Per. May 2nd, 2024


HPV (Human Papilloma Virüsü) virüsünün bayanlarda cinsel yolla bulaşan, en sık görülen virüs olduğunun altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gunel Alıyeva, “HPV’nin Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 3-4 oranında değişmektedir. Uykusuzluk, alkol, sigara, gerilim, kemoterapi hikayesi üzere immün sistemi baskılayan durumlarda daha sık görülür” dedi.

HPV virüsünün 200’den fazla çeşidinin olduğunu ve her HPV tipi virüsün kanser olarak düşünülmemesi gerektiğini tabir eden VM Medical Park Ankara Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alıyeva, “HPV virüsü, 15 onkolojik tip kansere sebep olmaktadır. Uykusuzluk, alkol, sigara, gerilim, kemoterapi hikayesi üzere immun sistemi baskılayan durumlarda daha sık görülür ve bedenden daha geç atılır. Esas genital siğil ve serviks kanseri, vajen, vulva, anorektal, baş boyun kanserlerinden sorumludur. Bu virüsünün hastalık yapabilmesi için bedenin uzun müddet virüse maruz kalması gerekmektedir.   HPV virüsü büsbütün asemptomatik (belirtisiz) olabileceği üzere, ağır kaşıntı, ele gelen bayan ve erkeklerde karnabahar biçiminde siğil oluşturabilmektedir” diye konuştu.

JİNEKOLOJİK MUAYANE İHMAL EDİLMEMELİ

21 yaş üzeri yahut 3 yıllık evli bayanlar için jinekolojik muayenenin değerli olduğunu belirten Op. Dr. Alıyeva, tertipli olarak her 3 yılda bir smear testi ve 30 yaş üzerinde her bayanın 5 yılda bir HPV tiplendirme için örnek alınarak tarama yaptırması gerektiğini söz etti.

HPV KUŞKUSU VARSA BİYOPSİ ALINABİLİR

Anormal smear ya da yüksek onkojen (kanser yapıcı) olan HPV tip 16 ve tip 18 olumluluğu tespit edilen hastalarda, münasebet sonrası kanama durumlarında, servikste kuşkulu oluşum tespit edildiğinde kolposkopi yapılmasının ehemmiyetini vurgulayan Op. Dr. Gunel Alıyeva, “Kolposkopi serviksin asetik asit yahut lügol solüsyonu eşliğinde biyomikroskop ile görüntülenmesi, gereksinim halinde kuşkulu alanlardan biyopsi alınması sürecidir. Sonuca nazaran takip sıklığı düzenlenir” dedi.

AŞI YAPTIRMAK KORUNMADA ÖNEMLİ

Son olarak HPV aşısının kimlere uygulanabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Alıyeva, “HPV virüsünün neden olduğu siğillerde, siğillerin alınması, dondurulması, yakılması büsbütün virüsü yok etmez. HPV aşısı yapılması virüsten korunmada değer arz etmektedir. Bu yüzden de 11-15 yaş kız çocuklarına 6 ay ortayla 2 doz, 15 yaş üzeri durumlarda ise 0. 2. ve 6.ayda olmak üzer 3 doz Gardasil Nonavalent aşı (9’lu aşı) önerilmektedir.  Bu aşı hem siğil hem de yüksek kanser yapan virüslerden muhafaza sağlar. Aşı uygulanması HPV enfeksiyonu yaratmaz ve aşı uygulanan hastalarda taramaya devam edilmelidir. Rastgele bir HPV olumluluğu tespit edilen hastalarda da öteki virüslerle müsabaka ihtimaline karşı muhafaza sağlayacağı için aşı uygulanmalıdır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen