Cts. Nis 27th, 2024


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kent Tiyatroları, Cumhuriyetimizin 100. yılında “Bu Memleket Bizim” isimli oyunuyla Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nu dolduran binlerce seyirciye his dolu anlar yaşattı. Seyircinin gurur, hüzün ve hasretle izlediği oyun, ayakta alkışlandı.

16 Eylül, 17 Eylül 2023 tarihlerinde Kent Tiyatroları’nın 300’ün üzerinde oyuncusunun, 20 kişilik dans grubunun, Kent Tiyatrosu Orkestrası’nın sahnede olduğu oyunda, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nu dolduran 9000 seyircimiz,  Ulusal Gayret devrinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna dek süren Türk tarihine tanıklık ettiler.

Şehir Tiyatroları’nın 109 yıllık geleneğinin verdiği güçle, bütün yaz boyunca sanatçı ve teknik grubun üzerinde çalıştığı, eşi görülmemiş bir emeğin eseri olan “Bu Memleket Bizim”, Cumhuriyetin 100. yılında ortak bir duyguyu ve ortak bir maziyi paylaşan binlerce seyircinin tek yürek olmasını sağladı.

Oyunun finalinde seyirci ayağa kalktı. Sahnedeki sanatkarlar, orkestra ve Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nu dolduran binlerce seyirci daima bir arada İzmir Marşı’nı söyledi.

Hafızalardan Silinmeyecek Bir Oyun “Bu Memleket Bizim”

Cumhuriyetin 100. yılında kültürel ve sanatsal sorumluluğumuzun da şuuruyla, üzerimize düşen misyonu en âlâ biçimde yerine getirmek için hazırlanan “Bu Memleket Bizim” için, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk isimli yapıtı başta olmak üzere, Nazım Hikmet, Erol Toy, İsmet Küntay, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun metinlerinden yararlanıldı.

Dramaturji Ünitesi periyoda ilişkin bütün malzemeleri tarayarak, oyunun araştırma, dokümantasyon ve proje dizaynını yaptı.

“Bu Memleket Bizim” alanının önde gelen dört direktörü olan Ali Gökmen Altuğ, Aslı Öngören, Yıldırım Fikret Urağ ve Yiğit Sertdemir tarafından kurgulanarak sahneye taşındı.

Kostümleri, dekoru, ışığı, metni, koreografisi, müzikleri ve oyuncuların performansıyla yıllarca hafızalardan silinmeyecek bir oyun olan “Bu Memleket Bizim,” Cumhuriyet’in 100. yılı için yapılacak kültürel faaliyetlere de kıymetli bir örnek oluşturdu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen