Çar. May 8th, 2024


“Odasında tek başına yatmaya korkuyor!”, “Her gece yanımıza geliyor!”, “Gece ışığını kapattırmıyor!”… Son yıllarda pek çok anne baba tıpkı sıkıntıdan muzdarip. Arkadaş sohbetlerinde sık sık; çocuklarının gece odasına gitmeye çekindiğini, uykuya dalıncaya kadar kesinlikle yanında kalmasını istediklerini, çabucak her gece kesinlikle yanlarına geldiğini ya da odasına dönmeye ikna edemediklerini belirtirken, arkadaşlarına, internete ya da uzmana başvurararak meselelerine deva arıyorlar. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Psikolog His Kodak yapılan araştırmalara nazaran çocukların tablet, akıllı telefon ve bilgisayar oyunlarındaki sinema fragmanları, tanıtımlar ve şiddet içeriklerinden olumsuz etkilendiğini, bu cins etkenlerin gece korkusuna yol açmada çok değerli bir rol oynadığını ortaya koyduğunu vurguluyor. Uzman Psikolog His Kodak, gece korkusu yaşayan çocuklara 5 hakikat yaklaşım modelini anlattı, kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu. 

 

‘Gece korkusu’ olağan gelişimin bir kesimi ama!

Gece endişelerinin birçoğunun olağan gelişimin bir modülü olduğunu ve çocukların etraflarındaki dünyada var olan tehlikelere ait farkındalıkları sayesinde ortaya çıktığını belirten Uzman Psikolog His Kodak “Hatta o denli ki hayaletler, uzaylılar, hırsızlar, canavarlar üzere korkutucu sahneleri hayal etmesine neden olan şey; çocuğun gelişmekte olan bilişsel yeteneğidir” diyor. Lakin yapılan araştırmalara nazaran; ‘çocuğun olağan gelişiminin dışında’ meseleye işaret eden gece kaygılarının son yıllarda süratle yaygınlaştığını, bunda dijital medya kullanımının büyük tesiri olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Kodak şöyle konuşuyor: “Araştırmalar; korkutucu yahut şiddet içerikli sinema fragmanları, tanıtımlar ve oyunların çocuklar için son derece olumsuz tesirlere yol açtığını ortaya koyuyor. Küçük çocuklar gerçek ile kurguyu ayırt edemedikleri için rahatsız edici imgeleri izledikten sonra gece ağır dehşet yaşamaya daha fazla yatkın hale geliyorlar.” 

 

Gece korkusu varsa nasıl yaklaşmalı?

Peki gece korkusu esnasında çocuğa nasıl yaklaşmalı? Uzman Psikolog His Kodak gece korkusu yaşayan çocuklara 5 yanlışsız yaklaşım sistemini şöyle sıralıyor; 

 

1. Erişimini kısıtlayın!

Çocuğunuzun telefon, tablet ve bilgisayar aracılığıyla şiddet yahut korkutucu olabilecek rastgele bir şey içeren medyaya erişimini kesinlikle kısıtlayın. 

 

2. Yatmadan bir saat evvel baktırmayın!

Araştırmalar; geceleri yatmadan evvel dijital medya kullanmanın uyku kalitesini etkileyebileceğini gösteriyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat evvel telefon, tablet ve bilgisayar kullanımını bırakması için ona yaşına uygun açıklamalar yaparak ikna edin. 

 

3. Kaygılarını dinleyin, küçümsemeyin!

Çocuğunuzun endişelerini anlayın. Çocuğunuzun yatmadan evvel onu neyin korkuttuğunu söylemesine fırsat verin. Lakin konuşmaya hazır değilse zorlamayın. Korkusunu önemsizleştirmeyin yahut dalga geçmeyin. Bir yetişkine saçma gelen kaygı, çocuğa çok gerçek gelebilir, anlaşılmadığını hisseden çocuk daha fazla telaş duyar.

 

4. Yatağına birlikte gidebilirsiniz!

Çok korkuyorsa ve odasında yalnız kalmaya tahammül edemeyeceğini düşünüyorsanız, yatmadan evvel kendisini rahat ve inançta hissetmesine yardımcı olmak için alışana kadar birinci başlarda yatağına birlikte gidebilirsiniz. Uyuyana kadar yatağının yanında kalmanızın sakıncası yok. Gece boyunca yanında bulunduracağı oyuncak ve uykuya dalmasını engellemeyecek loş bir ışık bulundurmak, yatmadan evvel kapıyı açık bırakmak da endişelerini hafifletebilir.

 

5. Yatağının inançlı olduğunu telkin edin!

Çocuğunuz gece yataktan kalkıp odanıza gelirse tekrar yatağına götürün ve güvenliği konusunda rahatlatın. Uykuya dalana kadar yanında kalabilirsiniz. Çocuğunuzu yataktan kaldırmaya teşvik etmeyin, yataklarının inançlı ve rahat bir yer olduğunu öğrenmeleri değerlidir. Yatağında ve her şeyin yolunda olduğunu deneyimleyen çocuk odasının inançlı bir yer olduğunu da öğrenecektir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen