Pts. May 20th, 2024

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Ünitesi (ÇOÇA), İstanbul İsveç Başkonsolosluğu takviyesiyle yürütülen Genç Sesler Projesi kapsamında “Yol” isimli animasyon sinemasını paylaştı. Yetişkinlere yönelik hazırlanan sinema, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin dört temel unsurundan biri olan çocuğun iştirak hakkına odaklanıyor. Hazırlanan animasyon sinema ile 2022 yılında çocukların sesinin daha çok duyulması ve çocukların bir birey olarak hayata iştiraki amaçlanıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nden Gözde Durmuş 2022 yılından beklentileri üzerine görüşlerini tabir etti: “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ve tıpkı vakitte mukavelenin 4 temel prensibinden biri olan bir hak çocuk iştiraki. Bu hakkı, çocukların kendilerini ilgilendiren tüm bahislerde görüşlerini oluşturabilmeleri için desteklenmeleri, bu görüşleri rahatça söz edebilmeleri ve kararlara tesir edebilmeleri olarak tabir etmek mümkün” dedi.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı

Durmuş kelamlarına şöyle devam etti: “Çocuklar alınan kararlardan en çok etkilenen kümelerden. Buna karşın kendi hayatlarını çok yakından ilgilendiren kararların çocuklar dahil edilmeden alındığını görüyoruz. Çocukların hayatlarını ilgilendiren kararlarda yetişkinler birden fazla vakit çocuklara sormadan, onların yerine, çocuklarının güzelliğini kendilerinin daha yeterli bildiğini düşünerek kararlar alabiliyor. Bunun altında çocukların gereğince hakikat kararlar alamayacağı kanısı, yetişkinlerin çocukları kendileriyle eşit hak sahibi bireyler olarak görmemesi, yetişkinlerin çocuklara çok muhafazacı bir tavırla yaklaşması üzere nedenler var. Bu bir çocuk hakları ihlali ve bunun önüne geçmek için için yetişkinlere düşen sorumluluklar var. 2022 yılının yetişkinler olarak çocuklara yaklaşımımız üzerine daha fazla düşündüğümüz ve çocuk haklarının hayata geçmesi için sorumluluklarımızı hatırladığımız bir yıl olmasını umut ediyoruz.”

Yetişkinler çocuklara yaklaşımını sorgulamalı

“Yol” isimli animasyon sinemanın hayata geçiş sürecini aktaran Gökçe Uysal; “Yetişkinlerin çocuklarla münasebetlerinde tercih ettikleri yolları, usulleri düşünmelerini ve sorgulamalarını sağlamak için bu sineması hazırlamaya karar verdik. Senaryoyu oluştururken animasyon sinemasını hazırlayan Melis Balcı ile birlikte BİLGİ Çocuk Çalışmaları Ünitesi grubu olarak sık sık bir ortaya geldik. Kendi çocukluk tecrübelerimizi düşündük. Umuyoruz ki bu sinema, çocukların yetişkinlerden ne beklediği, yetişkinlerin çocuklara hangi ‘yol’ ile karşılık verdiği, çocuklar için ‘en iyi’ olanın ne olduğu ve buna kimin karar verdiği üzere mevzularda yetişkinleri düşündüren, sorgulatan bir araç olacak.” Uysal, bu sinemanın yetişkinlerde farkındalık yaratmasının yanı sıra insan hakları, çocuk hakları, çocuk iştiraki eğitimlerinde üzerine konuşulabilecek bir eğitim gereci olarak da kullanılabileceğini belirtti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen