Per. May 2nd, 2024


Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte bebeklerin sıhhatini önemli formda etkileyebilen pek çok enfeksiyon hastalıkları kapımızı çalmaya başladı. Bu enfeksiyonlardan yaygın olarak görülen RSV (Respiratuar sinsityal virüs) bilhassa prematüre bebeklerde hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabiliyor. Bunun nedeni ise bağışıklığı şimdi gereğince güçlenmemiş olan prematüre bebeklerde virüsün süratle akciğerlere ulaşıp, bronşit yahut zatürreye yol açabilmesi. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı DrMehmet Malçok, virüse karşı geliştirilmiş kesin bir tedavi olmadığı için risk kümesindeki prematüre bebekleri virüsten muhafazanın yaşamsal ehemmiyet taşıdığına dikkat çekerek, “Bebeklerde konut ziyaretlerinin kabul edilmemesi, bakımından sorumlu bireylerin sonbahar ile kış aylarında maske takmaları ve el hijyenine dikkat etmeleri bu virüsten korunmada en değerli üç kuralı oluşturuyor” diyor.

Çok süratli ve kolay bulaşabiliyor! 

RSV (Respiratuar sinsityal virüs)  çok süratli ve kolay bir halde bulaşabiliyor. Virüs enfekte olmuş şahısların öksürmeleri, hapşırmaları yahut konuşmaları sonucu etrafa saçılan damlacıklarla yayılırken, bebeği öpmekle de bulaşabiliyor. Hastalığın bulaşma özelliği belirtiler ortaya çıkmadan 1-2 gün evvel başlıyor ve 3-8 gün sürüyor. Lakin bağışıklığı zayıf şahıslarda bulaşıcı özelliği dört haftaya kadar uzayabiliyor. 

Grip gibisi belirtiler gösteriyor! 

RSV enfeksiyonu bebeklerde grip ve Covid-19 hastalığına emsal belirtilerle ortaya çıkıyor. Huzursuzluk, ateş, burun tıkanıklığı, nefes almada zahmet ve ağızdan beslenememe üzere kademeli olarak artan şikayetler gelişiyor. Belirtilerin şiddeti hastalığın müddeti ilerledikçe artıyor. Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Malçok, erken teşhis için ebeveynlerin burun tıkanıklığı ve ağızdan beslenmede zahmet çekme üzere sıkıntılarda vakit kaybetmeden tabibe başvurmalarının son derece kıymetli olduğu ikazında bulunuyor.  

 Özellikle prematüre bebekler risk altında

Sağlık Bakanlığı datalarına nazaran; 0-1 yaş kümesinde bebek ölümlerinin yüzde 48,4’ünden alt teneffüs yolları enfeksiyonları sorumlu oluyor. Bu enfeksiyonlarda en sık görülen etken olan RSV enfeksiyonu prematüre bebeklerin ağır bakıma yine yatışlarına, mekanik ventilatörde tekrar izlenmelerine, hatta hayatlarını tehdit edecek kadar teneffüs ve kalp yetmezliğine sebep olabiliyor. Amerikan Pediatri Akademisi, daha fazla risk altında olmaları nedeniyle hamileliğin 29. haftasından evvel doğan prematüre bebeklere, kronik akciğer hastalığı yahut önemli doğumsal kardiyak sorunu olan bebeklere özel bir antikor ile kollayıcı tedavi uygulanmasını öneriyor. Ülkemizde de bu esirgeyici tedaviye risk altında olan bebeklerde başvuruluyor.  

 Solunum dayanağına muhtaçlık duyulabiliyor!

RSV enfeksiyonunda hastalığın belirtilerini dindirmeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yönelik destekleyici tedaviler uygulanıyor. Meskende sprey yahut damlalar ile bebeğin burnunun açık tutulması, ortamın nemlendirilmesi, beslenmesine dikkat edilmesi ve bol sıvı desteği kıymet taşıyor. Hastanede ise oksijen yetersizliğinin önüne geçebilmek emeliyle ilaç uygulamalarının yanı sıra aygıtla teneffüs takviyesine ve bedendeki sıvıyı artırmak için serum tedavisine başvuruluyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen