Çar. May 1st, 2024

Kadınlarda hormonlar düzgün çalıştığı surece menopoz devrine girilene kadar adet görme (regl) aksiyonu gerçekleşir. Bazen farklı nedenlerden adet düzensizliği yaşanabilmektedir. Dünya genelinde yapılan birtakım araştırmalara nazaran Covid aşısı yahut Covid rahatsızlığı sonrası bayanlarda adet düzensizliği görülebildiği argüman ediliyor. Kızılay Altıntepe Tıp Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Salim Korucu, covid ve covid aşısıyla regl düzensizliği ortasında tıbbi bir irtibat olmadığını belirterek bu hususta kâfi bilimsel ispatın bulunmadığını söyledi.

Adet düzensizliği, bayanların hayatları boyunca farklı nedenlerden ötürü sıkça karşılaştıkları sıkıntıların başında geliyor. Türkiye’de her 10 bayandan 1’inde görülen adet düzensizliklerinde altta yatan birçok etken olabilir. Pekala bu etkenlerde covid rahatsızlığı ve covid aşısı da dahil mi? Kızılay Altıntepe Tıp Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Salim Korucu, bayanlara bu bahiste resmi bir çalışma olmadığı ihtarında bulunarak adet düzensizliğine farklı sıhhat problemlerinin neden olabileceğini belirtti.

Covid ve Regl Düzensizliği

Kızılay Altıntepe Tıp Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Salim Korucu, “dünya genelinde birçok araştırma yapıldı. Covid ve adet düzensizliği ortasındaki irtibat incelendi. Fransa’da Ulusal İlaç ve Sıhhat Eserleri Güvenliği Ajansı gelen şikayetler üzerine mevzuyu araştırma kararı aldı. İngiltere’de British Medical Journal tıp mecmuasında bahsin incelendiği lakin somut bilgilerle net bir bilginin paylaşılmadığı durumlar oldu. Lakin her iki durumu birbirine bağlayacak somut bilimsel delil elimizde bulunmuyor. Bu hususta bayanların yapması gereken bu argümanlara kulaklarını tıkamak varsa bu türlü rahatsızlıkları bayan tabiplerine muayene olmaktır” dedi.

Adet Düzensizliği varsa Ne Yapmalı

Korucu, adet düzensizliğine birçok bilimsel hastalığın neden olabileceğini belirtti. Korucu, “Bunlar Myom, Rahim ağzı ya da yumurtalıkta, kanser ve kanser öncesi durumlar, pıhtılaşma bozukluğu, yumurtlama sorunları ve rahim iç dokusuna ilişkin sebepler olarak sıralayabiliriz. Gerekli tetkikler yapılarak bu duruma neyin neden olduğunu araştırmak gerekir” dedi.

Adet düzensizliği olduğunda hangi testler yapılmalıdır

Kızılay Altıntepe Tıp Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Salim Korucu, “Adet düzensizliğinde öncelikle hormon testleri yapılmalı, organik bir sebep düşünülüyorsa rahim ağzından smear +HPV testleri yapılmalı, 35 yaş üstü bayanlarda da rahimden kesim alma süreci düşünülmeli, bireyde hem adet düzensizliği hem de makûs koku ve akıntı şikâyeti varsa, enfeksiyon kaynaklı kanama nedenleri araştırılır, Bazen tiroid hastalıkları sistemsiz adet sebebi olabilir, Ultrason ve Histeroskopi üzere metotlar ile myom, polip, tümör üzere başka kanama nedenleri araştırılır. Adetin 2-3 ya da 4. günlerin de hormon testleri yapılarak yumurtalıkların rezervi ölçülür. Düşük yumurtalık rezervi, yaklaşmakta olan menopoz ya da erken menopoz habercisi olabilir. Pıhtılaşma testleri(APTT, PT, INR) ile kişinin pıhtılaşma sisteminde sorun olup olmadığını anlamak için kesinlikle yapılmalıdır” ihtarında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen