Cum. May 3rd, 2024

Beydağ’da Belediyesinin Çomaklar Mahallesi’ndeki Kestane Unu Üretim Tesisi’nde itinayla üretilen kestane unu, büyük beğeni topluyor. 

Beydağ Belediyesi, bir yandan üretim ve üreticiyi desteklerken, öbür yandan da kurduğu tesislerle bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunuyor. Bu çerçevede, Beydağ Belediyesi Kestane Unu Üretim Tesisi, şu sıralarda başlayan kestane dönemi ile çölyak hastalarına derman olmak için doğal olarak glütensiz kestane unu üretiyor. 

 

“ÜRETİM DEVAM EDİYOR” 

Beydağ Belediye Lideri Feridun Yılmazlar, kestaneciliğin Beydağ’ın olmazsa olmazı olduğunu söz ederek,  Kestane Unu Üretim Tesisi’nde kestane unu ürettiklerini ve katıldıkları tüm fuarlarda paketlenen bu kestane unlarını halkla buluşturduklarını belirtti.  

Başkan Yılmazlar, “Tesis için hala birkaç eksiğimiz var. Onları da tamamladığımızda daha seri üretime başlayıp, üreticimizin eseri olan kestanenin katma kıymetini daha da arttıracağız. Kestane unu Çölyak hastaları için büyük değer arz ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Liderimiz Tunç Soyer de her vakit projelerimizi destekliyor. Bizler de yeni projeler üreterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizde bulunan konut hanımlarına ve pastacılık ile ilgilenen bayanlara kestane unu ile eserler yaptırıyor ve denemelerimize devam ediyoruz. Her şey ilçemiz çiftçisinin kalkınmasına yardımcı olmak ve inançlı gıdayı halkla buluşturarak çölyak hastalarına ve glüten hassaslığı olan vatandaşlara yeni bir eser kazandırmak.” dedi. 

İstanbul, Ankara ve İzmir üzere değerli fuarlarda da büyük beğeni toplayan kestane unu Beydağ için büyük değer arz ediyor. 

 

“KESTANE UNU ” 

Başkan Yılmazlar, dünyanın en hoş kestanelerinin Türkiye’de yetiştiğini tabir ederek, “İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarındaki rolü büyüyor. Ege Bölgesi’nde hoş ilçemiz Beydağ, kestane üretiminde kıymetli bir hisseye sahip. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar mahallemizde üretim yapılan kestane ölçüsü yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine kıymete sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile çabada birtakım badireler yaşamaktadır. Hastalıktan ötürü rekolte her geçen üretim döneminde düşmektedir. Artık bir de gal arısı isminde bir hastalık başladı. Çalışmalarımıza başladık kestane üreticilerimizle, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile çalışmalar yapıp hastalığı yok etmeye çalışıyoruz.  

Kestanelerimiz Kestane Unu Tesisimizde hijyenik olarak işlenerek akabinde kapalı sistem fırınlarda kurutulup değirmende hiçbir katkı unsuru eklenmeden un haline getiriliyor. ” diye konuştu. 

 

“DOĞAL OLARAK GLÜTENSİZ” 

Kestane unu; çölyak hastaları, kestane ununu hammadde olarak kullanan pasta, hazır besin ve bebek maması üreticileri ile kestane unu tercih eden tüketicilerin ilgi odağında olacağı biliniyor. 

 

“İhtiyacı olan herkesin, her kesitin yanında olabilmek çok hoş bir duygu” 

Beydağ kestane unu, gerek lif gerek protein açısından epeyce varlıklı bir eserdir. Bu eser başta çölyak hastaları olmak üzere sıhhat açısından da ilgi görmektedir. Bölgede kestanenin yetişmesi sebebiyle geçmişi de çabucak hemen kestane üretimiyle birebirdir. Yani ilçenin kestane unu üretimi yarım asırdır devam etmektedir. Birinci vakitler eski yollarla üretilen kestaneler yerini vakitle makinelere bırakmıştır. Şu an bile bu bölge dışında kestane unu üretimi neredeyse hiç denilecek kadar azdır. Bu yüzden bu esere bilhassa dikkat çeken Lider Yılmazlar en yakın vakitte kestane unu için coğrafik işaret alarak eserin pahasını daha da taçlandıracaklarını, muhtaçlığı olan herkesin, her kesitin bilhassa çölyak hastalarının yanında olabilmek çok hoş bir his diye belirtti. 

Çölyak hastalarının ömür uzunluğu gluten içermeyen besinlerle diyet yapmak zorunda olduğunu da anlatan Lider Yılmazlar, proje kapsamında bu hastalar için, epeyce kıymetli olarak ithal edilen glutensiz un yerine, düşük fiyatta glutensiz kestane unu üretilmiş olunacağına dikkat çekti. Yılmazlar, böylelikle, hastaların tüketmek zorunda oldukları glutensiz besin fiyatlarının da aşağı çekilebileceğini bildirdi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen