Çar. May 1st, 2024

Dünya üzerinde Covid-19 aşısı ve yan tesirleri hakkında birçok araştırma yapılırken, son periyotlarda bayanların adet döngüsünde görülen düzensizlikler yeni bir araştırmanın yapılmasına sebep oldu. Bu süreçte görülen adet düzensizlikleri ise direkt koronavirüs ve aşının oluşturduğu yan tesirlere bağlanması bayanların gerilim seviyesinin daha da artmasına neden oldu. Bu kapsamda aşı sonrasında yaşanılan adet düzensizliklerinin süreksiz olduğunun altını çizen Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’ İki doz aşısını tamamlayan bireyler bir sonraki adet döngüsünde iki günlük gecikme yaşayabilir. Lakin bu değişiklik bir sonraki adet döngüsünde olağana dönecektir’’ diye belirtti.

Tüm dünyayı tesiri altına alan Koronavirüs salgını birçok hastalığı beraberinde getirirken, bayan sıhhatini da direkt etkiledi. Dünyanın birçok farklı yerinde yapılan araştırmalar ise kimi bayanların aşı olduktan sonra adet düzensizliği yaşadıklarını belirtiyor. Aşıların adet sistemini olumsuz etkilemesi hakkında yayılan yanlış bilgiler ise birçok bayanı aşı olmakta tereddüte sokuyor. Gerilim ve korku nizamın artmasıyla birlikte adet döngüsünde değişikliklerin oluşabileceği belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Aşıya ya da salgına bağlı olarak adet düzensizliklerinin görüldüğüne dair tüm dünyada araştırmalar yapılıyor.Aşı olan şahıslarda görülen adet gecikmeleri önemli bir sorun teşkil etmiyor. Bu süreçte hamilelerin de aşılarını tamamlaması gerektiğini belirtiyoruz’’ dedi.

’Endişeleneceke Bir Durum Değil’’

ABD’de yapılan bir araştırmada Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşısının uygulandığı 2.403 bayan ve 1.556 aşılanmamış bayan ortasında bir araştırma yapıldı. Aşılı ve aşısız küme karşılaştırıldığında ise, birinci aşıdan sonra ortalama 0.64 günlük döngü uzunluğunda artış, iki doz aşı yaptıranlar için de 0.79 günlük bir artışla ilişkilendirildi. İki farklı döngü ortasında ortalama iki günlük artış görüldüğünü tespit edilse de, tesirin süreksiz olduğu da belirtildi. Bu kapsamda adet döngüsünün gecikmesi ya da uzaması üzere süreçlerin endişelenecek bir durum olmadığını belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’İçinde bulunduğumuz süreçte bayanların regl süreçlerini ve döngülerini sıkı takip etmeleri gerekiyor. Bir ya da iki günlük değişkenlikler önemli sorunları oluşturmasa da regl dönüsünü birkaç ay daha takip etmek gerekiyor. Bu süreçte bayanların gerilim düzeylerini azaltmaları da kıymetli rol oynuyor’’ dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen