Çar. May 1st, 2024


Son vakitlerde “Elektriğe artırım gelecek” argümanları gündemden düşmüyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, elektriğe artırım gelecek argümanlarıyla ilgili öngörülerini paylaştı. Elektriğe artırım gelip gelmeyeceğine dair şimdi net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirten Kırım’a nazaran konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 200’e kadar artırım gelmesi şaşırtmaz.

Son günlerde “Elektriğe artırım mı gelecek” soruları gündem olurken artırımın ne vakit geleceği konusu da tartışılmaya devam ediliyor. Elektriğe ne oranda artırım yapılacağı Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirleniyor. Yılın her çeyreğinde yapılan elektrik zammı ise 2023 yılının başından bugüne kadar şimdi yapılmadı. Bu durum da “elektriğe artırım gelecek” argümanlarını güçlendirdi. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, elektriğe artırım gelip gelmeyeceğini ve mümkün artırım oranını kıymetlendirdi.

 

“Maliyetle faal güç bedeli ortasındaki makas açılıyor”

encazip.com’un araştırmasına nazaran, maliyetle etkin güç bedeli ortasındaki makas açılıyor. Piyasadaki elektrik fiyatı 1,95 TL iken meskende düşük kademe 48 kuruş, yüksek kademe elektrik fiyatıysa 1,13 TL. Ticarethanelerde düşük kademe 1,45 TL iken yüksek kademe 2,21 TL. Dağıtım bedeli ise 85 kuruş. Bu oranlara nazaran konutlarda elektriğin ziyanına kullanıldığını belirten tasarruf uzmanı Çağada Kırım “Dağıtım bedeline artırım geldi lakin elektriğe gelmedi. Bu durum maliyetle faal güç bedeli ortasındaki makasın açılmasına neden oluyor” dedi.

 

“Sanayi ve ticarethanede önemli bir artırım ihtiyacı gözükmüyor”

“Tüm dünyada olduğu üzere konutlarda kullanılan elektriğin sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektrik fiyatından fazla olması lazım” diyen tasarruf uzmanı Çağada Kırım, şunları söyledi: “Tarife ve elektrik maliyetlerine baktığımızda bilhassa sanayi ve ticarethanede önemli bir artırım ihtiyacı gözükmüyor. Temel ihtiyaç konut abone kümesinde çünkü tarifede düşük tüketimde yüzde 400, yüksek tüketimde ise yüzde 72’lik bir farkın olduğunu görüyoruz. Bu farkın bir formda sübvanse edilmesi lazım. Bu sübvansiyonun çapraz sübvansiyon ismini verdiğimiz yolla yani sanayi ve ticarethane abone kümesini daha da zamlandırıp mesken abone kümesini sabit tutmak biçiminde olmaması çok değerli. Şu anda meskenlerde yüklü bir artırıma gereksinim duyulduğu gerçek ve bunun direkt olarak meskenlere yapılması lazım. Aksi takdirde, yeniden sanayi ve ticarethane kümesine yüklenilirse enflasyon açısından çok daha olumsuz sonuçlar doğar.”

 

“Zam gelip gelmeyeceği şimdi net değil, 1 Ekim’de aşikâr olur”

Kırım, elektriğe artırım geleceğine dair rastgele bir açıklamanın olmadığının altını çizerek bu tezlerle ilgili şöyle konuştu: 

“EPDK tarafından yılın her çeyreğinde yapılan artırım bugüne kadar yapılmadı. Yılın son çeyreği yaklaşırken bu savların artması olağan. Beklenen artırımın her an gelebileceği düşünüldüğü için artırım argümanları gündeme gelmiş olabilir. Şu anda net olarak gördüğümüz meskenlerdeki artırım muhtaçlığı. Genel şartlara baktığımız vakit artırım beklentisinin gerçek olduğunu lakin konuşulan oranların spekülasyondan öteye geçmediğini söyleyebilirim. Nihayetinde en geç 30 Eylül’de yeni tarife açıklanacak ve hepimiz o vakit öğreneceğiz.”

 

“Yüzde 200’e kadar yapılan artırım olağan bir oran olacaktır”

Özellikle meskenlerde kullanılan elektriğe uzun müddettir artırım yapılmadığına dikkat çeken Kırım, kelamlarına şöyle devam etti:

“2023 yılında yapılması beklenen artırımlar yapılmadı. Yılın birinci üç çeyreğinde meskenlerde kullanılan elektriğe gereken artırım yapılmadığı için şu anda konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 200’e kadar artırım yapılsa bile bizi şaşırtmaz. Yani yüzde 200’e kadar yapılan artırım tüketici fiyatlarının maliyetlere yaklaştığı fiyat olacaktır. Yıl içerisinde endüstride kullanılan elektriğe artırım yapıldı. Lakin tekrar konutlara değil de endüstriye artırım yapılırsa bu artırımlar vatandaşı da makus etkileyecektir. Sanayi elektriğine artırım yapılması, enflasyona da olumsuz tesir eder. Konutlara yapılan artırım yalnızca elektrik faturasını artırır lakin sanayi ve ticarethaneye yapılan artırım tüm mal ve hizmetlere yansıyarak her şeyin fiyatını artırır. Hasebiyle sanayi ve iş yerleri elektriğine yapılacak artırım, vatandaşlara da dolaylı olarak yansır, artırım kararı verirken çok dikkatli olunmalı ve artık kesinlikle çapraz sübvansiyondan kaçınılmalıdır.”

encazip.com hakkında

2013 yılında kurulan encazip.com, ücretsiz, tarafsız bir karşılaştırma sitesidir. Tüketicilerinin doğru bilgiler ve yeni bilgiler ile elektrik, bankacılık, sigorta ve telekom sektörlerindeki fiyatları saniyeler içinde karşılaştırarak en cazip seçeneği bulmalarını sağlayan Encazip, tüketicilerin tüm bu kesimlerde süreçlerini internet üzerinden kolay kolay gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Çağada Kırım ve Onur Orakçıoğlu tarafından kurulan şirketin ortakları ortasında memleketler arası yatırımcılardan oluşan Cazip Güç Holdings Limited bulunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen