Paz. May 19th, 2024

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, ağaç sürece makine bölümü olarak ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ettiklerini açıkladı. 2021 yılında birçok sanayi kolunun durma noktasına geldiğini hatırlatan Kaçak; “Türk ağaç sürece kesimi olarak, biz bu şiddetli devirde üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya orta vermeden devam ettik. 2022 yılında da bölüm olarak yeni başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi

Sayın Mustafa Simsek;

Türk ağaç sürece makine dalının ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ettiğini söz eden AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Bilindiği üzere kesim olarak 2020 yılında tüm vakitlerin ihracat rekorunu kırmıştık. 2021 yılı dataları de tekrar bizi şaşırtmadı. Dalımızın başarılarına yeni muvaffakiyetler eklediği bir yılı geride bıraktık. Ağaç sürece makine dalı olarak 11 ayın sonunda 112 milyon 621 bin dolar ile yeni bir ihracat rekoru kırdık. Birçok dalın üretimi durduğu, kuvvetli vakitlerden geçtiği 2021 yılında kesim olarak üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya orta vermeden devam ettik ve bunun da karşılığını aldık” dedi.

İhracat sayılarında yakalanan başarıda pandeminin tesirinin azalmasının ve devletin aldığı kararların büyük değeri olduğuna değinen Kaçak; “Yasakların ve kısıtlamaların kalkmasıyla bir arada tekrar organize edilmeye başlanan fuarlar ihracat sayılarımızı olumlu istikamette etkiledi. Geçtiğimiz yıl dalımız için yeni amaç pazarların belirlendiği bir yıl oldu. Artık Türk ağaç sürece makinelerinin olmadığı bir coğrafya neredeyse kalmadı. Almanya ve İtalya’dan sonra Türkiye epey değerli bir üretim merkezi olarak görülüyor. AİMSAD olarak 2022 yılı için ihracatı öncelikli hususumuz olarak belirledik ve yol haritamızı bunun etrafında oluşturduk. Yabancı amaç müşterilerimizle birebir bağlantı kurabildiğimiz, yeni bayilik mukaveleleri yapabildiğimiz, farklı coğrafyaların makine muhtaçlıklarını yerinde gözlemleyebildiğimiz, canlı ve anında işleri sonuca bağlayabildiğimiz yurt dışı fuarları, ihracat sayıları için çok kıymetli. Bu doğrultuda AİMSAD olarak 2022 yılında da yurt dışı fuarlarına büyük değer vereceğiz” diye konuştu.

“ÜYELERİMİZLE BİRLİKTE TÜRK AĞAÇ SÜRECE MAKİNELERİNİ DÜNYAYA TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

2022 yılında yurt dışında organize edilecek sekiz farklı fuara katlım sağlayacaklarını belirten Kaçak şu açıklamaları yaptı; “2022 yılında üye firmalarımızla bir arada Almanya, İtalya, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Endonezya, Çekya, Romanya, Fransa ve Amerika’da düzenlenecek fuarlara katılma kararı aldık. Bunların ortasında Ukrayna All4Wood Fuar’ını çok değerli buluyoruz. Dernek olarak dayanak verdiğimiz fuar TÜYAP tarafından 17-20 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. İştirakçilerin tamamının yerli üreticilerden daha doğrusu yüzde 90’nından fazlasının derneğimiz üyelerinin oluşturduğu bir çalışma olacak. Üye firmalarımızla birlikte bu fuarda Türk ağaç sürece makinelerini yalnızca Ukrayna’ya değil, Belarus, Romanya, Polonya, Letonya ve Litvanya’dan gelecek olan alım heyetlerine de tanıtma fırsatı bulacağız. All4Wood’un dalımızın ihracat datalarına değerli bir katkısı olacağına inanıyoruz.” Pandemiye karşın 2020 yılının akabinde 2021 yılında da WoodTech Fuar’ını gerçekleştirdiklerini hatırlatan AİMSAD Genel Sekreteri; “50 binin üzerinde ziyaretçinin geldiği fuarda firmalar Avrupalı rakipleriyle yarışan birçok eser ve makine sergilediler. Hem iştirakçiler hem de ziyaretçiler açısından hayli verimli bir fuara imza attık. Ticaret hacminin 350 milyon TL olduğu fuarda iştirakçilerin yüzde 90’ı fuara katılmaktan mutlu olduğunu belirtti” dedi.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ YAPILAN MAKİNELERİN İKİNCİ EL İTHALATINA MÜSAADE VERİLMEMELİ”

Makine kesiminin sıkıntılarına değinen Kaçak şöyle konuştu; “2021 yılında en değerli konularımızdan birisi ikinci el makinelere yatırım teşvik evrakı kapsamında verilen muafiyetlerdi. Yerli üretim makinelerimiz Avrupa’yla tıpkı kalitede olmasına rağmen fiyatları rekabet edilebilir seviyede. Geçtiğimiz haziran ayının sonuna kadar Bakanlık bu makinelere yatırım teşvik evrakı kapsamında muafiyet uyguluyordu. Makine kesiminden gelen talep ile yedi adet ağaç sürece makinesi eserinin de yer aldığı birçok makinede bu muafiyetler kaldırıldı. Talebimiz yüzde yüz karşılanmamış olsa da verilen karardan tüm kesim paydaşları olarak şad kaldık. Temennimiz Türkiye’de üretimi yapılan makinelerin ikinci el ithal olanlarının hiçbirine muafiyet tanınmaması, ithalatına katiyetle müsaade verilmemesi yahut verilmesi durumunda koşulların çok daha ağırlaştırılması tarafında. Zira Avrupalı firmaların gözden çıkardığı, hurdaya ayrılan 10 yaşından büyük makinelerin, bedelinin üç katına Türkiye’de satılmasının mantıklı bir yanı yok.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen