Per. May 2nd, 2024


Yazılım bölümünde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve yurtdışında birçok ülkede başarılı projelere imza atan Innovance’in kurucu ortağı ve CEO’su Yusuf Ürey, “Türkiye teknoloji, nitelikli insan kaynağı ve yazılım alanında kendini kanıtlamış bir ülke pozisyonunda yer alıyor. Büyük teknoloji şirketleri artık yazılım dayanağını Hindistan ya da Çin’den değil Türkiye’den almayı tercih ediyor” dedi.  

 

Türkiye, yazılım bölümünde hem mahallî hem memleketler arası pazarda büyüyen bir iş potansiyeline sahip. Son devirde teknoloji alanında Türkiye’nin küresel oyuncularla rekabet ettiğine sıklıkla şahit oluyoruz. Bilhassa Türkiye’deki nitelikli insan kaynağının yurtdışında ilgi görmesi ve küresel şirketlerin yazılım alanında Türkiye’yi tercih etmesi, ülkemizin bu alandaki pozisyonunu daha da güçlendiriyor.   

 

Türkiye yazılım alanında kendini dünyaya kanıtladı 

‘Yazılım dalının ağabeyi’ olarak tanınan Innovance’in kurucu ortağı ve CEO’su Yusuf Ürey, global pazarda, yerli yazılım firmalarının rekabetçiliği artırmak için Ar-Ge yatırımlarına odaklandığını belirtti. Bilhassa muhakkak alanlarda, Türkiye’nin küresel oyunculara nazaran daha fazla öne çıktığına dikkat çeken Yusuf Ürey, “Türkiye teknoloji, nitelikli insan kaynağı ve yazılım alanında kendini kanıtlamış bir ülke pozisyonunda yer alıyor. Büyük teknoloji şirketleri artık yazılım takviyesini Hindistan ya da Çin’den değil Türkiye’den almayı tercih ediyor” dedi. Türkiye’de yazılım alanında en büyük hissesi finans, telekomünikasyon, sıhhat, e-ticaret ve eğitim bölümlerinin aldığını belirten Yusuf Ürey, “Özellikle finansal teknoloji (fintek) alanındaki inovasyonlar ve dijital dönüşüm projeleri, yazılım bölümünün büyümesine değerli katkıda bulunuyor. Yazılım, küresel trendlere paralel olarak dijitalleşme, yapay zekâ, blockchain, büyük bilgi, bulut bilişim ve objelerin interneti üzere teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte geleceğin en parlak mesleklerinden biri haline gelmiş durumda” dedi. 

 

600 milyon dolarlık pazar hacmine sahip

Yusuf Ürey, “Almanya merkezli araştırma şirketi Statista’nın bilgilerine nazaran dünyada yazılım pazarındaki gelirin 2023’te yaklaşık 700 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise 2023 sonuna kadar yazılım pazarındaki gelirin 600 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Yılda ortalama yüzde %10 büyümesi öngörülen dalın 2028 yılında 900 milyon dolarlık pazar hacmine ulaşacağı öngörülüyor” dedi. 

 

Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayan köprü konumunda

Türkiye’deki yazılım bölümünün gelişimi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yusuf Ürey, “Yazılım dalı, Türkiye’de son yıllarda değerli bir ivme kazanmış durumda. Bu ivmenin birkaç temel sebebi bulunuyor. Türkiye’nin genç nüfusu, teknolojiye olan yatkınlığı ve yüksek tahsilde bilgisayar mühendisliği ve ilgili kısımların tercih edilmesi, dal için değerli bir insan kaynağı potansiyeli oluşturuyor. Bunun yanı sıra hem kamu kesimi hem de özel sektörde dijital dönüşüm projelerine yapılan yatırımlar, yazılım kesiminin büyümesine katkıda bulunuyor. Yeniden son yıllarda, yerli teknolojilere ve yazılımlara olan ilgi arttı. Kamu ve özel bölüm, yerli yazılım tahlillerini tercih etmeye başladı. Girişim ekosistemi de bu ivmeyi artıran faktörlerden biri. Türkiye’de teknoloji tabanlı teşebbüslerin ve startup’ların sayısı artıyor. Bu teşebbüsler, bilhassa fintech, e-ticaret, sıhhat teknolojileri ve eğitim teknolojileri üzere kesimlerde değerli tahliller sunuyor. Son olarak da Türkiye’nin coğrafik pozisyonu, hem Batı hem de Doğu pazarlarına erişimde stratejik bir avantaj sağlıyor. Bu, yazılım şirketlerinin milletlerarası projelere ve iş birliklerine kolay kolay entegre olmalarını teşvik ediyor” halinde konuştu. 

 

Yazılım kesimi büyümeye, istihdam alanı genişlemeye devam edecek 

Sektörün potansiyelini tam manasıyla kullanabilmesi için yetenekli yazılım mühendislerinin yurt dışına göçünün azalması ve Ar-Ge yatırımlarının artması üzere mevzuların kıymet taşıdığına dikkat çeken Yusuf Ürey, “Türkiye yazılım dalı, küresel trendlere ayak uydurmanın yanı sıra kendi özgün bedelleri ve potansiyeliyle büyüme tarafında kıymetli adımlar atıyor. Türkiye’nin uygun maliyetler, teşebbüsçü ruh, süratli değişen teknolojilere süratle ahenk sağlayabilen yapısıyla da öne çıktığını söz eden Yusuf Ürey, “10 yıl sonrasında, tahminen de şu anda ismini bile bilmediğimiz yeni teknolojiler ve trendlerle karşılaşacağız. Fakat şu kesin ki, yazılım dalı, teknolojik ilerlemenin ve inovasyonun merkezinde olmaya devam edecek. Şu an bile çok fazla proje var ve bu sebeple çok fazla yazılımcıya muhtaçlık duyuluyor. Nitelikli insan kaynağı sayısı yetersiz kalıyor. Bu istikrar oturana kadar yazılım bölümü büyümeye ve yazılımcılara olan talep artmaya devam edecektir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen