Sal. May 14th, 2024

Halk ortasında çınlama olarak da bilinen tinnitus, etraftan gelen rastgele bir ses olmamasına karşın kişinin kendisinin duyduğu seslere verilen genel bir tariftir. Tinnitus’un kendi başına bir hastalık olmadığını lakin bir hastalık belirtisi olabileceğini belirten Demant İşitme Sıhhati Küme Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Çınlama, çoğunlukla sessiz ortamlarda, örneğin gece yatarken tesirini daha da artıran ve daima devam ederek kişinin ömür kalitesini etkileyen bir durumdur. Bilhassa depresyon, korku bozuklukları, gerilim üzere ruhsal sıkıntılara yol açabildiği üzere uyku ve dikkat sıkıntıları üzere farklı noktalarda da günlük hayatı olumsuz etkileyebiliyor” dedi.

Toplumun yüzde 10-15’inde çınlama şikâyeti görülüyor. Bu bölümün de yüzde 1’inde çınlamanın günlük hayat kalitelerini epeyce düşürdüğünü söyleyen Demant İşitme Sıhhati Küme Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Çınlamanın nedeni ile ilgili pek çok teori olmasına karşın, işitsel sonlarda spontan aktivitenin olağandan fazla olmasıdır. Fizyolojik sebebin yanı sıra çınlamanın altında, bireylerin çınlama sesine verdiği ’korku’ yahut “endişe” üzere duygusal manalar da yer alıyor. Bu da çınlamanın şahıstan bireye değişen bir durum olduğunu gösteriyor” halinde konuştu.

İşitme kaybı çınlamayı beraberinde getiriyor

Çınlama ile işitme kaybının alakası uzun vakittir biliniyor. Araştırmalara nazaran de çınlama şikâyeti olan şahısların birçoklarında işitme kaybı saptanıyor. Çınlamadan rahatsız olan ortalama yüzde 20-30’luk kesimde işitme kaybının gözlemlendiğini belirten Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Çınlama şikâyeti olan bireylerin KBB muayenesi ve sonrasında tam odyolojik değerlendirmeden geçmesi hayli kıymetli. Çınlama şikâyeti ile tabibe başvuran hastaların çoklukla hekimlerden birinci beklentisi, tıbbi bir tedavi ile çınlamanın ortadan kaldırılması oluyor. Lakin çınlamanın birtakım sebepleri, süratli bir formda çözülebilirken birtakım sebepleri tam anlaşılamadığı için kişi tinnitus rehabilitasyonuna yönlendirilebiliyor. Birebir vakit, çınlama sıkıntıları ile kliniğe başvuran şahıslara yapılan anketler gösteriyor ki hastaların misal şiddette çınlamaya sahip olmalarına karşın birbirinden farklı şikayetler olabiliyor. Örneğin nispeten az çınlaması olan bir hasta, çınlamadan çok fazla şikâyet ederken, daha fazla çınlaması olan öbür bir hasta çok daha az şikâyet edebiliyor. Bu nedenle çınlama şikâyeti olan bireylerin bireye özel rehabilitasyonu değer kazanıyor. Burada başka değerli nokta ise bilhassa çınlama konusunda çalışan odyolog ve KBB tabibine ulaşarak işitme aygıtı uygulamasını da bu alanda eğitim almış odyologlara yaptırmak” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen