Cum. May 3rd, 2024

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olarak açıklanan ve çevre illerde etkisini gösteren depremin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

📍Kahramanmaraş
📍Osmaniye
📍Hatay
📍Gaziantep
📍Malatya
📍Adıyaman
📍Adana
📍Kilis
📍Diyarbakır
📍Şanlıurfa

Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz.

Pazartesi sabahı erken saatlerde 7,8 büyüklüğünde bir deprem Türkiye’yi vurdu. Suriye, Lübnan, Kıbrıs ve İsrail’in yanı sıra iki ülkede de milyonlarca insan depremin etkisini hissetti ve o zamandan bu yana, Pazartesi öğleden sonra Türkiye’nin güneydoğusundaki 7,5 büyüklüğündeki başka bir deprem de dahil olmak üzere düzinelerce artçı sarsıntı meydana geldi. Kaynaklara göre şimdiye kadar 1.500’den fazla kişinin öldüğü (bu rakamın hızla artması bekleniyor) ve 7.600’den fazla kişinin yaralandığı doğrulandı.

BBC’ye göre deprem, Doğu Anadolu fayı adı verilen bir istikrarsızlık bölgesinde meydana geldi. Fay, yer kabuğunda zamanla hareket edebilen ve depremlere neden olabilen bir çatlaktır. Uzmanlar, 100 yıldan fazla bir süredir önemli bir aktivite olmamasına rağmen, Doğu Anadolu fayının çok tehlikeli olduğunu uzun zamandır kabul ediyor. Ancak 1882’de, fay üzerindeki 7.4 büyüklüğündeki bir deprem, bölgedeki kasabalarda büyük hasara neden oldu ve en az 7.000 kişinin hayatına mal oldu. Depremden sonra da yaklaşık bir yıl boyunca yıkıcı artçı sarsıntılar devam etti.

Pazartesi sabahı meydana gelen depremin büyüklüğü 1882 felaketinden önemli ölçüde daha yüksek olduğu için, etkilerin çok daha büyük olması bekleniyor ve şu anda Türkiye’nin güneyinde bir kurtarma operasyonları sürüyor. Çaresizce kurtarma çabaları devam ederken, bu felaketin mağdurlarını desteklemeye nasıl yardımcı olabileceğimizi burada bulabilirsiniz.

Kamuya açık çağrılarda, “acil ihtiyaçların” çadırları, ısıtıcıları, battaniyeleri, termal giysileri, yemeye hazır yiyecekleri, temel ilk yardım çantaları ve pek şey içerdiği belirtiliyor.

ÖNEMLİ!
Güvenilir kaynaklardan bilgi paylaşın
Böyle bir felaket sırasında, özellikle sosyal medyada yanlış bilgiler hızla yayılabilir, bu nedenle bilgilerinizi saygın kaynaklardan aldığınızdan emin olun. Farkındalık yaratmak söz konusu olduğunda sosyal medya büyük bir rol oynayabilse de, özellikle para bağışlamayı düşünüyorsanız ve paranızın doğru yere gittiğinden emin olmak istiyorsanız, çevrimiçi ortamda gördüklerinizi gerçekten kontrol etmeniz çok önemlidir.


AFAD

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında illerde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplandı. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edildi.

Afet durumlarında daha fazla can kurtarmak ve daha çok vatandaşımıza ulaşmak amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen AFAD Acil mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Depremde yardıma ihtiyacı olan vatandaşları ve yardım edilmesi gerektiğini düşündüğünüz adresleri AFAD mobil uygulaması ile bildirebilirsiniz.

Uygulamanın kullanılabilmesi için AFAD Acil uygulamasının telefona indirilmesinin ardından, telefon numarasının girilmesi gerekiyor. Kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanmasının ardından uygulama, TC kimlik numarasının girilmesi ve konum yetkisinin verilmesiyle aktif hale geliyor.

Tüm IOS ve Android kullanıcılarının yararlanabileceği uygulama, App Store ve Google Play uygulama mağazalarından indirilebiliyor.

https://apps.apple.com/tr/app/afad-acil-%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1/id1579326930

AFAD’a web sitesi ve Twitter hesabından yayınlanan hesaplara ya da SMS göndererek bağış yapabilirsiniz.

İletişim için AFAD irtibat numaraları:
AFAD Hatay: 03261120000
AFAD Maraş: 03442214991
AFAD Antep: 03424281118
AFAD Adana: 03222272854
AFAD Adıyaman: 04162161231
AFAD Urfa: 04143137290


AFET PLATFORMU VE TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI

Afet Platformu ve Toplum Gönüllüleri Vakfı, yaşanan deprem afetleri sonrası gönüllü destek olmak isteyenler için tüm Türkiye’deki gönüllülere çağrıda bulundu. Deprem saha faaliyetlerini organize edebilmek için 18 yaş üstü tüm gönüllüler formu doldurabilirler.

https://form.jotform.com/230361452031037


CİMER

Ülkemizde yaşanan deprem ile ilgili acil başvurularınız için CİMER’de “Deprem Acil” başlığını kullanabilirsiniz.

https://www.cimer.gov.tr/


AHBAP

Deprem sonrasında evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara kapısını açan kurum ve işletmeleri aşağıdaki haritada bulabilir, size en yakın noktaya gidebilirsiniz.

https://www.google.com/maps/d/u/1/viewer?mid=1aQ0TJi4q_46XAZiSLggkbTjPzLGkTzQ&ll=37.9849403958198%2C38.48452665004177&z=8


İHTİYAÇ HARİTASI

Afet Haritası üzerinden hasar tespit formu ile hasarlı yerleri ve görselleri paylaşarak, ihtiyaç bölgelerini ve ihtiyaçları tespit etmeye destek olabilirisiniz.

https://afetharitasi.org/


KIZILAY

Meydana gelen deprem sonrası afetin yaralarını sarmak için sahada olan Kızılay ekiplerine http://kizilay.org.tr üzerinden bağışlarınızı ulaştırabilir, yürütülen çalışmalar için hızlı ve aktif destekte bulunabilirsiniz.


AKUT

AKUT, 28 ekibi, 552 gönüllü, 30 aracı ve 4 köpeği ile Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Hatay, Osmaniye ve Adana’da arama kurtarma çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürüyor.

AKUT‘a destek olabilirsiniz.

https://www.akut.org.tr/bagis-yap


RESMİ KURUM VE KURULUŞLAR

Bulunduğunuz il ya da ilçenin muhtarlık ve belediyeleri, resmi kurum ve kuruluşlardan bilgi alabilirsiniz.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen