Cum. May 3rd, 2024


Efes Selçuk’ta 36. Ahilik Haftası nedeniyle Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Selçuk Mesleksel Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından bir kutlama programı düzenlendi. Kutlama programında bir konuşma yapan Efes Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel ahilik kültürünün Efes Selçuk’ta yaşadığını belirtti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan 36. Ahilik Haftası kutlama programında Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar Odası Lideri Okan Kamak Ahilik Haftası’na dair bir konuşma yaptı.  Ahiliğin esnaf birliğinin ötesinde bir kavram olduğunu belirten Kamak Efes Selçuk esnafına bereketli ve bol çıkarlar diledi.

Selçuk Mesleksel Eğitim Merkezi Müdürü Nevin Sayın,  Ahiliğin ekonomik açıdan olduğu kadar toplumsal açıdan da değerli bir örgütlenme olduğunu belirterek; “Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin, hoş ahlakın doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bir geleneğimizdir diyerek çağdaş dünyada yer edinen tüketici hakları, kalite üzere kavramlar ve bu kavramların kontrolünü sağlayan kurumların temelinin ahilik teşkilatı aracılığıyla ticaret hayatına yerleştiğini belirtti.

YARININ ESNAFLARINI YETİŞTİRMEK BİZİM GÖREVİMİZ

Selçuk İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Ali Serkan Atlan Ahilik Haftası sebebiyle mesleksel eğitimin esnaflığın devamı açısından ehemmiyetine dikkat çekerek; “Ahilik bu topraklarda esnafların örgüt altında toplanması maksadıyla kurduğu bir birliktir. Bu birliğin temeli, yanlışsız ticaret, ahlaklı ticaret daha da değerlisi yardımlaşmadır” dedi. Gelecek nesillerin zanaat ve meslek öğrenmesi açısından mesleksel eğitimin kıymetine dikkat çeken Atlan, mesleksel eğitimin ulusal eğitimin kıymetli vazifelerinden biri olduğunun altını çizdi.

GIDA DAYANIŞMASINA BİRİNCİ TAKVİYE ESNAFTAN

Efes Selçuk’ta Ahilik kültürünün yaşadığını belirten Lider Ceritoğlu Sengel; “Çocuklar için besin dayanışmasına başladığımızda geçen sene esnaf odası bizim birinci iştirakçimiz, esnaflarımız birinci bağışçılarımızdı. Aslında bu şunun bir örneğiydi. Biz besin dayanışması demiştik. Lakin aslında dayanışarak birçok sorunu ortadan kaldırabileceğimizi fark ettik. Cömertlikten vazgeçmeden fakat her şeyden evvel vicdani sorumluluğumuzla gönlümüzü açarak yan tarafa el uzatarak elini sıkmadan, yumuşakça birlikte adım atarak Ahilik Haftamız kutlu olsun” dedi. 

Efes Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar esnafın toplumsal hayatın merkezi olduğunu belirterek; “Tarih boyunca kasabalar pazarların etrafında kurulmuştur. Pandemide de gördük ki esnafsız hayat tatsız tuzsuz. Geldiğimiz kurallar itibariyle çıraklık eğitimimizin ehemmiyeti daha fazla anlaşılıyor. Ahilik Haftamızın tüm bölümlere memnunluk, huzur getirmesini, esnafımıza kutlu olmasını diliyorum” dedi.

 Yapılan konuşmaların akabinde Ahilik Haftası Kutlaması şed kuşanma temsili merasim gösterisi ile sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen