Cts. May 18th, 2024


Çevresel performansını geliştirerek sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamak maksadıyla düşük karbonlu eserlerle, yenilenebilir güç kullanımını artırmaya yönelik tahliller geliştirmeye devam eden Çimsa, ‘Herkes için daha düzgün bir gelecek’ vizyonuyla Türkiye’nin güç dönüşümüne öncülük eden önder dağıtım, perakende satış ve müşteri tahlilleri şirketi Enerjisa Güç iş birliğiyle ‘İşimin Enerjisi’ kapsamında güç yatırımlarına devam ediyor. 13 Eylül’de Enerjisa Güç iş birliğiyle Afyon Fabrikası’ndaki güneş gücü santralini hizmete alan Çimsa, bu defa de Eskişehir Fabrikası’nda Atık Isı Geri Kazanımı sistemi kurmaya hazırlanıyor. 54 ay müddet ile imzalanan Güç Performans Sözleşmesi’nin (EPS) çıktısı olan projenin, Enerjisa Güç ve Çimsa’nın uzman grupları çalışmaları sayesinde 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

 

Yeni kuşak atık ısı geri kazanımı teknolojisi kullanılarak su kullanımı olmadan elektrik gücü üretecek olan bu özel sistem, Eskişehir Fabrikası’nın elektrik gereksiniminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılarken operasyonel verimlilik artışı da sağlayacak.

 

“13 bin hanenin yıllık elektrik kullanımına eş değer’’

 

Eskişehir yatırımının tamamlanması ile yılda 19 bin ton karbon emisyonu azaltılarak iklim krizi ile çabada değerli bir katkı verilmiş olacak. Çimsa Eskişehir Fabrikası’nda kurulacak bu sistemde üretilecek elektrik gücü 13 bin hanenin yıllık tükettiği elektrik muhtaçlığına eş paha olacak. 

 

Karbon emisyonları ağır olan bir dal olarak emisyonların azaltılması konusunun değerli gündem hususlarından biri olduğunu vurgulayan Çimsa CEO’su Umut Zenar konuya ait şu değerlendirmeyi yaptı: 

 

“Çimsa olarak, döngüsel iktisadın bir modülü olmaya devam etme ve yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirme amacıyla ilerliyoruz. Sürdürülebilir bir ömür için bilhassa fosil yakıtları ikame eden alternatif yakıtlar ve düşük karbon emisyonunu destekleyen yeni teknolojik değişimler üzerinde çalışıyoruz. Mevcut teknolojilerin optimizasyonunun yanında yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz enerjiyi de artırmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir güç kaynaklarından elde edilen elektrik gücü kullanım oranımız 2022’de %58,2 olarak gerçekleşirken, 2030 yılında bu oranı %80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.  Çimsa olarak, sürdürülebilir bir hayat için bilhassa fosil yakıtları ikame eden alternatif yakıtlar ve düşük karbon emisyonunu destekleyen yeni teknolojik değişimler üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Afyon GES projesi ve Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisi ile sürdürülebilirlik ajandamızda çok değerli adımlar atmıştık. Bu sürece Eskişehir Atık Isı Geri Kazanımı yatırımımız ile devam ediyor, emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve Enerjisa Güç takımına teşekkürlerimizi sunuyoruz”.

 

“Daha düzgün bir gelecek için iklim değişikliği ile gayrette tahlilin bir kesimiyiz.’’

 

İşimin Gücü çatısı altında sunduğu tabiat dostu eserlerle yenilenebilir güç kullanımını artırarak yenilikçi tahliller sunan Enerjisa Güç CEO’su Murat Pınar, “İklim değişikliğine karşı verdiğimiz çabayı yenilenebilir güç teknolojisi yatırımlarıyla güçlendiriyoruz. Bugün karbon salımının %70’inden güç kesimi sorumlu iken gücün en ağır tüketildiği dalların başında ise çimento dalı geliyor. Tam bu noktada Enerjisa ve Çimsa olarak ‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında daha âlâ bir gelecek için iklim değişikliği ile uğraşta elimizi taşın altına koyarak, sorunun bir kesimi olduğumuz üzere tahlilin de bir kesimi olduğumuzu göstermek üzere adımlar atıyoruz. Çimsa ile bir GES projesini kısa mühlet evvel Afyon’da devreye almıştık. Bu sefer Çimsa’nın Eskişehir fabrikasındaki atık ısı geri kazanım projesinin hayata geçirmek üzere adım attık. Eskişehir Fabrikası’nda kendi kendini çok kısa bir müddette amorti edecek bir atık ısı geri kazanımı yatırımına imza atmak bizi hem sürdürülebilirlik amaçlarımıza bir arada koşmak hem de ortaya bir muvaffakiyet kıssası koymak manasında heyecanlandırıyor. Üstelik projenin güç üretim testlerini yerinde yaparak ve performans garantisi vererek Çimsa için de konforlu bir süreç yarattığımızı düşünüyorum. Daima altını çizdiğim üzere ‘Herkes için daha düzgün bir gelecek’ demek, yarının sorunlarına bugün tahlil yaratmak demek. Bu vizyona değer katan katkılardan ötürü emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve Çimsa grubuna teşekkürlerimizi sunuyoruz”.

 

 

Çimsa Hakkında

Sabancı Holding iştiraki olan Çimsa, 1972 yılında Mersin’de kurulmuştur. Çimsa bugün yurtiçinde Mersin, Eskişehir, Afyonkarahisar’da bulunan 3 entegre fabrikası, yurdışında ise İspanya Bunol’de bulunan entegre çimento fabrikası, ABD’de bulunan çimento öğütme tesisi ve Almanya, İspanya, İtalya ve KKTC’de bulunan terminalleri ile üretim faaliyetlerini yürütmektedir.

 Beyaz çimento alanında dünyanın başkan markalarından biri olan Çimsa; operasyonel kabiliyetini ana hissedarı Sabancı Holding’in finansal gücü ile birleştirerek oluşturduğu Sabancı Building Solutions B.V. aracılığıyla milletlerarası alandaki operasyonlarını sürdürmektedir. 

 Çimsa, pazar odaklı yaklaşımı ve geniş dağıtım ağıyla müşterilerinin eser ve hizmet gereksinimlerini eksiksiz ve vaktinde karşılamaktadır. Paydaşlarının muteber bir iş ortağı olarak, gelecek jenerasyonlara uzanacak hayat alanları ve altyapıları için gerekli materyalleri sağlamaktadır. 

 Çimsa, gri çimentonun yanı sıra ürettiği beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu üzere özel eserlerle de inovasyon konusunda Türkiye çimento ve yapı gereçleri dalına öncülük etmektedir. Tüm paydaşlarına bedel yaratan ve karlı büyümeye odaklanan Çimsa, bunu gelecekte de sürdürmeyi hedeflemektedir.

 

 

Sabancı Building Solutions Hakkında

 Sabancı Building SolutionsSabancı Holding’in yapı gereçleri portföyünü sürdürülebilir eser ve tahlillerle gelişmiş coğrafyalarda büyütmeyi hedefliyor.

Sabancı Building Solutions, Sabancı Holding’in 2050 Net Sıfır taahhüdüne uygun bir biçimde ÇSY unsurlarına vurgu yaparak işletme satın almaları yoluyla mevcut portföyünü dönüştürecek.

 Ayrıca şirket, ileri gereç, dekarbonizasyon, dijitalleşme ve üretkenlik odaklı inşaat teknolojileri ekosistemine yaptığı yatırımlarla geleceği şekillendirmeye devam edecek.

 

Enerjisa Güç Hakkında

 ‘Herkes için daha güzel bir gelecek’ vizyonuyla sürdürülebilirlik ve teknolojinin çarpan tesirini kullanarak Türkiye’nin güç dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Güç, ana iş kolları olan elektrik dağıtım ve perakende satış alanlarında Türkiye’nin yüzde 25’ine hizmet sunuyor. Dalın en büyük oyuncusu olan Enerjisa Güç, 14 vilayette 10.6 milyon müşteriye ulaşarak 22 milyonu aşkın kullanıcıya elektrik dağıtım hizmeti sağlıyor. Enerjisa Güç, İşimin Gücü markasıyla müşterilerine, yenilenebilir güç, verimlilik ve yeşil güç tahlilleri sunarken; tamamına sahip olduğu Eşarj ile Türkiye’nin birinci ve en süratli şarj istasyonu ağını işletiyor. Ana sermayedarları Sabancı Holding ve E.ON olan Enerjisa Enerji’nin yüzde 20 payı halka açık olup Borsa İstanbul’da süreç görüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen