları izlemeye çalışacak. İçimizden biri olarak bu misyonu yerine getirecek.” dedi.

“Hedefimiz iki Türk hocanın teknik heyette yer alması”

Teknik maksatta Türk yardımcı hocaların olacağını kaydeden Büyükekşi, “Hedefimiz iki Türk hocanın teknik heyette yer alması. Hem bizim hem hocamızın görüşmeleri olacak. Şimdi kimse ile bir görüşme yapılmadı. Görüşmeler gerçekleştikten sonra hocamızla oturup birlikte karar vereceğiz. İnşallah önümüzdeki hafta teknik heyette yer alacak isimlerin kimler olacağını kamuoyu ile paylaşacağız.” tabirlerini kullandı.

“Biz hocamızı seçerken yerli ya da yabancı olarak düşünmedik. Bizi gelecekteki amaçlarımıza taşıyacak ve sürdürülebilir muvaffakiyetler elde etmemizi sağlayacak bir teknik yönetici istiyorduk”

Neden yabancı bir teknik yönetici tercih edildiğiyle ilgili soruya Stefan Kuntz ile yapılan mutabakatın kendilerinden evvelki federasyon tarafından yapıldığını hatırlatarak yanıt veren Büyükekşi şunları söyledi:

“Biz geldiğimiz de Kuntz hoca ile yapılmış bir kontrat vardı. Biz de istikrar olması ismine Stefan Kuntz ile Faroe Adaları müsabakasından sonra büyük bir reaksiyon olmasına karşın devam etme kararı aldık. Bunun sonucu olarak da Ermenistan maçı berabere bittiğinde ben yeniden birebir biçimde hocamızla devam edeceğimiz istikametinde açıklama yaptım. Beraberliğin sorumlusu Kuntz hoca denilmesine karşı ben ‘hayır’ dedim. Şayet bir hatalı aranacak ise bunda idaresinde, hocanın, teknik heyetinin ve futbolcularının da cürmü var. Japonya maçı öncesi yeniden birebir şeyi söyledim. Bu bir hazırlık maçı, hocamız oynatmadığı oyuncuları deneyecek. Onun için sonuçtan bağımsız olarak biz hocamızla yolumuza devam edeceğiz dedik. Yerli ya da yabancı hoca üzere bir niyet hiç aklımızdan geçmedi. Fakat ne zamanki ben maçtan evvel ben bu türlü dediğim halde, maçtan sonra hocamızın futbolcularımızı kamuoyunun önüne atacak halde suçlayıcı tabirleri, bana kimse sahip çıkmıyor tabirleri çok şansız açıklamalar oldu. Bu açıklamaların futbolcular ile teknik heyet ortasında büyük kasvet yaratacağını gördük. Bir grubun başarılı olabilmesi için aile olması gerekir. Bu ailenin üyeleri teknik heyet, futbolcular ve idare. Bunlardan teknik heyet ve futbolcular ortasında sorun yaşanınca bu türlü bir ayrılık planladık. Bu kararı alırken de Türk hocaların yetersizliği üzere bir şey mutlaka kelam konusu değil. Geçmişte Türk hocalarımız son derece başarılı sonuçlar aldılar. Konuşmamda da bahsettim; hepsine başka ayrı teşekkür ediyorum. Hepsi son derece değerli. Ulusal Kadro da çok kıymetli. Stefan Kuntz da dahil burada misyon yapan hocalarımız da çok pahalı. Yoksa aslında Ulusal Kadronun başına getirilmezlerdi. Biz yeni teknik yöneticimizi seçerken yerli ya da yabancı olarak düşünmedik. Bizi gelecekteki amaçlarımıza taşıyacak ve sürdürülebilir muvaffakiyetler elde etmemizi sağlayacak bir teknik yönetici istiyorduk. İsimleri tartışmak yerine yapmamız gereken işin temeline inebilmek. Sürdürülebilir muvaffakiyetleri yakalayabilmek. Sürdürülebilir muvaffakiyetleri yakalamazsak bugün bir tane maçı kazanırız ancak bir ay sonra iki tane maçı kaybedebiliriz. Günlük başarılarla ilgilenmek istemiyoruz. En son Dünya Kupası’na 2002 yılında katılmışız. 21 yıl olmuş. Bu geçtiğimiz süreçte bizi ne kadar yerli hoca çalıştırdı ne kadar yerli hoca çalıştırdı. Onun için yerli ve yabancı diye ayrım yapmamız son derece yanlış. Yerli hoca da çalıştırmış olmamış yabancı da çalıştırmış olmamış. Yerli de yabancı da çok kıymetli isimler misyon yapmış. Şahısları yerli ve yabancı olarak tartışmak yerine başarılara odaklanmamız lazım. Futbol Akademileri projemizle, 2. Lig, 3. Lig ve BAL Ligi’nde genç oyuncu oynatılmasıyla ilgili aldığımız kararlarla Türk futbolunu gençleştirmek istiyoruz. U17’de U19’da U21’de bir arada oynayan ne kadar çok oyuncuyu A Ulusal Gruba taşıyabilirsek bu çok kıymetli. Onun için yabancı yahut yerli hoca değil muvaffakiyet çok kıymetli. Temele inip sürdürülebilir başarıyı yakalamamız çok değerli. Gerek ben gerek idare heyeti üyelerimiz daima birlikte bunun için çalışıyoruz. Biz geleceği planlamak istiyoruz. Önümüzde 2032 için İtalya ile ortak düzenleme için adaylığımız var. 10 Ekim’de sunuma gidiyoruz. Bundan sonra İtalya ile 9 yıl boyunca münasebetlerimiz çok daha farklı bir hal alacak. Gelecekte İtalya ile birlikte gerek sportif mevzularda gerekse öteki mevzularda birçok şey planlayacağız. Pazartesi günü İtalya Futbol Federasyonu Lideri buraya geliyor. Birlikte yapacağımız işlerin bizi ileriye taşıması lazım. 2032 yılına Avrupa Şampiyonu olmak üzere bir gaye koymamız lazım. Hocamıza da söyledim emelimiz 2024 Avrupa Şampiyona katılmak olmamalı daha fazlasını hedeflemeliyiz. Uzun vadeli maksatlara ulaşabilmek için geleceği planlamamız lazım. Yıl haritasını çıkarmamız lazım. Bunun için de bir strateji planı hazırlıyoruz. İnşallah bunu da Aralık ayında kamuoyu ile paylaşacağız. Rastgele bir halde yerli hocalarımız yetersiz formunda bir şey mutlaka kelam konusu değil. Değerli olan başarılara birlikte gidebileceğimiz, birlikte hareket edebileceğimiz, idare heyetimizle hocamız ortasında çok yeterli bir kimya oluşturmak. İnşallah bunu da hocamızla birlikte yapabileceğimizi düşünüyoruz.” 

Montella: “En güzeller Ulusal Gruba seçilecek”

A Ulusal Kadro takımına oyuncu seçimi sürecinde kulüplerle, kulüp antrenörleriyle yakın temasta olmaları gerektiğini söz eden Montella, “Bilgi akışını karşılıklı âlâ biçimde yapmalıyız. Şunun altını çizmek istiyorum, her kulübün kendi yapısı var ve bunu korumak istiyorlar. Bu bildiğimiz bir şey. Lakin, Ulusal Kadro da var! Ulusal kadro da farklı ve herkesin üstünde olan bir tertip. Ulusal Grubun tek bir bayrağı var ve hepimiz o bayrağın altındayız. Bunun şuurunu sağlamamız lazım. Her vakit hatırlamamız gereken bir şey var; ulusal maç milyonlarca beşere sevinç verebilir. Bunu herkesin anlaması ve hemfikir olması lazım. Birkaç ay evvel zelzele faciasında gördüğüm beşerler, o insanların gözüne baktığımda aldığım duyguyu içimde hissediyorum hala. Herkesi memnun etmek istiyorum. Ulusal maçlar ve ulusal bayrağımızın altında… Her şeyi izliyoruz, her ligi takip ediyoruz. En hazır olan, en uygun olan, hem fizikî hem mental olarak yeterli olan oyuncuları Ulusal Ekibe almak istiyoruz. Harika Lig’i, 1. Lig’i ve Avrupa liglerini takip ediyoruz. Genci, yaşlısı en uygun ulusal oyuncuları almak için inceleyeceğiz. Alt ligleri de takip edeceğiz. Orada da değerli yetenekler olabiliyor.” diye konuştu.

“Yabancı kuralına hürmet duymak zorundayız”

Vincenzo Montella, Türkiye liglerinde uygulanan yabancı oyuncu kuralıyla ilgili niyeti de, “Bir kural var. Biz de bu kurala hürmet duymak zorundayız. Bütün ülkelerin futbolda kendilerine nazaran kuralları oluyor. Burada da bu türlü bir kural var, bir şey söyleyemeyiz hürmet duyarız. Bütün ülkelerin kendine nazaran kuralları var.” formunda açıkladı.

3 yıllık imzayı attı

Konuşmaların akabinde Vincenzo Montella kendisini 3 yıllığına A Ulusal Kadro Teknik Yöneticisi yapan mukaveleyi imzaladı. Lider Büyükekşi, Montella’ya sırtında isminin yazılı olduğu 9 numaralı Ulusal Kadro forması ikram etti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen