Çar. May 1st, 2024


Tam şu anda ekran karşısında ne iş yapıyorsanız çabucak durun ve yalnızca 1 saniye o konumda kendinizi gözlemleyin! Ne görüyorsunuz? 

Bilgisayar ekranına odaklanmış, omuzlar önde, dirsek ve el bilekleri bükülü halde klavyede yazıyorsunuz! Ya da öne eğilmiş formda elinizdeki cep telefonuna bakıyorsunuz! Bu ve gibisi yanlışları her gün ve üstelik çoğunlukla hiç farkında olmadan yapıyoruz. İşte masa başı çalışanları tehdit eden hastalıklara karşı farkındalık oluşturabilmek için “19-24 Eylül Ofiste Sıhhat Farkındalık Haftası” kapsamında açıklamalar yapan Acıbadem Altunizade Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli hem tehlikeleri hem de 10 adımda korunma yollarını anlattı, kıymetli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

Günümüzde süratle yaygınlaşan el, kol ve omuz ağrısı şikayetleri bilhassa masa başı çalışanların daha sık kapısını çalıyor. Çünkü çağdaş çağın hareketsiz (sedanter) ömür üslubuna bir de ofiste masa başında yanlış duruş konumları eklendiğinde sorun çok daha ilerleyerek kabusa dönüşebiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli “Yoğun iş temposu, toplumsal medya kullanımı, devamlı değişen gündem beynimize daima data akışına neden oluyor. Birçok defa su içmeyi, nefes almayı, hareket etmeyi unutuyoruz. Uzun saatler ekran karşısında hareketsiz kalıyoruz. Bu durum omuz, kol ve ellerimizi çok yıpratıyor üstelik farkında bile değiliz” diyor. Masa başı çalışanları tehdit eden hastalıklar ve tedbir alma konusunda farkındalık yaratabilmek gayesiyle 19-24 Eylül Ofiste Sıhhat Farkındalık Haftası kapsamında hem kendiniz hem de arkadaşlarınız için kolay lakin tesirli bir testle farkındalık oluşturabilir, sıhhatiniz için yalnızca 1 saniyede çok önemli yol kat edebilirsiniz! 

 

Ağrılar peşimizi bırakmıyor, çünkü!

Masa başında çalışırken yaptığımız bu kusurlar nedeniyle ağrılar peşimizi bırakmazken Prof. Dr. Arel Gereli süreci şöyle özetliyor: “Bilgisayar yahut cep telefonu karşısında kendimizi sabitlemek için omuzlarımız öne yanlışsız, el ve dirseklerimiz bükülü vaziyette devamlı kasılı kalmak gerekiyor. Uzun mühlet bu biçimde kalan kaslar ve eklemler esnekliklerini yitiriyor. Kısa vadede kronik ağrıya sebep olurken yıllar içerisinde bu dokular ani yüklenmelere ahenk sağlayamıyor. Sonuç olarak omuz ve dirsekte kas yırtıkları, ellerde eklem kıkırdağı kayıpları kaçınılmaz oluyor. Bunun yanısıra, bilgisayar başında yada cep telefonu kullanırken ellerimiz tekrarlayan hareketler yapar. Vakit içinde bu hareketler dokuları kalınlaştırarak yanındaki sonun sıkışmasına ya da kanal içinde takılmasına neden olur. Saydığımız düzenekler vakitle karpal tünel sendromu, eklem kireçlenmeleri, tetik parmak, omuz kası yırtığı hastalıklarına ilerler. Cerrahi müdahale kaçınılmaz olur. Lakin birtakım kolay tedbirlerle bunların önüne geçmek mümkün.”

 

Farkındalıkla önlemek mümkün! 10 tesirli önlem!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli kolay fakat tesirli 10 tedbiri şöyle sıralıyor; 

  1. Öncelikle masa başında çalışırken hangi konumda durduğunuzun farkına varın. Dik durun, omuzlarınızı geriye alın. Dik durduğunuzda ekran, gözünüzün hizasında olmalıdır.
  2. Klavyede yazarken el ve dirseklerinizi çok bükük durumda uzun saatler tutmayın.
  3. Bilgisayar başında kısa molalar verin. Denetimsiz kullanım; hudut sıkışması, omuz kası yırtığı, kireçlenme üzere hastalıkların yatkın bünyelerde daha erken görülmesine yol açıyor.
  4. 40 dakikada bir ellerinizi 3 dakika dinlendirin.
  5. Telefon elinizdeyken geçirdiğiniz müddetin farkında olun. Elinizde devamlı telefon tutmayın, kullanmadığınızda ellerinizi boş bırakın.
  6. Farkındalığınızı arttırmak için etrafınızdaki insanları uyarın, onları da bilinçlendirin. Çünkü farkındalık masabaşı çalışanlarda görülen el, kol ve omuz meselelerinde kurtarıcı oluyor.
  7. Ağrıların sebebi birçok sefer bu organlarımıza çok yüklenmeden kaynaklandığından, güçlendirme maksadıyla tartı antrenmanları yapmaktan kaçının. Bilinçsizce yapılan yük idmanları kas yırtığı üzere sakatlanmalara yol açabiliyor. 
  8. Masabaşı çalışanlarda nizamlı idman yaparak ağrıları azaltmak mümkün. Lakin, idmana birinci kez başlıyorsanız hafif tempoda başlayıp, vakit içerisinde artırın. 
  9. Egzersiz/spor öncesi düzgün ısınma, spor sırasında ise esneme temelli hareketlere tartı verilmesi masabaşı çalışanları sakatlanmalardan korur.
  10. Alacağınız tüm önlemlere karşın el, kol ve omuz ağrısı çekiyorsanız kesinlikle bir uzman görüşü alın. Zira ilerleyen periyotlarda ağrıya hareket kaybı, uyuşma eşlik ettiğinde; ağrılar gece uykudan uyandırdığında cerrahi müdahale gerekebiliyor. Hekime başvurmayı geciktirmek, kolay tedavi teknikleriyle giderilebilecek bir sorunun çok daha ağırlaşmasına neden oluyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen