Milyonlarca nüfusun yaşadığı kentlerin iklim değişikliğinin esas sorumlularından olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Bengi Korgavuş, “Kentler, karbon emisyonlarının yüzde 80’inden sorumludur. Bu sebeple kentlerin peyzajı, tasarımı ve planlanması iklim değişikliğiyle çabada kıymetli bir yer tutmaktadır” dedi.
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Bengi Korgavuş, iklim değişikliği ile çabada kentsel dizaynın değerine ait bilgi verdi.
Son yıllarda gerçekleşen tabiat olaylarının birçoklarının direkt ya da dolaylı olarak global iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu kaydeden Bengi Korgavuş, bu nedenle insan sıhhati ve hayat alanlarının tehdit altında olduğunu anımsattı.
En Şiddetlisi Akdeniz Havzası’nda Yaşanacak
Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden biri olduğuna işaret eden Korgavuş, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Gerekli tedbirleri almadığımız ve global ısınma birebir formda devam ettiği sürece iklim değişikliği tesirlerinin en şiddetli yaşanacağı Akdeniz Havzası’nın eskiye nazaran daha az yağış alması, yağışların daha kısa müddetli ve şiddetli olmasından ötürü sel ve taşkınlarda artış yaşanması, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve buna bağlı olarak orman yangınlarında ve şiddetinde artış olması, fırtına, tayfun, hortum, dolu ve gibisi üzere ekstrem hava olaylarının sıklığı ve şiddetinde artış yaşanması, biyoçeşitliliğin azalması, ziraî randıman kaybı üzere tesirlerin yaşanacağı ön görülmektedir.”
Küresel İşbirliği Yapılmalı
İklim değişikliğinin, çok istikametli ve karmaşık global bir kriz olduğunu vurgulayan Korgavuş, iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmeden ve iklim krizine dönüşmeden evvel global işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.
Yüzde 80’inden Kentler Sorumlu
Dr. Öğr. Üyesi Bengi Korgavuş, günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşadığını anımsatarak “Kentler, toplam dünya yüzeyinin yalnızca yüzde 3’ünü kaplamalarına karşın güç tüketiminin yüzde 60 –80’inden ve karbon emisyonlarının yüzde 80’inden sorumludur. Yani milyonlarca nüfusun yaşadığı kentler iklim değişikliğinin en önemli sorumlularındandır ve birebir vakitte iklim değişikliğine bağlı felaketlerden en çok ziyan gören alanlardır. Bu sebeple kentlerin peyzajı, tasarım ve planlanması iklim değişikliği ile gayrette kıymetli bir yer tutmaktadır” diye konuştu.
Politikalar Geliştirilmeli
Dr. Öğr. Üyesi Bengi Korgavuş, kentlerde iklim değişikliğinin tesirlerini azaltacak ve kentleri iklim değişikliğine uyumlu hale getirecek planlama ve tasarım prensiplerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydederek bu unsurların ilgili planlama siyasetlerine entegre edilmesinin kıymetine vurgu yaptı. “Bu çerçevede, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı global iklim değişikliğinin ekolojik, ekonomik ve toplumsal tesirlerinin azaltılmasında kıymetli katkılar sağlayabilecek bir meslek disiplinidir” diyen Bengi Korgavuş, kentler için şu tekliflerde bulundu:
. Yaya odaklı kentsel tasarım,
. Bisiklet ve yaya yollarının kent genelinde yaygınlaştırılması ve kolaylaştırılması,
. Gündelik gereksinimlerin yürüme arasında erişiminin sağlanması,
. Kent içerisindeki ve etrafındaki yeşil alanların varlığının korunması ve genişletilmesi,
. Yaya yolları ve taşıt yollarının ağaçlandırılarak yeşil koridorlar oluşturulması,
. Yeşil çatılar, yeşil duvarlar, kentsel tarım, dikey tarım üzere uygulamaların yaygınlaştırılması,
. Kentsel yeşil altyapı sistemleri oluşturulması ve yağmur suyu hasadı yapılması,
. Kurakçıl peyzaj tasarımı, mahallî bitki çeşitlerinin kullanılması,
. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir güç kaynaklarının kullanımına yük verilmesi…
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı